Ποινικοποιούνται οι παράνομες κοινοτικές επιδοτήσεις – Υπό όρους παύση ποινικής δίωξης για πλημμελήματα με προβλεπόμενη ποινή μέχρι 1 έτος
Καινοτόμες διατάξεις που καθιστούν ποινικό αδίκημα την παράνομη λήψη κοινοτικών επιδοτήσεων, προστατεύουν τους ανηλίκους που είναι κατηγορούμενοι ή ύποπτοι σε ποινικές δίκες και εμποδίζουν τα εγκλήματα τρομοκρατίας, εισάγει μεταξύ άλλων το νομοσχέδιο το υπουργείου Δικαιοσύνης για την «Ενσωμάτωση στην ελληνική νομοθεσία των Οδηγιών (ΕΕ) 2016/800,2017/1371, 2017/541, 2016/1919, 2014/57/ΕΕ, κύρωση του Μνημονίου Διοικητικής Συνεργασίας μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξεως της Κυπριακής Δημοκρατίας, τροποποιήσεις του ν.3663/2008 (Α΄ 99) προς εφαρμογή του Κανονισμού (ΕΕ) 2018/1727 και άλλες διατάξεις».
Στο ίδιο νομοσχέδιο, περιλαμβάνεται, επίσης, και η διάταξη με την οποία παύει η ποινική δίωξη για αδικήματα που τιμωρούνται μέχρι ένα έτος, όπως και η διάταξη που θεσπίζει την υπό όρους παραγραφή για πλημμελήματα με φυλάκιση έως έξι μηνών. Πρόκειται για ρύθμιση που εισάγει το υπουργείο Δικαιοσύνης προκειμένου να επιτύχει την αποσυμφόρηση των δικαστηρίων στην εποχή μετά τη λήξη των μέτρων για την πανδημία. Αξίζει να σημειωθεί πως σχετικό αίτημα είχαν υποβάλλει ηγεσίες των δικαστηρίων και δικαστικές ενώσεις.
Απάτη και τρομοκρατία
Το νομοσχέδιο του υπουργείου Δικαιοσύνης ενσωματώνει κοινοτική οδηγία και θεσπίζει την καταπολέμηση, μέσω του ποινικού δικαίου, της απάτης εις βάρος των οικονομικών συμφερόντων της Ένωσης. Μάλιστα, όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης με τις ρυθμίσεις που εισάγονται εξομοιώνεται η ποινική προστασία της περιουσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς την προστασία της περιουσίας του Ελληνικού Δημοσίου.
Συγκεκριμένα, τυποποιείται ως ποινικό αδίκημα η διασυνοριακή απάτη σχετικά με τον ΦΠΑ (άρθρο 23) η οποία τιμωρείται με κάθειρξη τουλάχιστον 10 ετών. Ακόμη, με το άρθρο 24 του νομοσχεδίου προβλέπονται διατάξεις που καθιστούν ποινικό αδίκημα πράξεις υποβολής ανακριβών ή ελλιπών δηλώσεων ή παρασιώπησης πληροφοριών, παράνομης λήψης και παρακράτησης επιχορηγήσεων και παροχών, που έχουν ως αποτέλεσμα τη μείωση εσόδων του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Επιπλέον, με το νομοσχέδιο τυποποιούνται ως ποινικά αδικήματα η οργάνωση ή με οποιοδήποτε τρόπο διευκόλυνση ταξιδιών με σκοπό την τρομοκρατία. Επίσης, με τα άρθρα 33 και 34 και 35 τυποποιούνται αντίστοιχα η κλοπή, η εκβίαση και η πλαστογραφία που σχετίζονται με τρομοκρατική δραστηριότητα, που τιμωρούνται με κάθειρξη ως 10 έτη και χρηματική ποινή. Θεσπίζονται, εξάλλου, ειδικές προβλέψεις για τη διεθνή συνεργασία και την πρόσβαση, συγκέντρωση και διαβίβαση πληροφοριών σχετικά με την τρομοκρατία.
Με το άρθρο 40 του νομοσχεδίου λαμβάνεται ειδική πρόνοια για τα θύματα της τρομοκρατίας, καθώς προβλέπεται η δωρεάν παροχή κατάλληλης ιατρικής περίθαλψης σε αυτά αμέσως μετά την τρομοκρατική επίθεση και για όσο διάστημα είναι απαραίτητο. Επίσης, προβλέπεται τόσο η ψυχολογική στήριξη όσο και συνδρομή κατά την άσκηση αγωγών αναφορικά με την αποζημίωση θυμάτων αδικημάτων τρομοκρατίας.
Συμμόρφωση με τις δικαστικές αποφάσεις
Με το άρθρο 58 καθορίζονται ζητήματα για τα τριμελή συμβούλια για τη συμμόρφωση της διοίκησης προς τις δικαστικές αποφάσεις. Συγκεκριμένα, με την εν λόγω διάταξη επιτυγχάνεται η δίκαιη κατανομή των υποθέσεων μεταξύ των δικαστών και μεταξύ άλλων προβλέπεται ότι ο δικαστής που εκδίδει την απόφαση έχει και την υποχρέωση να γνωρίζει τον τρόπο υλοποίησής της. Το ίδιο, άλλωστε, γίνεται σήμερα και στο Ελεγκτικό Συνέδριο και στο Συμβούλιο της Επικρατείας, επισημαίνει το υπουργείο Δικαιοσύνης.
Ακολούθως με το άρθρο 62 επέρχεται αύξηση των οργανικών θέσεων των εισαγγελέων εφετών κατά 23 με αντίστοιχη μείωση των οργανικών θέσεων των αντεισαγγελέων εφετών, ώστε να στελεχωθούν οι εισαγγελίες κυρίως των Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς και Θεσσαλονίκης.
Όπως αναφέρει το υπουργείο Δικαιοσύνης, «η ανακατανομή των θέσεων των εισαγγελικών λειτουργών του δεύτερου βαθμού αποτέλεσε επανειλημμένο αίτημα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος». (υπ’ αρ. πρωτ. 70/6-12-2019 και 115/26-2-2020 έγγραφα της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος προς τον Υπουργό Δικαιοσύνης).
Παύση δίωξης
Τέλος, να σημειωθεί ότι από την ρύθμιση για την υπό όρους παύση ποινικής δίωξης για πλημμελήματα με προβλεπόμενη ποινή μέχρι 1 έτος, όπως και τις παραγραφές αδικημάτων με φυλάκιση έως 6 μηνών, εξαιρούνται πλημμελήματα για την παραβίαση των μέτρων αποτροπής διάδοσης μεταδοτικής ασθένειας (όπως ο κορονοϊός).
Διαβάστε εδώ την αιτιολογική έκθεση του νομοσχεδίου
Διαβάστε εδώ το νομοσχέδιο