Φραγμό στο ύψος των δικαστικών τελών στις αγωγές αποζημιώσεων βάζει με απόφαση του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, θέτοντας ως βασικό εργαλείο την αρχή της αναλογικότητας αλλά και της δυνατότητας του διαδίκου να τα καταβάλει. Οι παράλογες απαιτήσεις των δικαστηρίων πολλών κρατών μελών, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας, στην καταβολή υπερβολικών τελών και εξόδων, προκαλεί δυσανάλογο περιορισμό του δικαιώματος των πολιτών να προσφύγουν στο δικαστήριο. Σε μια ακόμα σημαντική απόφαση του το ΕΔΔΑ κατέληξε, εκδικάζοντας την προσφυγή των Chorbadzhiyski και Krasteva κατά Βουλγαρίας, διαπιστώνοντας ότι τα δικαστικά τέλη που καταλογίστηκαν στους προσφεύγοντες ήταν 64.423 ευρώ, υψηλότερα από τις αποζημιώσεις που επιδικάστηκαν από τα εθνικά δικαστήρια 51.130 ευρώ.
Οι προσφεύγοντες άσκησαν αγωγή αποζημίωσης για αστική ευθύνη εναντίον του Δήμου και του Κράτους λόγω του θανάτου της συζύγου του πρώτου και μητέρας της δεύτερης (πατέρας και κόρη) από πτώση δέντρου κατά τη διάρκεια καταιγίδας. Τα εγχώρια Δικαστήρια δικαίωσαν μερικά τους προσφεύγοντες επιδικάζοντας σε καθένα από αυτούς ποσό 25.565 ευρώ για χρηματική ικανοποίηση λόγω ψυχικής οδύνης πλέον τόκων. Ταυτόχρονα όμως τους υποχρέωσαν σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις του εσωτερικού δικαίου, να καταβάλουν 64.423 ευρώ από κοινού για δικαστικά τέλη, δηλαδή επέβαλαν υπέρογκα δικαστικά τέλη.
Παραβίαση άρθρου 6 της ΕΣΔΑ
Σολιάζοντας την χρησιμότητα της απόφασης του Στρασβούργου το echrcaselaw.com το οποίο αποτελεί και την παρούσα πηγή δημοσίευσης, κάνει λόγο μεταξύ άλλων για την ανάγκη ευέλικτου νομικού καθεστώτος ή δικαστική δυνατότητα ώστε να επιτρέπει σε έναν διάδικο να επωφελείται από πλήρη ή μερική απαλλαγή από την πληρωμή τους ή από τη μείωση των δικαστικών εξόδων. Αναφερόμενο μάλιστα στην Ελληνική πραγματικότητα ή οποία προκάλεσε και πολλές αντιδράσεις για την καταβολή ενσήμου στις αναγνωριστικές αγωγές αναφέρει: «Ένα επαρκές μέτρο επίλυσης όλων αυτών είναι η δυνατότητα μη καταβολής του δικαστικού ενσήμου με την μετατροπή του αιτήματος της αγωγής από καταψηφιστικό σε αναγνωριστικό. Η τελευταία ελληνική νομοθετική μεταβολή όπου καταβάλλεται δικαστικό ένσημο και στις αναγνωριστικές αγωγές (που είχε καταργηθεί προγενέστερα) και μάλιστα και σε αγωγές που έχουν ασκηθεί πριν από την νομοθετική αλλαγή (δηλαδή υποχρεωτική καταβολή σε εκκρεμείς υποθέσεις που οι αγωγές ήταν εξαρχής αναγνωριστικές ή είχαν μετατραπεί μέσω των προτάσεων σε αναγνωριστικές), δημιουργεί επαρκές έρεισμα για παραβίαση του δικαιώματος πρόσβασης σε δικαστήριο (άρθρο 6 παρ. 1 της ΕΣΔΑ)».