Έλληνας εργάστηκε ως μισθωτός ( Πολιτικός Μηχανικός) στην Ολλανδία (έως και την φορολογική χρήση 2019 ήταν κάτοικος Ολλανδίας και άνηκε στην Δ.Ο.Υ. Κατ. Εξωτερικού).
Από 01/01/2020 επαναπατρίσθηκε και έκανε έναρξη ατομικής επιχείρησης (παροχή υπηρεσιών Πολ. Μηχανικού) στην Ελλάδα.
.
Για το διάστημα από 01/01/2019 έως 31/12/2019 εργάστηκε στην Ολλανδία, ως μισθωτός και δεν είχε καθόλου εισοδήματα στην Ελλάδα παρά μόνο μια κατοικία.
Όμως, στις 01/01/2020, για να μπορέσει να κάνει έναρξη ατομικής επιχείρησης έγινε μεταφορά του από την Δ.Ο.Υ. Κατ. Εξωτερικού στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. …
Όταν ανοίξει η εφαρμογή των φορολογικών δηλώσεων χρήσης 2019 πως θα φορολογηθεί για τα εισοδήματα από την Ολλανδία στην Ελλάδα ; σε ποιους κωδικούς θα καταχωρηθούν ;
θα εκκαθαριστεί η δήλωσή του ή χρειάζεται να προσκομίσει δικαιολογητικά από την φορολογική αρχή της Ολλανδίας στο Τμήμα του Εισοδήματος της αρμόδιας Δ.Ο.Υ. στην Ελλάδα; και εάν ναι ποια δικαιολογητικά;
Θα επιβαρυνθεί με τα τεκμήρια διαβίωσης, δεδομένου του ότι κατά την υποβολή της φορολογικής δήλωσης χρήσης 2019, θα εμφανίζεται να μην ανήκει στην Δ.Ο.Υ. Κατοίκων Εξωτερικού;
ΔΗΜΗΤΡΙΟΥ ΓΕΩΡΓΙΟΣ (3620 δημοσιεύσεις) 28/02/2020 – 17:07Σύμφωνα με το άρθρο 3 του Ν. 4172/2013 Κ.Φ.Ε., ορίζεται ότι:
«1. Ο φορολογούμενος που έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην ημεδαπή και την αλλοδαπή, ήτοι το παγκόσμιο εισόδημά του που αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος
2. Ο φορολογούμενος που δεν έχει τη φορολογική κατοικία του στην Ελλάδα υπόκειται σε φόρο για το φορολογητέο εισόδημά του που προκύπτει στην Ελλάδα και αποκτάται μέσα σε ορισμένο φορολογικό έτος.»
Σύμφωνα με το άρθρο 4 του προαναφερθέντος νόμου, ορίζεται ότι:
«1. Ένα φυσικό πρόσωπο είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, εφόσον!
α) έχει στην Ελλάδα τη μόνιμη ή κύρια κατοικία του ή τη συνήθη διαμονή του ή το κέντρο των ζωτικών του συμφερόντων ήτοι τους προσωπικούς ή οικονομικούς ή κοινωνικούς δεσμούς του ή
2. Ένα φυσικό πρόσωπο που βρίσκεται στην Ελλάδα συνεχώς για χρονικό διάστημα που υπερβαίνει τις εκατό ογδόντα τρεις (183) ημέρες, συμπεριλαμβανομένων και σύντομων διαστημάτων παραμονής στο εξωτερικό, είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδος από την πρώτη ημέρα παρουσίας του στην Ελλάδα. ».
Περαιτέρω, τα αλλοδαπά δημόσια έγγραφα, όπως αυτά καθορίζονται στις διατάξεις του άρθρου 1 του ν. 1497/1984 (Α’ 188) «Κύρωση Σύμβασης που καταργεί την υποχρέωση επικύρωσης των αλλοδαπών δημόσιων εγγράφων», γνωστής και ως Σύμβασης της Χάγης, πρέπει να προσκομίζονται στις αρμόδιες υπηρεσίες της Α.Α.Δ.Ε. κατά τα διεθνή νόμιμα (σφραγίδα apostille, προξενική θεώρηση, θεώρηση από το ελληνικό προξενείο, κατά τα οριζόμενα σε διεθνείς συνθήκες που έχουν κυρωθεί με νόμο από την Ελλάδα, κατά περίπτωση).
