Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Σε πλήρη αναδιοργάνωση βρίσκεται το επιχειρησιακό σχέδιο των ασφαλιστικών ταμείων για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων οφειλών εργοδοτών και επαγγελματιών για φέτος.
Και αυτό γιατί τα κυβερνητικά μέτρα κατά της εξάπλωσης του κορονοϊού και παράλληλα για τη στήριξη των επιχειρήσεων έχουν διαμορφώσει ένα εντελώς νέο τοπίο χρεών και οφειλετών.
Το πρώτο μέτρο από πλευράς κυβέρνησης είναι η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων στήριξης για όλους τους πληττόμενους επιχειρηματίες οι οποίοι δεν έχουν ρυθμίσει τις ληξιπρόθεσμες εισφορές τους έως τις 31 Αυγούστου.
Το μέτρο αυτό ωφέλησε πρακτικά και τους μη πληττόμενους, όπως εξηγούν αρμόδιοι κύκλοι του Κέντρου Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) στο Capital.gr, καθώς “πάγωσαν” τα μέτρα αναγκαστικής είσπραξης και για αυτούς λόγω του ότι μέχρι τις 27/4 ήταν κλειστά τα δικαστήρια. Με κλειστά δικαστήρια, το ΚΕΑΟ δεν έκρινε σωστό να προχωρήσει σε τέτοιες ενέργειες, δεδομένου ότι κανένας εξ αυτών που θα τους αφορούσαν δεν θα μπορούσε, μέχρι πρότινος, να προσφύγει δικαστικά εναντίον τους, κρίνοντας ότι θα μπορούσε να τις αποφύγει.
Με ανοιχτά, όμως, από 28/4 τα δικαστήρια, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, το ΚΕΑΟ πρόκειται να ξεκινήσει και πάλι τις ενέργειες αναγκαστικής είσπραξης σε βάρος των εργοδοτών και των επαγγελματιών οι οποίοι δεν ρυθμίζουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, υπό τον όρο, όμως, ότι δεν ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους.
Προστασία μόνο για τους πληττόμενους
Με άλλα λόγια, όσον αφορά τους επιχειρηματίες εκείνους που ανήκουν στους πληττόμενους κλάδους, δηλαδή εκείνους που θα παραμείνουν −με κρατική εντολή– κλειστοί, αλλά και εκείνους που θα ανοίξουν –πλην όμως θα εξακολουθούν να παραμένουν στους κλάδους που πλήττονται−, θα συνεχίσει να ισχύει η αναστολή των αναγκαστικών μέτρων είσπραξης (για μη ρυθμισμένα χρέη) έως τα τέλη Αυγούστου, δηλαδή για τους επόμενους 4 μήνες.
Δηλαδή, από την 1η Σεπτεμβρίου (αν έως τότε δεν υπάρξει με κυβερνητική πρωτοβουλία κάποια παράταση) θα παύσει να ισχύει η “ασπίδα” προστασίας στους πληττόμενους επιχειρηματίες σε σχέση με μέτρα αναγκαστικής είσπραξης των μη ρυθμισμένων ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών οφειλών τους. Συνεπώς, από τον Σεπτέμβριο και έπειτα θα πρέπει να ρυθμίσουν τις οφειλές τους προκειμένου να αποφύγουν τις κατασχέσεις.
