Στις νέες συνθήκες που θα δημιουργήσει η κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου East Med τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου αναφέρθηκαν, μεταξύ άλλων θεμάτων, οι ομιλητές που συμμετείχαν στο 3ο ΙΕΝΕ Webinar με τίτλο «Επιπτώσεις από την κρίση του Κορωνοϊού στις Έρευνες Υδρογονανθράκων στην Ελλάδα» που διοργανώθηκε νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής από το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).
Ο διάλογος αναφορικά με τον αγωγό ξεκίνησε με αφορμή το σχετικό ερώτημα που ετέθη για την υπογραφή για τον East Med ανάμεσα σε Ελλάδα – Κύπρο – Ισραήλ, στις αρχές του τρέχοντος έτους (2/1), στην Αθήνα. Η πρόεδρος της Flow Energy και πρόεδρος της Επιτροπής Υδρογονανθράκων του ΙΕΝΕ, Τερέζα Φωκιανού, δεν φάνηκε ιδιαίτερα αισιόδοξη απέναντι στο ενδεχόμενο πιθανής υλοποίησης του αγωγού. Τόνισε δε, πως, ακόμη κι αν ο αγωγός κατασκευαστεί όπως προβλέπεται από τις σχετικές συμφωνίες, η ελληνική πλευρά δεν θα πρέπει επ’ ουδενί να εγκαταλείψει τις προσπάθειες για τα δικά της ενεργειακά αποθέματα.
«Αν η χώρα μας καταφέρει να βρει αέριο, τότε τα πράγματα θα γίνουν μακράν ευκολότερα», σημείωσε η κ. Φωκιανού ενώ ξεκαθάρισε πως η θέση της Ελλάδας δεν θα πρέπει να περιοριστεί σε έναν αμιγώς διαμετακομιστικό ρόλο καθώς έτσι θα υποβαθμίζονταν η γεωπολιτική θέση της και η δυνατότητά της να αποτελέσει κρίσιμο σταυροδρόμι για την περιοχή.
Για το ίδιο ζήτημα, ο αντιπρόεδρος της Energean στην Ελλάδα, δρ. Ντίνος Νικολάου, επεσήμανε ότι οι έρευνες θα βοηθήσουν την Ελλάδα να αναβαθμίσει τον ρόλο της από αυτόν του διαμετακομιστή καθώς «θα αποτελέσουν τη βάση και για την εκμεταλλευσιμότητα». Εξάλλου, σύμφωνα με τον κ. Νικολάου, ο αγωγός East Med καλείται να ανταγωνιστεί την Αίγυπτο που, όπως είναι γνωστόν, παρουσιάζει ένα ιδιαίτερα δυναμικό προφίλ στον κλάδο. Αξίζει εν προκειμένω να σημειωθεί ότι, στο πλαίσιο εφαρμογής της εθνικής πολιτικής, έχουν διαμορφωθεί τριμερή σχήματα συνεργασίας και με την Κύπρο και την Αίγυπτο ενώ η τελευταία μετέχει και στο East Med Gas Forum (EMGF).
Σημειώνεται ότι στον διάλογο μετείχε και ο πρόεδρος και διυθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, δρ. Γιάννης Μπασιάς, που επικρότησε την απορρόφηση της ΔΕΠΑ Διεθνών Έργων ενώ τον συντονισμό ανέλαβε ο πρόεδρος και εκτελεστικός διευθυντής του ΙΕΝΕ, Κωστής Σταμπολής.