Με βάση τα ανωτέρω και τα ερωτήματά σας, θεωρούμε ότι:
1. Ο ενδιαφερόμενος κατά το φορολογικό έτος 2019, ήταν φορολογικός κάτοικος Ολλανδίας, χώρα στην οποία υποχρεούτο να υποβάλει φορολογική δήλωση για το σύνολο των παγκοσμίων εισοδημάτων του.
2. Φορολογικός κάτοικος Ελλάδας είναι από την πρώτη ημέρα παρουσίας του στην Ελλάδα, δηλαδή την 1/1/2020.
3. Δεδομένου ότι δεν έχει ακόμα ανοίξει η πλατφόρμα της ΑΑΔΕ σχετικά με τις δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων (αναμένεται στα τέλη Μαρτίου τρέχοντος έτους), αν η μορφή της δήλωσης φορολογίας εισοδήματος είναι αυτή των φορολογικών κατοίκων αλλοδαπής με φορολογική υποχρέωση και στη χώρα μας, θα καταχωρηθεί μόνο η κατοικία που υφίσταται στην Ελλάδα.
4. Αν το ηλεκτρονικό έντυπο είναι αυτό που αφορά τους Έλληνες φορολογικούς κατοίκους και με βάση το έντυπο Ε1 φορολογικού έτους 2018 που έχουμε στην διάθεσή μας, θα συμπληρωθεί ο κωδικός 319 του πίνακα 2 (Είστε φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής και υποχρεούστε να υποβάλλετε φορ. Δήλωση στην Ελλάδα;), τα στοιχεία του ακινήτου στον πίνακα 5 ως δευτερεύουσα κατοικία
5. Στον κωδικό 781 συμπληρώνονται ποσά, τα οποία -κατά κανόνα- δεν αποτελούν εισόδημα και δεν προέρχονται από κάποια μόνιμη πηγή. Τα ποσά που συμπληρώνονται στον κωδικό 781 είναι συγκεκριμένα και προκύπτουν από κατάλληλα δικαιολογητικά, τα οποία προσκομίζονται στις αρμόδιες φορολογικές αρχές σε περίπτωση ελέγχου. Οι περιπτώσεις που εντάσσονται στο «μαγικό» κωδικό και τα αντίστοιχα δικαιολογητικά έχουν ως εξής:..
Εισαγωγή συναλλάγματος από νυν ή πρώην κατοίκους αλλοδαπής
Το ποσό γενικά αιτιολογείται μόνο με το παραστατικό τραπεζικού εμβάσματος. Σημειώνεται ότι η δήλωση μετρητών στο αεροδρόμιο δεν συμπληρώνεται πλέον στο συγκεκριμένο κωδικό καθώς δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για κάλυψη τεκμηρίων (ΠΟΛ 1076/15).
Συνεπώς, τα εισοδήματα αλλοδαπής για το φορολογικό έτος 2019 δεν δηλώνονται. Αν υπάρξει εισαγωγή συναλλάγματος η οποία θα δηλωθεί στον προαναφερθέντα κωδικό, υπάρχει πάντοτε η περίπτωση να αναζητηθεί ο τρόπος μεταφοράς των χρημάτων.
6. Ο φορολογικός κάτοικος αλλοδαπής υπόκειται μόνο στα τεκμήρια απόκτησης περιουσιακών στοιχείων του άρθρου 32 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε. (αγορά κατοικίας, αυτοκινήτου) και όχι στα τεκμήρια αντικειμενικών δαπανών και υπηρεσιών του άρθρου 31 του ιδίου νόμου