Την τελική εισήγηση του ΕΟΔΥ , και συγκεκριμένα της Επιτροπής Λοιμωξιολόγων , για άνοιγμα των δικαστηρίων μετά τις 15 Ιουνίου, περιμένει πλέον το Υπουργείο Δικαιοσύνης , το οποίο υπέβαλλε σήμερα την πρότασή του.
Η Επιτροπή με βάση τα υγειονομικά δεδομένα θα αποφασίσει αν θα δώσει το πράσινο φως για το άνοιγμα του πιο δύσκολου κομματιού της Δικαιοσύνης που είναι τα ποινικά ακροατήρια, τα οποία συνήθως έχουν ως διαδίκους δεκάδες πρόσωπα( δικαστές, κατηγορούμενοι, δικηγόροι υπεράσπισης, πολιτικής αγωγής, μάρτυρες κλπ).
ADVERTISEMENT
Χαρακτηριστικός ήταν ο συναγερμός προς ημερών στο Εφετείο οπότε έπρεπε να πραγματοποιηθεί μια δίκη λόγω λήξης των 18μηνων προσωρινής κράτησης με πάνω από 10 κατηγορούμενους , δεκάδες μάρτυρες και δικηγόρους. Αν αυτό σήμερα είναι εξαίρεση, αν ανοίξουν όλα τα ακροατήρια, αυτό θα είναι μια καθημερινότητα.
Ο κανόνας 1/10 τ.μ
Ένα από βασικά ζητήματα είναι ότι τα ακροατήρια των δικαστηρίων είναι μικρά και οι αίθουσες λίγες. Πρακτικά σημαίνει ότι με βαση την οδηγία του ΕΟΔΥ για 1 άτομο ανα 10 τμ στα 40-50 τμ ενός ακροατηρίου θα πρέπει να βρίσκονται 4-5 άτομα, γεγονός που ακόμα και στα Μονομελούς σύνθεσης δικαστήρια είναι πρακτικά αδύνατον( μόνο 3 , πρόεδρος, εισαγγελέας, γραμματέας θα είναι στην έδρα).
Συνεπώς , όπως λένε νομικές πηγές, οι δικαστές εκ των πραγμάτων θα ανέβαλαν τις δίκες για λόγους μη τήρησης των υγειονομικών κανόνων. Παράλληλα πολλοί δικαστές αλλά και δικηγόροι είναι απρόθυμοι να «διακινδυνεύσουν», συνεπώς το εγχείρημα θα είναι ανεπιτυχές.
Πιθανότατα λοιπόν , με δεδομένο πως ο ρυθμός διάδοσης του ιού, το R0 εχει πέσει στο 0,03% (δηλαδή ένας φορέας κολλάει 3 άτομα στα 100), είναι πολύ πιθανόν να μειωθούν τα τετραγωνικά μέτρα ανά άτομο ώστε να βοηθηθεί η διαδικασία. Πιθανόν η μείωση να πάει στο μισό, δηλαδή 1 άτομο ανά 5 τ.μ .
Στις Διοικήσεις η μπάλα
Πως θα γίνει όμως η αφετηρία; Ηδη από 1η Ιουνίου ξεκινούν τα πολιτικά δικαστήρια και πιθανόν οι αναστολές εκτέλεσης ποινών , ακύρωσης απόφασης και διαδικασίας αναβολής ή διακοπής εκτέλεσης της ποινής, δοσοποιήσεις κλπ
Η πρόταση του Υπουργείου Δικαιοσύνης είναι τα ποινικά ακροατήρια θα ανοίξουν (ως γενική οδηγία) μετά τις 15 Ιουνίου και με ευθύνη των Διοικήσεων των δικαστηρίων να αρχίσουν να γίνονται οι δίκες που είναι εφικτό να γίνουν. Με την έννοια βέβαια πως κάθε δικαστήριο έχει διαφορετικές ανάγκες, εκκρεμότητες και κυρίως κτιριακές εγκαταστάσεις, έτσι ώστε να μπορεί να τηρηθεί ένας ενιαίος – οριζόντιος κανόνας. Είναι προφανές δηλαδή πως άλλες ανάγκες έχει το Πρωτοδικείο Λάρισας και άλλες τις Θεσσαλονίκης. Π.χ λοιπόν η διοίκηση του Πρωτοδικείου Αθηνών θα αποφασίσει πότε θα ανοίξουν τα Τριμελή Πλημμελημάτων και του Εφετείου πότε τα Τριμελή και Πενταμελή Κακουργημάτων που συγκεντρώνουν και τον περισσότερο κόσμο.
Λίγες
Με δεδομένο βέβαια πως οι επιδόσεις για τον προσδιορισμό εκκρεμών υποθέσεων είναι μια μακρά διαδικασία, για μετά την 1η Ιουλίου (διάστημα για το οποίο παρατάθηκε το δικαστικό έτος) είναι λίγες οι υποθέσεις που θα μπορούν να δικαστούν. Συνεπώς θα υπάρχει και η δυνατότητα για καλύτερη χωροταξική ταξινόμηση.