Restart στην οικονομία με μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα θα επιχειρήσει η κυβέρνηση από τον Σεπτέμβριο για να στηρίξει την προσπάθεια επιστροφής στην ανάπτυξη.
Το κυβερνητικό σχέδιο στο μέτωπο της οικονομίας για την επόμενη ημέρα της πανδημίας, το οποίο θα ξεδιπλώσει ο Πρωθυπουργός από το βήμα της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης, περιλαμβάνει φορολογικές ανάσες σε νοικοκυριά, επιχειρήσεις, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες ακινήτων, οι οποίες θα δίνονται σταδιακά από τις αρχές του επόμενου έτους. Ουσιαστικά, η κυβέρνηση θα ανοίξει ξανά τον φάκελο «μειώσεις φόρων για όλους», τον οποίο έβαλε στο συρτάρι με το ξέσπασμα της πανδημίας, καθώς πρωταρχικός της στόχος ήταν η στήριξη των επιχειρήσεων και των εργαζομένων που χτύπησε η κρίση του κορωνοϊού.
«Το πρόγραμμά μας δεν αλλάζει» διαβεβαιώνουν αρμόδιες πηγές του οικονομικού επιτελείου και υπό την προϋπόθεση ότι οι εξελίξεις στο υγειονομικό μέτωπο δεν θα οδηγήσουν σε νέες ανατροπές, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επαναπροδιορίσει στον χρόνο και στη νέα πραγματικότητα τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει, παρουσιάζοντας «ένα νέο οικονομικό πρόγραμμα με τα ίδια χαρακτηριστικά».
Από το φθινόπωρο, όπως δηλώνει και ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, «όσο θα σταθεροποιείται και θα ανατάσσεται η οικονομία», η κυβέρνηση θα δρομολογήσει «πολιτικές με πιο μόνιμα χαρακτηριστικά, ώστε η χώρα να συνεχίσει από εκεί που ήταν πριν από την πανδημία».
Οι κεντρικοί άξονες του κυβερνητικού προγράμματος παραμένουν αμετάβλητοι και προσηλωμένοι στο τρίπτυχο μείωση φόρων – προσέλκυση επενδύσεων – δημιουργία πολλών και καλά αμειβόμενων θέσεων απασχόλησης.
Με την προϋπόθεση ότι δεν θα υπάρχει ένα δεύτερο κύμα πανδημίας, ο στόχος είναι στον προϋπολογισμό της επόμενης χρονιάς να ενσωματωθούν μέτρα στήριξης της προσπάθειας επιστροφής στην ανάπτυξη, ενώ ανάλογα με τα δημοσιονομικά περιθώρια η κυβέρνηση θα εξετάσει τη μονιμοποίηση μέτρων που έλαβε για την αντιμετώπιση της υγειονομικής κρίσης, όπως για παράδειγμα η διατήρηση του μειωμένου ΦΠΑ 13% στις μεταφορές.
Προτεραιότητα θα δοθεί στη νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για εργοδότες και επιχειρήσεις, καθώς η επιστροφή στην ανάπτυξη περνάει μέσα και από τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματος αλλά και τη μείωση του δείκτη της ανεργίας. Παράλληλα θα ξεκινήσει η διαδικασία κατάργησης της εισφοράς αλληλεγγύης, η σταδιακή μείωση του τέλους επιτηδεύματος αλλά και η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες των ακινήτων. Το φθινόπωρο αναμένεται να ενεργοποιηθεί μια νέα έκτακτη ρύθμιση για την εξόφληση των χρεών των φορολογουμένων προς την Εφορία, τα οποία δημιουργήθηκαν από την επέλαση του κορωνοϊού.
