Δίνεται η δυνατότητα να λάβει σύνταξη από δικό του δικαίωµα (π.χ. σύνταξη γήρατος) ο γονέας, σύζυγος ή αδελφός αναπήρου που είχε λάβει σύνταξη προστάτη-υποστηρικτή, αλλά αυτή έχει ανασταλεί επειδή ο ανάπηρος έπιασε δουλειά ως µισθωτός ή αυτοαπασχολείται σύμφωνα με εγκύκλιο του e-ΕΦΚΑ στο πλαίσιο εφαρμογής του νόμου Βρούτση.
Μέχρι σήμερα η σύνταξη του προστάτη αναστέλλεται για όσο χρονικό διάστηµα διαρκεί η εργασία του ΑµεΑ και ταυτόχρονα ο προστάτης δεν µπορεί να λάβει σύνταξη από δικό του δικαίωµα, αν π.χ. θεµελιώνει σύνταξη γήρατος.
Με την διάταξη του νόμου Βρούτση παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης από δικό του δικαίωµα, εφόσον έχει ανασταλεί η καταβολή της σύνταξης του προστάτη. Έτσι οι ασφαλισμένοι που συνταξιοδοτήθηκαν λόγω γήρατος με τις διατάξεις του άρθρ. 37 του ν.3996/2011 (ο γονέας, ο σύζυγος ή ο αδελφός αναπήρου), στην περίπτωση που το ανάπηρο παιδί ή η/ο σύζυγος ή ο/η αδελφός/ή αυτοαπασχοληθεί ή αναλάβει εργασία (για την οποία καταρχήν προβλέπεται αναστολή καταβολής της σύνταξης για όσο χρόνο διαρκεί η εργασία ή η αυτοαπασχόληση), δύνανται πλέον να υποβάλουν νέα αίτηση συνταξιοδότησης, προκειμένου να κριθεί σύμφωνα με τις διατάξεις που ισχύουν κατά το χρόνο υποβολής αυτής της νέας αίτησης.
Ευνόητο είναι ότι η νέα εγκριτική απόφαση συνταξιοδότησης λόγω γήρατος θα αναγγέλλει και τη διακοπή της σύνταξης που είχε χορηγηθεί και έχει ανασταλεί με βάση το άρθρ. 37 του ν.3996/2011, από την ημερομηνία έναρξης χορήγησης της νέας παροχής. Εάν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος με άλλη διάταξη και απορριφθεί το αίτημα, εξακολουθεί να ισχύει το αναγνωρισθέν δικαίωμα συνταξιοδότησης με το άρθρ. 37 του ν.3996/2011.
Η διάταξη της παρ. 10 του άρθρ. 28 του ν.4670/2020 εφαρμόζεται τόσο για τις αιτήσεις συνταξιοδότησης που υποβάλλονται από την ημερομηνία έναρξης ισχύος της (28/2/2020) και εφεξής όσο και για τις εκκρεμείς αιτήσεις σε οποιοδήποτε στάδιο της διοικητικής διαδικασίας κατά την ανωτέρω ημερομηνία, με έναρξη των οικονομικών αποτελεσμάτων από τότε (28/2/2020).