«Θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο», δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής για την κοινή πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου και του Γάλλου προέδρου για τη δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ
Οι ευρωπαϊκές χώρες πρέπει να ενώσουν δυνάμεις για να προστατεύσουν τις τράπεζές τους από την έξαρση του κορωνοϊού, χρησιμοποιώντας ενδεχομένως το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, ύψους 500 δισ. ευρώ, που πρότειναν η Γαλλία και η Γερμανία, δήλωσε ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Τραπεζικής Αρχής (ΕΒΑ) Χοσέ Μανουέλ Κάμπα. Η δήλωση του Κάμπα θα αναζωπυρώσει την αντιπαράθεση για το αν οι πλούσιες χώρες, όπως η Γερμανία, πρέπει να στηρίζει τράπεζες φτωχότερων γειτόνων της, όπως της Ιταλίας, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters.
O επικεφαλής της ΕΒΑ έκανε το σχόλιο αυτό λίγες ημέρες μετά την κοινή πρόταση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν για τη δημιουργία ενός Ταμείου Ανάκαμψης της ΕΕ προκειμένου να βοηθηθούν τα μέλη της ΕΕ που επλήγησαν περισσότερο από την έξαρση του κορονοϊού να ανατάξουν τις οικονομίες τους.
«Θα ήταν λογικό να έχουμε μία ευρωπαϊκή προσέγγιση για τη στήριξη των τραπεζών», δήλωσε ο Κάμπα στο Reuters. «Αυτή θα μπορούσε να έχει τη μορφή μίας προληπτικής ανακεφαλαιοποίησης, τύπου TARP (Troubled Asset Relief Program). Εδώ, το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ θα μπορούσε να παίξει έναν ρόλο», ανέφερε, προσθέτοντας ότι η βοήθεια θα μπορούσε να δίνεται σε τράπεζες που ήταν κατά βάση εύρωστες αλλά επλήγησαν από την κρίση του κορωνοϊού.
Σημειώνεται ότι κατά τη διάρκεια της χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008, το πρόγραμμα TARP της κυβέρνησης των ΗΠΑ διοχέτευσε δισεκατομμύρια στις τράπεζες της χώρας.
Η EBA αναφέρει ότι οι ευρωπαϊκές τράπεζες έχουν σχηματίσει ένα κεφαλαιακό «μαξιλάρι» ύψους άνω των 430 δισ. ευρώ, το οποίο θα είναι περισσότερο από αρκετό για να καλύψει τις απώλειες από μία αύξηση στα δάνεια που δεν αποπληρώνονται. Ωστόσο, ορισμένες τράπεζες – ιδιαίτερα σε οικονομίες που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία, όπως η Ιταλία και η Ισπανία – είναι πιο ευάλωτες από άλλες. «Αναμένω ένα κύμα μη εξυπηρετούμενων δανείων τα επόμενα δύο ή τρία τρίμηνα», είπε ο Κάμπα. «Πόσο μεγάλο είναι δύσκολο να πω», πρόσθεσε.