Του Νίκου Σακελλαρίου, συνεργάτη του Taxheaven
Οι μεγάλοι ξένοι επενδυτικοί οίκοι Goldman Sachs και Morgan Stanley βλέπουν σημάδια στην παγκόσμια οικονομία ότι έχει ήδη φτάσει στα χαμηλότερα επίπεδα της και πλέον σταδιακά οδεύει σε μία ανοδική πορεία.
Σύμφωνα με ρεπορτάζ του Bloomberg, οι οικονομολόγοι των δύο μεγάλων επενδυτικών οίκων εκτιμούν ότι υπάρχουν ενδείξεις ότι έχει αρχίσει η ανάκαμψη των οικονομιών από το πλήγμα του κορωνοϊού και τον περιορισμό στις επιχειρήσεις και στους καταναλωτές.
«Η οικονομική δραστηριότητα έχει ήδη φτάσει στα χαμηλότερα σημεία της» επισημαίνει ο Jan Hatzious επικεφαλής οικονομολόγος της Goldman Sachs, σε report προς τους πελάτες την Δευτέρα. «Το lockdown και η κοινωνική απόσταση (social distancing) έχουν αρχίσει να μειώνονται και πολλές χώρες έχουν αρχίσει να ‘ανοίγουν’ προσεκτικά τις οικονομίες τους»
Η Goldman Sachs προέβλεψε ότι οι αναπτυγμένες οικονομίες θα συμπτυχθούν κατά 32% στο τρέχων τρίμηνο πριν αναπτυχθούν κατά 16% στους επόμενους 3 μήνες και 13% στο τελευταίο τρίμηνο του έτους.
Στη Morgan Stanley, ο επικεφαλής οικονομολόγος (chief economist) Chetan Ahya ανάφερε σε report την Κυριακή ότι «ένας αριθμός δεικτών με υψηλή συχνότητα στοιχείων που παρακολουθούμε, δείχνει ότι η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται στο κατώτατο σημείο της (bottoming out)»
Οι προσδοκίες των καταναλωτών αυξήθηκαν, η κινητικότητα στις επιχειρηματικές τάσεις αυξήθηκε και η κατανάλωση των νοικοκυριών συρρικνώθηκε με ηπιότερους ρυθμούς απ’ ότι στις αρχικές εβδομάδες της πανδημίας, ανέφερε ο Chetan Ahya. «Οι ενδείξεις μας είναι ότι η κινέζικη οικονομία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο τον Φεβρουάριο και πιστεύουμε ότι στη ζώνη του Ευρώ η οικονομία έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο τον Απρίλιο ενώ η αμερικανική οικονομία έφτασε στο χαμηλότερο επίπεδο στα τέλη Απριλίου».
Σε ένα άλλο report επενδυτικού οίκου, ο οικονομολόγος της HSBC, James Pomeroy, συμβούλεψε τους πελάτες της τράπεζας να μην ποντάρουν σε μία απότομη ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας. Παρουσίασε στοιχεία που δείχνουν ότι η καταναλωτική δαπάνη στην Κίνα μπορεί να μειωθεί καθώς οι άνθρωποι παραμένουν επιφυλακτικοί για τις αγορές τους ή για την επιστροφή τους στη δουλειά. Ο φόβος μάλιστα για ένα ΄δεύτερο κύμα’ της επιδημίας εμποδίζει την επιχειρηματική δραστηριότητα.
«Ο μεγαλύτερος κίνδυνος για την παγκόσμια οικονομία είναι η πιθανότητα ότι οι δείκτες μετάδοσης του ιού θα αυξηθούν απότομα μετά το άνοιγμα των οικονομιών» καταλήγει ο Hatzious της Goldman Sachs.
ΕΝΤΟΝΗ ΜΕΤΑΒΛΗΤΟΤΗΤΑ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ-ΚΙΝΗΣΗ ΕΚΚΡΕΜΟΥΣ
Οι χρηματιστηριακές αγορές σε Ευρώπη, Αμερική κινούνται με πολύ μεγάλη μεταβλητότητα. Μετά από μία έντονη ανοδική εβδομάδα με σωρευτική άνοδο πάνω από 4% στους δείκτες των μεγάλων χρηματιστηρίων στις ΗΠΑ και την Ε.Ε., η χθεσινή ημέρα είχε έντονες ρευστοποιήσεις για την αποκόμιση κερδών. Στο ελληνικό χρηματιστήριο, χθες Δευτέρα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με μεγάλη υποχώρηση (-4,12%) στις 602,36 μονάδες και πολύ χαμηλό τζίρο. Σήμερα Τρίτη 5 Μαΐου, οι ευρωπαϊκές αγορές ξεκίνησαν έντονα ανοδικά ενώ με ανοδικό πρόσημο είναι η μεταβολή του Γενικού Δείκτη.