Εκατομμύρια εργαζόμενοι που επιστρέφουν στις δουλειές τους υπό νέες συνθήκες δεν έχουν πάρει το Δώρο Πάσχα για το 2020, ενώ ταυτόχονα δεν γνωρίζουν πώς και και από πού θα πληρωθούν. Πότε πρέπει να πληρωθεί το Δώρο Πάσχα και ποια είναι τα νέα σενάρια, ειδικά για την πληρωμή από το κράτος.
Ανατροπές έφερε η κυβέρνηση με σχετική Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για τον κορονοϊό με αποτέλεσμα εκατομμύρια εργαζόμενοι να μην έχουν πάρει το Δώρο Πάσχα για το 2020.
Όπως προβλέπει η σχετική ΠΝΠ έως τις 30 Ιουνίου θα πρέπει να καταβάλουν το δώρο Πάσχα οι επιχειρήσεις-εργοδότες που τους περασμένους μήνες ανέστειλαν την λειτουργία της επιχείρησής τους ,είτε με κρατική εντολή καθώς και οι επιχειρήσεις-εργοδότες που ανήκουν στους κλάδους που πλήττονται σημαντικά, λόγω των αρνητικών συνεπειών της πανδημίας του κορονοϊού COVID-19, σύμφωνα με την από 20.3.2020 Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄ 68).
Πρόκειται για εκατομμύρια εργαζομένων που δεν πήραν το Δώρο Πάσχα. Ειδικά μάλιστα αν σκεφτεί κανείς ότι πολλοί εργαζόμενοι επιστρέφουν στις δουλειές τους με εκ περιτροπής απασχόληση και μειωμένο κατά 50% μισθό, το θέμα αποκτά μεγαλύτερες διαστάσεις.
Αυτό που προβλέπει η ΠΝΠ του υπουργείου Εργασίας είναι ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί μειωμένο στους εργαζομένους, από τις επιχειρήσεις που έκλεισαν με κρατική εντολή ή εντάσσονται μέσα στα ευνοϊκά μέτρα με τους πληττόμενους ΚΑΔ. Έτσι θα λάβουν έως 30 Ιουνίου την αναλογία του Δώρου ανάλογα με το διάστημα που έχουν εργαστεί.
Στην περίπτωση κατά την οποία εργασιακή σχέση των απασχολουμένων ήταν σε αναστολή, το ποσό εκ του επιδόματος εορτών Πάσχα που αντιστοιχεί στο χρονικό διάστημα αναστολής της εργασιακής σχέσης, καταβάλλεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Ωστόσο, αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει ενημέρωση για τη διαδικασία και το τρόπο με τον οποίο το κράτος θα πληρώσει το υπόλοιπο Δώρο Πάσχα.
Δώρο Πάσχα δικαιούνται να λάβουν από τον εργοδότη τους όλοι οι μισθωτοί που απασχολούνται στον ιδιωτικό τομέα με σχέση εξαρτημένης εργασίας αορίστου ή ορισμένου χρόνου. Το Δώρο είναι κατοχυρωμένο από την Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας (ΕΓΣΣΕ).
Για τον υπολογισμό του ποσού του Δώρου Πάσχα λαμβάνεται υπόψη ο τρόπος αμοιβής των μισθωτών (δηλαδή το μηνιαίο μίσθωμα, ημερομίσθιο, ωρομίσθιο κ.λπ.), και όχι η ιδιότητα τους ως υπάλληλοι ή εργατοτεχνίτες.
Η χρονική περίοδος που υπολογίζεται το Δώρο αρχίζει από την 1 Ιανουαρίου μέχρι 30 Απριλίου κάθε έτους. Συνεπώς, αν η σχέση εργασίας διήρκεσε ολόκληρο το ανωτέρω χρονικό διάστημα, ο εργαζόμενος δικαιούται να λάβει μισό μηνιαίο μισθό, αν αμείβεται με μισθό, και 15 ημερομίσθια, αν αμείβεται με ημερομίσθιο.
Τα δύο σενάρια για το Δώρο Πάσχα από το κράτος
Έτσι οι εργοδότες πρέπει έως 30 Ιουνίου να πληρώσουν Δώρο Πάσχα για το μερίδιο που τους αναλογεί, ανάλογα με την μερομηνία αναστολής της σύμβασης.
Το βασικό ερώτημα δεν είναι μόνο αν θα πληρώσουν οι εργοδότες, ειδικά όσοι είναι κλειστοί από τα μέσα Μαρτίου και παραμένουν κλειστοί, οπότε δεν έχουν έσοδα, αλλά και πώς θα πληρώσει το κράτος.
Ένα σενάριο για το Δώρο Πάσχα από το κράτος θέλει η πληρωμή να γίνει μέσα από την Εργάνη, αφού τα στοιχεία των εργαζομένων που οι συμβάσεις εργασίας τους έχουν τεθεί σε αναστολή είναι καταχωρημένα στο σύστημα μέσω των υπεύθυνων δηλώσεων των εργοδοτών και των εργαζομένων. Έτσι θα υπολογιστεί το ποσό του δώρου που υπολείπεται και θα καταβληθεί απευθείας στους λογαριασμούς των δικαιούχων.
Ένα δεύτερο σενάριο, το οποίο δημοσιεύει σήμερα ο Ελεύθερος Τύπος, είναι το Δώρο Πάσχα να πληρωθεί ολόκληρο από τους εργοδότες και στη συνέχεια το κράτος να πληρώσει το μερίδιό του στην επιχείρηση. Για να γίνει αυτό θα χρειαστεί νέα απόφαση από το υπουργείο Εργασίας, ενώ θα πρέπει να υπάρξει και ο μηχανισμός ώστε να υπολογιστεί το ποσό του κράτους και το ποσό του εργοδότη.