Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Ειδική αποζημίωση ανάλογα με το πόσες μέρες παρέμειναν κλειστές οι επιχειρήσεις τους κατά τον τρέχοντα μήνα θα δικαιούνται οι επαγγελματίες που ανέστειλαν με κρατική εντολή τις δραστηριότητές τους για υγειονομικούς λόγους.
Αυτό αναφέρουν καλά πληροφορημένες πηγές του “Κεφαλαίου” από το υπ. Εργασίας σε σχέση με το νέο “καθεστώς” το οποίο θα ισχύει από αυτόν τον μήνα για τις επιχειρήσεις που επαναλειτουργούν σταδιακά. Ο λόγος για τους αυτοαπασχολούμενους και τους επαγγελματίες (ατομικούς ιδιοκτήτες και μέλη εταιρειών πλην Α.Ε.) με έως 20 άτομα οι οποίοι ενισχύθηκαν με 800 ευρώ γιατί σταμάτησαν την επιχειρηματική δράση τους με κυβερνητική απόφαση στα μέσα Μαρτίου, στο πλαίσιο των μέτρων ανάσχεσης της πανδημίας.
Δεδομένων των μέτρων “χαλάρωσης” του περιορισμού λειτουργίας των εταιρειών, όσες επιχειρήσεις ανοίξουν στις 4 Μαΐου το πιθανότερο σενάριο προβλέπει πως δεν θα λάβουν καμία επιπλέον αποζημίωση από το κράτος.
Όσες επιχειρήσεις ανοίξουν, όμως, στις 11 Μαΐου θα λάβουν ειδική κρατική αποζημίωση, η οποία θα αντιστοιχεί στα 11/45 των 800 ευρώ που έλαβαν για το περασμένο 45ήμερο (δηλ. μεταξύ 16ης Μαρτίου και 30ής Απριλίου). Το ποσό το οποίο θα λάβουν, σύμφωνα με το ίδιο σενάριο, θα ανέρχεται στα 195 ευρώ.
Οι επιχειρήσεις, τέλος, οι οποίες θα ανοίξουν στις 18 Μαΐου θα λάβουν αποζημίωση που αντιστοιχεί στα 18/45 των 800 ευρώ που έλαβαν το περασμένο 45ήμερο. Δηλαδή, θα δικαιούνται το ποσό των 320 ευρώ.
Όσον αφορά τις επιχειρήσεις οι οποίες θα ανοίξουν από 1η Ιουνίου (π.χ., εστίαση), θα λάβουν για τον μήνα Μάιο αποζημίωση που αντιστοιχεί στα 30/45 των 800 ευρώ, δηλαδή 532 ευρώ. Το ίδιο (δηλαδή αποζημίωση 532 ευρώ) θα ισχύσει για τις επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές και τον Ιούλιο, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές.
Τι θα γίνει με τις πληττόμενες
Σε σχέση με τις επιχειρήσεις οι οποίες επλήγησαν σημαντικά, αλλά δεν έκλεισαν με κρατική εντολή, προβλέπεται αποζημίωση για τον Μάιο ύψους 532 ευρώ.
Κατά τα άλλα, από την ερχόμενη Δευτέρα, βάσει των δηλώσεων αρμόδιων κυβερνητικών στελεχών, αναμένεται η καταβολή της αποζημίωσης των 800 ευρώ που αφορά το διάστημα έως τα τέλη Απριλίου σε έως 600.000 ελεύθερους επαγγελματίες με έως 20 άτομα προσωπικό, που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους ή επλήγησαν σημαντικά από την κορονο-κρίση.
Παράλληλα, έως τις 8 Μαΐου οι αυτοαπασχολούμενοι επιστήμονες (μηχανικοί, γιατροί, δικηγόροι κ.λπ.), εφόσον δεν είχαν υποβάλει αίτηση στο πρόγραμμα τηλεκατάρτισης (το οποίο καταργήθηκε), μπορούν να υποβάλουν αίτηση στο πληροφοριακό σύστημα “Εργάνη” προκειμένου να λάβουν την ειδική αποζημίωση των 600 ευρώ.
