Σε ύφεση 2,2% διολίσθησε το πρώτο τρίμηνο του έτους η γερμανική οικονομία λόγω της αιφνίδιας διακοπής της οικονομικής δραστηριότητας, η οποία προκλήθηκε από τα μέτρα καταστολής του κορωνοϊού.
Σύμφωνα με την εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας, οι δαπάνες των νοικοκυριών και οι επενδύσεις σε εξοπλισμό και μηχανήματα μειώθηκαν δραματικό την περίοδο Ιανουαρίου – Μαρτίου. Ωστόσο, οι κρατικές δαπάνες και ο κλάδος των κατασκευών συνέχισαν στους ίδιους ρυθμούς, αντισταθμίζοντας εν μέρει τη ζημία στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Εξ ου και, παρά τη μείωση του ΑΕΠ, η Γερμανία δέχθηκε μικρότερα χτυπήματα από την κρίση του κορωνοϊού σε σχέση με τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωζώνης. Συνολικά, σύμφωνα με σχετικές εκτιμήσεις της Eurostat, το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα συρρικνωθεί κατά 3,2% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παράλληλα με τα αποτελέσματα του πρώτου τριμήνου, η γερμανική στατιστική υπηρεσία αναθεώρησε επί τα χείρω την εξέλιξη του ΑΕΠ για το τέταρτο τρίμηνο του 2019, από 0% στο -0,1%. Συνεπώς, η μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης βρίσκεται σε τεχνική ύφεση, έχοντας καταγράψει δύο συναπτά τρίμηνα ύφεσης. Οσον αφορά την περίοδο Απριλίου – Ιουνίου, η διεθνής κοινότητα και γερμανικοί φορείς προβλέπουν ακόμα μεγαλύτερη ύφεση της τάξης του 14%, μολονότι οι περιφερειακές κυβερνήσεις έχουν ήδη δρομολογήσει την επανεκκίνηση της οικονομικής δραστηριότητας. «Τα επόμενα στοιχεία θα είναι χειρότερα, ακόμη και εάν έχουμε ξεπεράσει τη χειρότερη φάση», σχολίασε χαρακτηριστικά στους Financial Times ο Κάρστεν Μπρζέκι, οικονομολόγος της ING. Συνολικά για ολόκληρο το έτος, αναμένεται ύφεση 6,3%, όπως είχε δηλώσει τον προηγούμενο μήνα ο υπουργός Οικονομίας της Γερμανίας Πέτερ Αλτμάιερ.
Εξαιτίας της κρίσης του κορωνοϊού, τα φορολογικά έσοδα της χώρας πρόκειται να μειωθούν κατά 81,5 δισ. ευρώ σε σχέση με το 2019. Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της γερμανικής κυβέρνησης, πρόκειται για μείωση 10%, ενώ παράλληλα οι δαπάνες θα αυξηθούν και το χρέος της χώρας θα προσαυξηθεί κατά 150 δισ. ευρώ. Βέβαια, ακόμα και πριν από την επέλαση του κορωνοϊού, υπήρχαν ισχυρές ενδείξεις επιβράδυνσης στη μεγαλύτερη οικονομία της Ευρώπης. Λόγω των εμπορικών εντάσεων μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ και εξαιτίας της προετοιμασίας για το Brexit, οι εξαγωγές, οι οποίες συνεισφέρουν περίπου στο 50% του γερμανικού ΑΕΠ, μειώθηκαν δραματικά.
«Το επόμενο βήμα θα είναι η αναζωογόνηση της οικονομίας με στοχευμένα μέτρα, έτσι ώστε να επανέλθουν οι ρυθμοί στη βιομηχανία και στο εμπόριο, όσο χαλαρώνουν τα περιοριστικά μέτρα», δήλωσε αυτή την εβδομάδα ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Ολαφ Σολτς, ο οποίος παράλληλα ανακοίνωσε ότι τον Ιούνιο θα διοχετευθεί νέο γενναιόδωρο πακέτο στήριξης στην οικονομία.