Με επιδημιολογικά κριτήρια η πρώτη επιλογή των χωρών για τις οποίες θα ανοίξουν οι πύλες της Ελλάδας
Μέχρι τέλος Μαΐου αναμένεται να δημοσιευτεί η «λευκή λίστα» της Ελλάδας με τις χώρες από τις οποίες θα μπορούν να έρχονται τουρίστες. Μιλώντας στο ITV News ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, τόνισε πως μέχρι αυτή τη στιγμή, τα επιδημιολογικά δεδομένα που υπάρχουν στη Μεγάλη Βρετανία για τον κορονοϊό, δεν επιτρέπουν στους τουρίστες της χώρας αυτής να επισκεφτούν την Ελλάδα. «Πιστεύω ότι για το Ηνωμένο Βασίλειο υπάρχουν διαφορετικοί όροι με βάση τα επιδημιολόγικά δεδομένα της χώρας για τον κορονοϊό, οπότε δεν πιστεύω ότι θα υπάρχει στη λευκή λίστα».
Είναι πιθανό η λίστα αυτή να εμπλουτιστεί και με άλλες χώρες, ενώ κράτη που αυτή στη στιγμή δεν έχουν καλά επιδημιολογικά δεδομένα, αυτά να αλλάξουν. Συνεχίζοντας ο Χάρης Θεοχάρης απάντησε καταφατικά στην ερώτηση αν η Ελλάδα θα περιμένει να βελτιωθούν οι δείκτες της Βρετανίας ώστε να επιτραπεί στους Βρετανούς να έρθουν στην χώρα. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ITV News, στο πρώτο κύμα τουριστών από το εξωτερικό περιλαμβάνονται οι χώρες των Βαλκανίων, της Βαλτικής, η Γερμανία, το Ισραήλ και η Κύπρος. Σύμφωνα με ρεπορτάζ του ΣΚΑΪ σε αυτές προστίθενται Κίνα, Ιαπωνία, Αυστραλία, Σλοβακία και Τσεχία.
Ο τουρισμός ανακάμπτει πολύ γρήγορα
Την πεποίθηση ότι ο τουρισμός είναι σε θέση να ανακάμψει «πολύ γρήγορα», από τη στιγμή που θα αρθούν οι περιορισμοί οι οποίοι αρχικά επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας, εξέφρασε στο διαδικτυακό συνέδριο του Economist ο υπουργός Τουρισμού Χάρης Θεοχάρης. «Έχουμε δει σε άλλες κρίσεις στο παρελθόν, ότι ο τουρισμός ανακάμπτει πολύ γρήγορα σε σχέση με άλλους τομείς της οικονομίας», σημείωσε ο κ. Θεοχάρης, τονίζοντας ότι στην Ελλάδα ο τουρισμός αφορά περισσότερο από το 20% του ΑΕΠ, καθώς και εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.
Ο ίδιος έκανε λόγο για ραγδαία πτώση της ζήτησης στον τουρισμό, γεγονός που θέτει σε κίνδυνο μεγάλο αριθμό μικρομεσαίων επιχειρήσεων και επεσήμανε ότι οι ελληνικές αρχές σταδιακά μετακινούνται από την αρχική προσέγγιση για αποκλειστικά εσωτερικό τουρισμό τους επόμενους μήνες, σε μια προσέγγιση που δίνει όλο και μεγαλύτερη έμφαση στον τουρισμό από το εξωτερικό. Περιγράφοντας διαφαινόμενες τάσεις, τις οποίες δεν δρομολόγησε, αλλά επιτάχυνε η συγκυρία, μεταξύ άλλων μίλησε για ενδεχόμενη πίεση στις μεγάλες ξενοδοχειακές μονάδες και στους tour operators. «Προσπαθούμε να ισορροπήσουμε ανάμεσα στην άρση των περιορισμών και στην ανάγκη διατήρησης των κρουσμάτων σε χαμηλά επίπεδα», επεσήμανε ο κ. Θεοχάρης, τονίζοντας ότι η Ελλάδα διαχειρίστηκε και διαχειρίζεται με επιτυχία την πανδημία.
Στην παρέμβασή του, ο Ζουράμπ Πολολικασβίλι, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Οργανισμού Τουρισμού, επεσήμανε ότι η λέξη – κλειδί για τον τουρισμό είναι η εμπιστοσύνη. Μάλιστα χαρακτήρισε τον συντονισμό και τη διεθνή συνεργασία ως απαραίτητα στοιχεία για να πετύχει το εγχείρημα της ανάκαμψης μετά την πανδημία. «Η Ευρώπη μπορεί να χαράξει τον δρόμο και για τον υπόλοιπο κόσμο», σημείωσε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος σε «σημαντικές αποφάσεις για τα απαραίτητα βήματα» στον τομέα του τουρισμού, σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Την περίοδο 2016-2018, στις έξι κυριότερες χώρες προέλευσης ταξιδιωτών, δηλαδή Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ και Ρωσία, αντιστοιχούν το 36,4% των αφίξεων και το 51,5% των εισπράξεων.
https://www.ethnos.gr/oikonomia/106754_i-leyki-lista-toy-toyrismoy-ektos-elladas-oi-bretanoi