Όσοι πρόλαβαν, πριν από το Πάσχα, να πάρουν την 1η δόση (400 ευρώ), δικαιούνται τη 2η δόση (200 ευρώ). Σύμφωνα με τις κυβερνητικές εξαγγελίες θα δικαιούνται οι εν λόγω αυτοαπασχολούμενοι κατά τον τρέχοντα μήνα αποζημίωση 532 ευρώ.
Το νέο “καθεστώς” στις αναστολές συμβάσεων εργασίας
Αλλαγές στο “καθεστώς” της αναστολής των συμβάσεων εργασίας στις επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν από αυτόν τον μήνα και έπειτα προβλέπουν οι εξαγγελίες στις οποίες προχώρησε η κυβέρνηση την περασμένη εβδομάδα.
Συγκεκριμένα, για τις επιχειρήσεις οι οποίες επαναλειτουργούν από τις 4 Μαΐου και έπειτα θα υπάρχει η δυνατότητα παράτασης της αναστολής ισχύος των συμβάσεων εργασίας του προσωπικού τους. Ωστόσο, η παράταση αυτή δεν θα μπορεί να ξεπερνά το 60% των συμβάσεων και τις 30 ημέρες. Παράλληλα, δίδεται η δυνατότητα συνέχισης της αναστολής όχι πάνω από το 40% των συμβάσεων του προσωπικού των επιχειρήσεων για έως 15 μέρες μετά το άνοιγμά τους. Όσον αφορά τις επιχειρήσεις που θα παραμείνουν κλειστές όλο τον Μάιο, θα συνεχιστεί η αναστολή των συμβάσεων όλου του προσωπικού τους, το οποίο θα δικαιούται αποζημίωση 532 ευρώ.
Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση προχωρά στη διαμόρφωση νέου μηχανισμού αναπλήρωσης τυχόν απωλειών του εργατικού εισοδήματος, ο οποίος θα φέρνει οριζόντια οικονομική ενίσχυση των εργαζομένων που θα επιστρέψουν στην εργασία τους, αλλά πιθανόν σε συνθήκες μειωμένου ωραρίου. Τυχόν απώλειες που θα προκύψουν θα αναπληρωθούν από το κράτος με κονδύλια που θα διασφαλιστούν από την αποτελεσματική αξιοποίηση σχετικών εργαλείων που διαθέτει η Ευρωπαϊκή Κοινότητα, και ειδικότερα με την ενεργοποίηση του νέου ευρωπαϊκού προγράμματος “SURE”.
Στο πλαίσιο αυτό, στο τραπέζι βρίσκεται το σενάριο (όπως αποκάλυψε το “Κ” της 25ης Απριλίου) της καταβολής από το κράτος ενός ποσοστού –π.χ. 50%− των απωλειών στον μισθό όσων επανέλθουν στην εργασία αλλά με χαμηλότερο μισθό λόγω λιγότερων ωρών απασχόλησης. Με άλλα λόγια, εξετάζεται η εισαγωγή του μοντέλου της kurzarbeit (“σύντομης εργασίας”), το οποίο εφαρμόζεται από τον περασμένο Μάρτιο στη Γερμανία. Σύμφωνα με αυτό, το 10% των εργαζομένων μιας επιχείρησης μπορεί να υπαχθεί για 4 μήνες σε ένα “καθεστώς” κατά το οποίο το 60% της μείωσης των αποδοχών των εργαζομένων χωρίς παιδιά και το 67% των εργαζομένων με παιδιά καλύπτεται από το κράτος. Μετά την πάροδο των 4 μηνών, η κάλυψη για τους εργαζομένους χωρίς παιδιά αυξάνεται στο 70% και στο 80% στον 7ο μήνα, εφόσον έχουν χάσει τουλάχιστον τον μισό μισθό τους. Σε αυτή την περίπτωση, η κάλυψη των απωλειών για τους εργαζομένους με παιδιά αυξάνεται στο 77% και 87% αντίστοιχα.
https://www.capital.gr/oikonomia/3450498/apozimioseis-stous-epixeirimaties-me-ritra-epanaleitourgias