Της Νένας Μαλλιάρα
Μια νέα περίοδο και για τις τράπεζες σηματοδοτεί η σταδιακή άρση των περιοριστικών μέτρων αντιμετώπισης του Covid-19 από την ερχόμενη Δευτέρα.
Με μείζονα προτεραιότητα τη σταδιακή και ασφαλή επιστροφή του προσωπικού στους χώρους εργασίας και την εξυπηρέτηση των πελατών με αυστηρή τήρηση των κανόνων προστασίας της υγείας, οι προτεραιότητες των τραπεζών περιλαμβάνουν τρεις άξονες:
-Την άμεση ενεργοποίησή τους προκειμένου να διοχετεύσουν ρευστότητα στις επιχειρήσεις που πλήττονται από την κρίση του κορονοϊού. Εντός των επομένων ημερών, οι τράπεζες αναμένουν και την ενεργοποίηση του προγράμματος της Αναπτυξιακής Τράπεζας για την παροχή εγγυήσεων στο 80% του ποσού δανείου που θα χορηγήσουν οι τράπεζες σε επιχειρήσεις για νέο κεφάλαιο κίνησης. Ήδη έχει ξεκινήσει η διάθεση δανείων κεφαλαίου κίνησης με πλήρη επιδότηση επιτοκίου προς μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις, με τζίρο έως 50 εκατ. ευρώ.
H άμεση ανάγκη διοχέτευσης ρευστότητας στην πραγματική Οικονομία υπαγορεύεται από τις εκτιμήσεις για την ύφεση που θα αφήσει πίσω του ο κορονοϊός.
Σύμφωνα με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων 2020, που έστειλε χθες το οικονομικό επιτελείο στις Βρυξέλλες, το βασικό μακροοικονομικό σενάριο, που λαμβάνει υπ’ όψιν την επίδραση των μέτρων που έχουν ληφθεί για την αντιμετώπιση της πανδημίας, εκτιμά ότι η υγειονομική κρίση σταδιακά θα εξομαλυνθεί στο πρώτο μισό του 2020 και η μεγαλύτερη οικονομική επίπτωση θα είναι ορατή στο δεύτερο τρίμηνο του έτους. Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, το πραγματικό ΑΕΠ εκτιμάται ότι θα συρρικνωθεί κατά 4,7% σε ετήσια βάση, λόγω της μεγάλης συρρίκνωσης του εμπορίου (ιδίως των υπηρεσιών), της απότομης πτώσης της οικονομικής δραστηριότητας και της συμπίεσης της καταναλωτικής ζήτησης.
Η συμβολή τους στην ταχεία ανάκαμψη της Οικονομίας αποτελεί για τις τράπεζες εθνική προσπάθεια, με έμφαση ιδίως σε τομείς όπως ο τουρισμός, αλλά ευρύτερα, σε όλες τις υγιείς και βιώσιμες επιχειρήσεις που πρέπει να κρατηθούν όρθιες για να ανορθώσουν και την Οικονομία την επομένη του Covid-19.
-Την παροχή διευκολύνσεων και στα νοικοκυριά που πλήττονται από την πανδημική κρίση, έτσι ώστε να μπορέσουν να παραμείνουν συνεπή με τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Με το νέο πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας να έχει παρατείνει, από χθες και για τρεις μήνες, την ισχύ του νόμου 4605/2019, οι τράπεζες θα επαναπροσεγγίσουν τους περίπου 90.000 δανειολήπτες με κόκκινα δάνεια που εκτιμάται ότι εμπίπτουν στα κριτήρια του νόμου για προστασία της πρώτης κατοικίας και ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών τους.
Παράλληλα, καθώς το νέο πλαίσιο προβλέπει και την προστασία της πρώτης κατοικίας ενήμερων δανειοληπτών που πλήττονται από τον κορονοϊό, οι τράπεζες θα διερευνήσουν όλες τις περιπτώσεις δανειοληπτών, με δάνεια σε ρύθμιση ή μη, τα οποία κινδυνεύουν να σταματήσουν να εξυπηρετούνται. Οι τράπεζες εκτιμούν ότι οι δανειολήπτες αυτοί κινούνται γύρω στις 300.000.
Σημειώνεται ότι τα κριτήρια προστασίας της πρώτης κατοικίας των δανειοληπτών αυτών και η διάρκεια και το ύψος της κρατικής επιδότησης των δόσεων των δανείων τους, θα αποτελέσουν αντικείμενο νέων διαπραγματεύσεων που θα ξεκινήσουν μεταξύ κυβέρνησης και Θεσμών.
–Επιτάχυνση της ψηφιοποίησης των τραπεζικών εργασιών με περαιτέρω επενδύσεις στις ηλεκτρονικές υποδομές και στην ανάπτυξη των ψηφιακών δεξιοτήτων του προσωπικού. Μέσα στους δύο μήνες της καραντίνας που επέβαλε η ανάγκη αποτροπής της εξάπλωσης του κορονοϊού, οι τράπεζες είχαν μία απροσδόκητα γρήγορη μετάβαση στην ψηφιοποίηση. Πρόκειται για θετικό σημείο που αφήνει πίσω της η υγειονομική κρίση και το οποίο οι τράπεζες θα διατηρήσουν και θα εξελίξουν με στόχο ένα νέο, πιο αποτελεσματικό και ευέλικτο, λειτουργικό μοντέλο.
https://www.capital.gr/oikonomia/3450366/trapezes-oi-treis-proteraiotites-meta-to-lockdown