Παράλληλα, είναι κρίσιμο για τους οφειλέτες των Ταμείων οι οποίοι έχουν ενταχθεί σε κάποια ρύθμιση να τηρήσουν τους όρους της, έτσι ώστε να μην τη χάσουν, ειδικά από τον Ιούνιο και έπειτα. Και αυτό γιατί, σε δύο μήνες από σήμερα, τελειώνει η τρίμηνη παράταση την οποία έχει θεσπίσει η κυβέρνηση σε σχέση με τις δόσεις των ενεργών ρυθμίσεων των πληττόμενων επιχειρηματιών που έληγαν τον Μάρτιο. Έτσι, όποιος επιχειρηματίας είχε ενταχθεί σε ρύθμιση (π.χ., 120 δόσεων, 12 δόσεων κ.λπ.) και έπρεπε να πληρώσει τη μηνιαία δόση εντός του Μαρτίου, μπορεί να την πληρώσει έως τέλη Ιουνίου. Τη δόση του Απριλίου μπορεί να την πληρώσει έως τέλη Ιουλίου κ.λπ. Την ίδια στιγμή, παραμένει στο τραπέζι το σενάριο της παράτασης πληρωμής των δόσεων για άλλους τρεις μήνες, δηλαδή να κληθούν τον ερχόμενο Σεπτέμβριο οι οφειλέτες να πληρώσουν τη δόση του Μαρτίου, τον Οκτώβριο τη δόση του Απριλίου κ.λπ.
Ταυτόχρονα, το υπ. Εργασίας είναι έτοιμο να προχωρήσει (το αργότερο έως τον ερχόμενο Σεπτέμβριο) στη θέσπιση μιας νέας “πάγιας ρύθμισης” με 36 δόσεις, έναντι 12 που ισχύει έως σήμερα. Στη ρύθμιση αυτή θα μπορούν να υπαχθούν, χωρίς προθεσμία, όλες οι ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές εργοδοτών και επαγγελματιών.
Tι θα γίνει με τις τρέχουσες εισφορές
Mε βάση, πάντως, τα ισχύοντα δεδομένα, ο Σεπτέμβριος θα είναι, ούτως ή άλλος, ο μήνας-ορόσημο για την τήρηση των ρυθμίσεων, καθώς, ακόμα και αν τελικά δεν δοθεί επιπλέον τρίμηνη παράταση στις δόσεις τους, θα πρέπει σε 4 μήνες από σήμερα να αρχίσουν και πάλι οι πληττόμενοι επιχειρηματίες να πληρώνουν τις τρέχουσες εισφορές τους. Η πληρωμή των τρεχουσών δόσεων θα είναι προϋπόθεση (μαζί με την καταβολή των δόσεων) για την τήρηση των ρυθμίσεων.
Συγκεκριμένα, όσον αφορά τους εργοδότες των οποίων οι επιχειρήσεις έκλεισαν με κρατική εντολή από τα μέσα Μαρτίου, θα πρέπει τον Σεπτέμβριο να καταβάλουν τις εισφορές του προσωπικού τους για τον μήνα Φεβρουάριο του 2020, ενώ τον Οκτώβριο θα πρέπει να πληρώσουν τις εισφορές του Μαρτίου 2020, όπως έχει ήδη θεσπιστεί από την κυβέρνηση. Οι επιχειρήσεις οι οποίες θα παραμείνουν κλειστές και κατά τον τρέχοντα μήνα (Μάιο), και έτσι οι συμβάσεις των εργαζομένων παραμείνουν σε αναστολή, θα συνεχίσουν να επωφελούνται από το μέτρο της κάλυψης του μη μισθολογικού κόστους του προσωπικού τους από το κράτος. Όσες ανοίξουν από τον τρέχοντα μήνα, θα πρέπει να καταβάλουν τις εισφορές του προσωπικού που θα επαναφέρουν στην εργασία, αν και θα τους δοθεί η δυνατότητα εξόφλησης τους έως τον ερχόμενο Νοέμβριο.
Όσον αφορά τους πληττόμενους επαγγελματίες (είτε έχουν σταματήσει τη δραστηριότητά τους με κρατική εντολή είτε έχουν πληγεί σημαντικά αλλά συνεχίζουν), οι εισφορές τους για τον Φεβρουάριο-Μάρτιο-Απρίλιο του 2020 θα πρέπει να καταβληθούν σε 4 ισόποσες μηνιαίες δόσεις, αρχής γενομένης από τον ερχόμενο Σεπτέμβριο. Εναλλακτικά, μπορούν να τις καταβάλουν με έκπτωση 25%, εφόσον τις καταβάλουν εμπρόθεσμα.