Της Νένας Μαλλιάρα
Αγώνα που πρέπει να κερδίσουν ταυτόχρονα σε δύο μέτωπα, δίνουν οι τράπεζες με τα κόκκινα δάνεια, με την εξέλιξη τριών deals να κρίνεται καθοριστική για τον τελικό “λογαριασμό”.
Η κρίση του κορονοϊού έχει επικεντρώσει, μέχρι στιγμής, το ενδιαφέρον στις επιπτώσεις που θα έχει στη δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων. Τραπεζίτες έχουν εκτιμήσει ότι η νέα παραγωγή NPLs μπορεί να είναι της τάξης του 10%-15% των υφιστάμενων, δηλαδή περίπου 7-10 δισ. ευρώ.
Ποντάροντας στη γρήγορη “ανάρρωση” της Οικονομίας, οι τράπεζες επιδιώκουν να κρατήσουν το νούμερο αυτό στα χαμηλότερα δυνατά επίπεδα, μέσω αναστολών πληρωμών δανείων και διευκολύνσεων αποπληρωμής και, παράλληλα, προσδοκώντας στις εισπράξεις που θα έχουν από το σχέδιο της κυβέρνησης για τη στήριξη της πρώτης κατοικίας δανειοληπτών που πλήττονται από τον κορονοϊό. Παράλληλα, στην ταχύτερη ανάσχεση της ύφεσης και στον περιορισμό δημιουργίας νέων NPLs, στοχεύουν και οι νέες χορηγήσεις προς βιώσιμες επιχειρήσεις που πλήττονται από τον κορονοϊό.
Όπως επισημαίνουν, ωστόσο, τραπεζίτες στο Capital.gr, η “μάχη” κατά της δημιουργίας νέων κόκκινων δανείων θα είναι χωρίς αντίκρισμα, αν παράλληλα, οι τράπεζες δεν καταφέρουν να μειώσουν το υφιστάμενο απόθεμα των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους. “Αν μπουν στο σύστημα νέα NPLs και δεν βγουν, παράλληλα, από τα ήδη υφιστάμενα, το πρόβλημα για τις τράπεζες θα είναι τεράστιο”, αναφέρουν χαρακτηριστικά, καταδεικνύοντας τις δύο πτυχές του ζητήματος των κόκκινων δανείων.
Την ανάγκη εξόδου μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι τραπεζίτες δεν την συνδέουν, σε αυτή τη φάση, ούτε με τον “Ηρακλή”, ούτε με το ενδεχόμενο δημιουργίας bad bank για την οποία έχει ανοίξει συζήτηση. Αυτές, η μία ή δύο οδοί, εκλαμβάνονται ως “πόρτες” εξόδου για τα NPLs που δεν μπορούν να δώσουν, σε αυτή τη φάση, άμεσο σήμα στις τράπεζες για το τι να αναμένουν σε επίπεδο υφιστάμενων κόκκινων δανείων. Το σήμα αυτό οι τράπεζες το αναμένουν από την εξέλιξη τριών deals που, στην παρούσα συγκυρία, θα λειτουργήσουν ως “έξοδος κινδύνου”.
Πρόκειται για δύο πωλήσεις χαρτοφυλακίων, και συγκεκριμένα του χαρτοφυλακίου Icon της Εθνικής Τράπεζας και του χαρτοφυλακίου Neptune της Alpha Bank, καθώς και την ολοκλήρωση της συμφωνίας της Eurobank με την doValue για την πώληση της τιτλοποίησης Cairo και της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων FPS.
Tο Icon, χαρτοφυλάκιο εξασφαλισμένων δανείων της Εθνικής Τράπεζας, με, ως επί το πλείστον, καταγγελμένα δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ύψους 1,5 δισ. ευρώ και συνολικής απαίτησης 2,5 δισ. ευρώ, είχε φτάσει σχεδόν στο στάδιο της ολοκλήρωσης της πώλησής του στην Bain Capital.
Το Neptune της Alpha Bank, χαρτοφυλάκιο επιχειρηματικών δανείων με εξασφαλίσεις σε ακίνητα, μικτής λογιστικής αξίας 1,8 δισ. ευρώ, είχε φτάσει στο στάδιο των δεσμευτικών προσφορών, με τις πληροφορίες να αναφέρουν ως προτιμητέο επενδυτή την Fortress.
Ένα βήμα πριν την ολοκλήρωσή τους, και οι δύο πωλήσεις βρίσκονται σε κατάσταση “limbo” και επαναδιαπραγμάτευση των προ κορονοϊού υποβληθέντων τιμημάτων.
Όσο για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων της Eurobank με την doValue για την πώληση του χαρτοφυλακίου Cairo και της θυγατρικής εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων της Eurobank, FPS, ενώ θα ολοκληρώνονταν στις 30 Απριλίου, πήραν παράταση μέχρι τις 10 Μαΐου, η οποία φαίνεται ότι θα επεκταθεί μέχρι τα τέλη του μήνα.
Μόνο αν τα ανωτέρω deals ξεμπλοκάρουν, οι τράπεζες θα έχουν ένα αισιόδοξο δείγμα για τη μείωση των κόκκινων δανείων και το “σήμα” των επενδυτών για τη λειτουργία του “Ηρακλή” και όποιων άλλων λύσεων μπουν στο τραπέζι.