Η φετινή επέτειος της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου συμπληρώνει 101 χρόνια από την 19η Μαΐου του 1919, την αποφράδα ημέρα κατά την οποία τα στρατεύματα του Κεμάλ έφθασαν στην Σαμψούντα, γεγονός που πυροδότησε τις τραγικές εξελίξεις που ακολούθησαν για τον Ελληνισμό.
Με πρωτοφανή βαρβαρότητα και ακόμη πιο σοκαριστική μεθοδικότητα και σχεδιασμό, οι Νεότουρκοι επιχείρησαν να αφανίσουν τον ποντιακό ελληνισμό από την περιοχή, αποτυγχάνοντας όμως παταγωδώς να “σβήσουν” την ποντιακή ψυχή και την ιστορική μνήμη για τη Γενοκτονία των προγόνων μας.
Τη φετινή Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας, η Δήμητρα Στασινοπούλου παρουσιάζει ένα πλήρες φωτογραφικό οδοιπορικό στον Πόντο, το οποίο παρέχει πλούσιες πληροφορίες και προκαλεί συγκινητικές αναμνήσεις.
Η φωτογράφος έγραψε για το έργο τα εξής: «Το ταξίδι μου στη γη του Πόντου ήταν ανάμεσα στο μύθο, τη λαμπρή ιστορία των Ελλήνων στην περιοχή, την τραγωδία της γενοκτονίας και του ξεριζωμού και τη σημερινή πραγματικότητα. Μια αναζήτηση συναισθηματικά φορτισμένη μετά τόσα και τόσα που όλοι έχουμε διαβάσει, όχι μόνο σε ιστορικά βιβλία, αλλά και σε αφηγήσεις ανθρώπων όπως αυτές αποτυπώθηκαν σε ημερολόγια και διηγήματα. O ελληνισμός της Mαύρης Θάλασσας και η Aυτοκρατορία των Kομνηνών, οι οροσειρές και στέπες του Ανατολικότερου κομματιού της Τουρκίας, σημεία που κατέφυγαν Πόντιοι για να σωθούν από τους διωγμούς ή που τους οδήγησαν μέσω των “ταγμάτων εργασίας”.
Ξεκινώντας από την Αμάσεια και τη Σινώπη και καταλήγοντας στο Βατούμ, στη σημερινή Γεωργία, το ιστορικό όριο του Εύξεινου Πόντου, τη μυθική Κολχίδα της αρχαιότητας, εκεί που έφτασε ο Ιάσονας για να πάρει το Χρυσόμαλλο Δέρας. Ιστορικές πόλεις αλλά και υπέροχα τοπία και πανέμορφες διαδρομές διασχίζοντας τις Ποντιακές Άλπεις – τη Στέγη των Ποντίων. Ο Πόντος ήταν πραγματικά μια αποκάλυψη. Απίστευτη φυσική ομορφιά, σχεδόν εξωπραγματική, παντού. Δέος και πόνος μαζί μπροστά στα αλλοτινά κοσμήματα της Χριστιανοσύνης, τις Μονές του Πόντου, σήμερα υπό κατάρρευση. Δέος για το έργο των μαστόρων και των αγιογράφων, πόνος για τα βγαλμένα μάτια, τις αλλοιωμένες μορφές, την καταστροφή».
Δείτε το λεύκωμα σε μορφή ebook εδώ.
https://infognomonpolitics.gr/2020/05/ena-sygklonistiko-fotografiko-odiporiko-ston-ponto/