Το σχέδιο
Το κυβερνητικό σχέδιο για τις μειώσεις φόρων μόνιμου χαρακτήρα περιλαμβάνει:
- Σταδιακή κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η εισφορά επιβαρύνει σήμερα τους φορολογουμένους που αποκτούν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ και επιβάλλεται με συντελεστές που ξεκινούν από 2,2% και φθάνουν κλιμακωτά το 10% για τους έχοντες υψηλά εισοδήματα. Η εισφορά αλληλεγγύης αγγίζει 2,3 εκατομμύρια φορολογουμένους, οι οποίοι πληρώνουν συνολικά 1,163 δισ. ευρώ. O Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ανακοινώσει ότι από το φετινό καλοκαίρι θα ξεκινούσε η μείωση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης. Η επέλαση της πανδημίας ανέτρεψε τον σχεδιασμό και η σταδιακή κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης θα ενεργοποιηθεί από το επόμενο έτος. Ενα από τα σενάρια που είχε βρεθεί στο τραπέζι του οικονομικού επιτελείου για τη μείωση της εισφοράς προβλέπει την αύξηση του αφορολόγητου ορίου από τα 12.000 στα 20.000 ευρώ και τη μείωση των συντελεστών υπολογισμού πάνω από το επίπεδο ετήσιου εισοδήματος των 20.000 ευρώ κατά μία ποσοστιαία μονάδα, κατά ποσοστά 12,5%-20%.
2. Νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ. Ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας έχει δηλώσει πως για φέτος οι μειώσεις στον ΕΝΦΙΑ μεσοσταθμικά κατά 8%, τις οποίες είχε ο ίδιος εξαγγείλει, δεν θα υλοποιηθούν, ενώ στον «πάγο» μέχρι τις αρχές του 2021 έχει μπει επίσης και το σχέδιο προσαρμογής των αντικειμενικών αξιών ακινήτων. Ετσι, οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα πληρώσουν φέτος τον ίδιο ΕΝΦΙΑ που είχαν καταβάλει και το 2019, ενώ η μείωση του φόρου θα εφαρμοστεί το 2021 σε συνδυασμό με τις νέες αντικειμενικές αξίες που θα καθοριστούν στα ακίνητα σε όλη τη χώρα.
3. Σταδιακή κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Σε πρώτη φάση, το τέλος επιτηδεύματος που επιβάλλεται σε επιχειρήσεις και ελεύθερους επαγγελματίες εξετάζεται να μειωθεί κατά 20% έως 30%. Το ετήσιο τέλος επιτηδεύματος ξεκινάει από τα 600 ευρώ και φθάνει μέχρι και τα 1.000 ευρώ. Οι ατομικές εμπορικές επιχειρήσεις και οι ελεύθεροι επαγγελματίες πληρώνουν ετήσιο χαράτσι 650 ευρώ, ενώ στα κρατικά ταμεία μπαίνουν κάθε χρόνο 480 εκατ. ευρώ.
4. Νέα μείωση του συντελεστή φορολόγησης των επιχειρήσεων. Σύμφωνα με τον σχεδιασμό, ο φορολογικός συντελεστής των επιχειρηματικών κερδών από 24% που ισχύει σήμερα θα μειωθεί στο 20% για τα κέρδη του 2021.
5. Νέα έκτακτη ρύθμιση οφειλών. Μια νέα «βεντάλια» ρυθμίσεων, με σπάσιμο της πληρωμής φόρων σε περισσότερες και μικρότερες δόσεις και έκτακτες διευκολύνσεις για τις οφειλές που έχουν δημιουργηθεί από τον Μάρτιο, όταν η αγορά μπήκε σε καραντίνα, σχεδιάζει να ανοίξει το υπουργείο Οικονομικών τον Σεπτέμβριο, μπροστά στον κίνδυνο νέας έκρηξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών προς την Εφορία από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις που δεν θα μπορούν να τα βγάλουν πέρα. Οι φορολογούμενοι των οποίων οι πληρωμές φόρων και δόσεων ρυθμίσεων έχουν παγώσει μέχρι και τον Σεπτέμβριο θα έχουν τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τις οφειλές τους σε πολλές μηνιαίες δόσεις