Την παράταση των προθεσμιών, που έχουν οριστεί προ Covid-19, για μία σειρά από ζητήματα, τα οποία άπτονται της ακίνητης ιδιοκτησίας, όπως οι δηλώσεις αυθαιρέτων και Kτηματολογίου, ζητά η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ), σύμφωνα με δημοσίευμα του «Ελεύθερου Τύπου».
Oπως επισημαίνεται σε επιστολή που απέστειλε στην ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, «η πρωτοφανής κατάσταση στην οποία βρέθηκε η κοινωνία και η χώρα μας κατά το τελευταίο τρίμηνο, λόγω της επιδημίας του κορονοϊού, που σε ένα βαθμό συνεχίζει να επηρεάζει τους πολίτες και τις δραστηριότητές τους, επιβάλλει την παράταση»:
* Για ένα εξάμηνο, ήτοι μέχρι την 31.12.2020, της προθεσμίας νομιμοποίησης κάθε είδους αυθαιρέτων. «Η παράταση είναι απόλυτα αναγκαία, δεδομένων και των οικονομικών συνθηκών που επικράτησαν κατά το τελευταίο τρίμηνο στη χώρα και της αδυναμίας πολιτών και μηχανικών να συλλέξουν τα απαιτούμενα έγγραφα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
* Για έναν χρόνο -μέχρι την 31η.12.2021- της προθεσμίας διόρθωσης όλων των ανακριβών πρώτων εγγραφών στα κτηματολογικά γραφεία της χώρας. Σύμφωνα με την ΠΟΜΙΔΑ, με το άρθρο 102 του Ν. 4623/2019 καθορίστηκε η 31η.12.2020 ως ημερομηνία λήξης της προθεσμίας διόρθωσης των αρχικών εγγραφών στο Εθνικό Κτηματολόγιο, μετά την οποία οι ιδιώτες χάνουν οριστικά κάθε αδήλωτο ιδιοκτησιακό δικαίωμά τους, ενώ το Δημόσιο δικαιούται να προβεί σε διεκδίκηση κάθε δηλωμένου από ιδιώτη ακινήτου επί μία ακόμη διετία. «Η προθεσμία αυτή συντμήθηκε υπερβολικά για ορισμένες περιοχές της χώρας, όπως το Ηράκλειο Κρήτης», αναφέρει, επαναφέροντας το αίτημα να συμπεριληφθούν «και τα ακατανοήτως εξαιρεθέντα από τη γενική παράταση ακίνητα “αγνώστου ιδιοκτήτη” σε 35 δήμους και περιοχές της χώρας (Βριλήσσια, Ελευσίνα, Αστρος, Καλαμαριά, Γουμένισσα κ.λπ.), με ήδη λειτουργούντα κτηματολογικά γραφεία».
«Ασπίδα»
Στο πλαίσιο αυτό και ανεξαρτήτως από το χρόνο λήξης των επιμέρους προθεσμιών κτηματογράφησης, η Ομοσπονδία ζητά να μην ενεργοποιηθεί οποιαδήποτε διαδικασία επιβολής προστίμων σε πολίτες που θα προσέλθουν για δήλωση των ακινήτων τους μέχρι και την 31η.12.2020, ενώ ανακινεί και το θέμα των διεκδικήσεων του Δημοσίου. «Η συσσώρευση άνω των 200.000 ενστάσεων κατά των κτηματολογικών αναρτήσεων, πέραν των περίπου 100.000 εκκρεμών δικών στα πολιτικά δικαστήρια, πιστεύουμε ότι σας έχει πείσει για την αδήριτη ανάγκη της άμεσης νομοθετικής επίλυσης του ιδιοκτησιακού προβλήματος των εκτός σχεδίου ακινήτων της χώρας, με ρύθμιση ότι το Δημόσιο δεν μπορεί να διεκδικεί επ’ άπειρον και χωρίς κανέναν ιδιοκτησιακό τίτλο περιουσιακά δικαιώματα επ’ αυτών, εάν οι ιδιώτες τα νέμονται καλόπιστα επί δεκαετίες με νόμιμους τίτλους και με παρόμοιες προϋποθέσεις με αυτές που θέτει το άρθρο 4 του Ν. 3127/2003 για τα εντός σχεδίου ακίνητα», επισημαίνει χαρακτηριστικά.
Βολές
Για τουλάχιστον 100.000 επιστήμονες (γιατρούς, δικηγόρους, μηχανικούς κ.ο.κ.), που, ενώ δεν δικαιούνται την έκπτωση κατά 40% στα ενοίκια, εντούτοις έχουν κάνει χρήση του επίμαχου μέτρου, κάνει λόγο η ΠΟΜΙΔΑ.
«Εχουμε πολλάκις τονίσει πως απαραίτητη προϋπόθεση, για να ισχύσει η έκπτωση, είναι η υποβολή υπεύθυνης δήλωσης στην “ΕΡΓΑΝΗ” από όλους ανεξαιρέτως τους επαγγελματίες μισθωτές, ακόμη και από αυτούς που δεν απασχολούν προσωπικό», εξηγούν στον «Ελεύθερο Τύπο» πηγές της Ομοσπονδίας, καταγγέλλοντας το γεγονός ότι μεγάλη μερίδα των επιστημόνων έλαβε τη μείωση… με τον τσαμπουκά. Αξίζει να αναφερθεί ότι, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της οικονομικής γερμανικής εφημερίδας «Handelsblatt», υπό τον τίτλο «Δραστική παρέμβαση στην αγορά ακινήτων», η εξέλιξη αυτή «ελλοχεύει τον κίνδυνο ενός κύματος δικαστικών υποθέσεων, που θα απασχολούσαν πιθανότατα για χρόνια τα ήδη επιβαρυμένα ελληνικά δικαστήρια».