Από το υπουργείο Ανάπτυξης και Επενδύσεων ανακοινώθηκε η 2η πρόσκληση υποβολής επενδυτικών σχεδίων στο πλαίσιο του καθεστώτος ενισχύσεων «Επιχειρηματικότητα Πολύ Μικρών και Μικρών Επιχειρήσεων» του αναπτυξιακού νόμου 4399/2016.
Στόχος του καθεστώτος είναι η παροχή ενός πλήρους πλαισίου κινήτρων με βασικό στόχο τη δημιουργία επιχειρηματικών πρωτοβουλιών σε Πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις που προτίθενται να πραγματοποιήσουν αρχική επένδυση σε κάποιον από τους επιλέξιμους κλάδους του νόμου.
Ο συνολικός προϋπολογισμός της πρόσκλησης για το έτος 2020 ανέρχεται σε 150.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 140.000.000 ευρώ αφορούν τα είδη ενίσχυσης της επιχορήγησης, της επιδότησης χρηματοδοτικής μίσθωσης και της επιδότησης του κόστους της δημιουργούμενης απασχόλησης και τα 10.000.000 ευρώ αφορούν το είδος ενίσχυσης της φορολογικής απαλλαγής.
Οι δικαιούχοι
Δικαιούχοι ενισχύσεων στο συγκεκριμένο καθεστώς είναι πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις που είναι εγκατεστημένες ή έχουν υποκατάστημα στην ελληνική επικράτεια κατά τη χρονική στιγμή έναρξης εργασιών του επενδυτικού σχεδίου και έχουν μία από τις ακόλουθες μορφές:
• Ατομική επιχείρηση, εφόσον το επιλέξιμο ύψος των επενδυτικών σχεδίων δεν υπερβαίνει τις πεντακόσιες χιλιάδες (500.000) ευρώ.
• Εμπορική εταιρεία.
• Συνεταιρισμός.
• Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις (Κοιν.Σ.Επ.) του ν. 4430/2016 (Α 2015)), Αγροτικοί Συνεταιρισμοί (Α.Σ.), Ομάδες Παραγωγών (Ο.Π.), Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις (ΑΕΣ) του ν. 4384/2016 (Α΄ 78).
• Υπό ίδρυση ή υπό συγχώνευση εταιρείες, με την υποχρέωση να έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες δημοσιότητας πριν από την έναρξη εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.
• Επιχειρήσεις που λειτουργούν με τη μορφή κοινοπραξίας με την προϋπόθεση καταχώρισής τους στο ΓΕΜΗ.
• Δημόσιες και δημοτικές επιχειρήσεις και θυγατρικές τους, υπό προϋποθέσεις.
Δεν είναι δικαιούχοι για το παρόν καθεστώς, οι πολύ Μικρές και Μικρές Επιχειρήσεις, οι οποίες ελέγχονται από μετόχους επιχειρήσεων που διέκοψαν τη λειτουργία τους κατά το προηγούμενο δωδεκάμηνο, εφόσον δραστηριοποιούνται στην ίδια ή σε όμορες αγορές.
Επιλέξιμα σχέδια
Επιλέξιμα σε αυτό το καθεστώς ενισχύσεων είναι επενδυτικά σχέδια που έχουν τον χαρακτήρα αρχικής επένδυσης και συγκεκριμένα αφορούν σε μία από τις ακόλουθες κατηγορίες:
• Δημιουργία νέας μονάδας.
• Επέκταση της δυναμικότητας υφιστάμενης μονάδας.
• Διαφοροποίηση της παραγωγής μιας μονάδας σε προϊόντα ή υπηρεσίες που δεν έχουν παραχθεί ποτέ σε αυτήν.
• Θεμελιώδη αλλαγή του συνόλου της παραγωγικής διαδικασίας υφιστάμενης μονάδας.
• Απόκτηση του συνόλου στοιχείων ενεργητικού, που ανήκουν σε επιχειρηματική εγκατάσταση που έχει κλείσει και η οποία αγοράζεται από επενδυτή που δεν σχετίζεται με τον πωλητή και αποκλείει την απλή εξαγορά των μετοχών μιας επιχείρησης.
Τέλος, στο πλαίσιο αυτού του καθεστώτος ενισχύσεων, ενισχύονται επενδυτικά σχέδια όλων των τομέων της οικονομίας, με προϋποθέσεις οι οποίες αναφέρονται αναλυτικά στην πρόσκληση.
Επιλέξιμες δαπάνες
Σύμφωνα με τα δημοσιευμένα στοιχεία, οι επιλέξιμες δαπάνες των επενδυτικών σχεδίων αφορούν σε:
α. επενδυτικές δαπάνες σε ενσώματα στοιχεία ενεργητικού,
β. επενδυτικές δαπάνες σε άυλα στοιχεία ενεργητικού,
γ. στο μισθολογικό κόστος των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργούνται ως αποτέλεσμα της υλοποίησης του επενδυτικού σχεδίου υπολογιζόμενο για περίοδο δύο (2) ετών από τη δημιουργία κάθε θέσης.
Επισημαίνεται ότι οι ενισχύσεις, στο πλαίσιο του αναπτυξιακού νόμου, λειτουργούν ως κίνητρο για την περαιτέρω ανάπτυξη δραστηριοτήτων ή έργων και δεν παρέχονται για δραστηριότητες, τις οποίες θα ανέπτυσσε ούτως ή άλλως ο δικαιούχος, ακόμη και αν δεν του είχε χορηγηθεί η ενίσχυση. Επιπλέον, ο επενδυτής θα πρέπει να έχει υποβάλει τη γραπτή αίτηση υπαγωγής σε καθεστώς ενίσχυσης πριν από την έναρξη των εργασιών του επενδυτικού σχεδίου.
Το ελάχιστο επιλέξιμο ύψος της επένδυσης για την υπαγωγή επενδυτικών σχεδίων στην παρούσα πρόσκληση ορίζεται με βάση το μέγεθος του φορέα, δηλαδή:
α. για μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 150.000 ευρώ.
β. για πολύ μικρές επιχειρήσεις, στο ποσό των 100.000 ευρώ.
γ. για τις Κοιν. Σ. Επ., καθώς και τους Αγροτικούς Συνεταιρισμούς, τις Ομάδες Παραγωγών και τις Αγροτικές Εταιρικές Συμπράξεις στο ποσό των 50.000 ευρώ.
Οσο για τα ποσοστά επιδότησης (φορολογική απαλλαγή, ενίσχυση με επιχορήγηση χρημάτων) αυτά κυμαίνονται εξαρτώμενα από το μέγεθος της επιχείρησης και αναλόγως την Περιφέρεια στην οποία υλοποιείται το επενδυτικό σχέδιο.
Αναλυτικά στοιχεία της πρόσκλησης μπορούν να αναζητηθούν, στην: https://www.ependyseis.gr/anaptyxiakos/nomothesia.htm.
Η πρόσκληση θα παραμείνει ανοικτή για την υποβολή προτάσεων έως την 31η Ιουλίου 2020.
* Η κ. Μ. Πασπαλιάρη είναι στέλεχος της ΑΜΒΙΟ Α.Ε.