Το παγκόσμιο ΑΕΠ δεν πρόκειται να επιστρέψει στα προ κορονοϊού επίπεδα μέχρι τουλάχιστον το 2022, ενώ τα επίπεδα δημοσίου χρέους θα αυξηθούν διεθνώς και πιθανόν να οδηγήσουν σε νέα κρίση την Ευρωζώνη, εκτιμά σε έκθεσή της η Economist Intelligence Unit.
Τα shutdown λόγω κορονοϊού σε όλο τον κόσμο τους τελευταίους δύο μήνες συνέτριψαν την οικονομική δραστηριότητα, οδηγώντας τις κυβερνήσεις σε αναγκαστικές δαπάνες τρισεκατομμυρίων δολαρίων μέσω πακέτων δημοσιονομικής τόνωσης, τη στιγμή που αντιμετωπίζουν μειωμένα έσοδα και αυξημένες ανάγκες σε επίπεδο υγείας και κοινωνικής πρόνοιας.
Στην έκθεση, η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα νωρίτερα σήμερα, η EIU σημειώνει ότι οι κυβερνήσεις των περισσότερων ανεπτυγμένων χωρών αποφάσισαν ότι η εκτίναξη των δαπανών ήταν προτιμότερη μιας ευρείας καταστροφής της παραγωγικής μηχανής των οικονομικών, γεγονός που αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε εκτίναξη των επιπέδων δημοσίου χρέους για το 2020.
Οι αναλυτές της EIU εκτιμούν μάλιστα ότι τα δημοσιονομικά ελλείμματα που δημιουργούνται για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας δεν θα μπορέσουν να αντισταθμιστούν από περικοπές δαπανών.
“Η λιτότητα καταναλώνει πολιτικό κεφάλαιο και πιθανόν να μην υπάρχει αρκετό για μια τέτοια στροφή, δεδομένου ότι για πολλές χώρες η προηγούμενη φάση λιτότητας είναι ιδιαίτερα πρόσφατη και ζωντανή στη μνήμη”, σημειώνουν οι οικονομικοί αναλυτές της EIU.
Εκτιμούν δε ότι οι κυβερνήσεις θα κινηθούν προς αύξηση της φορολογίας αντί των περικοπών στις δαπάνες, αντιστρέφοντας την τάση για μείωση συντελεστών στη φορολογία εταιρειών και φυσικών προσώπων των τελευταίων ετών.
Νέα κρίση στην Ευρωζώνη;
Εννιά χρόνια μετά τις ισχυρότερες αναταράξεις της κρίσης χρέους στην Ευρωζώνη, οι αναλυτές της EIU υπογραμμίζουν ότι ορισμένες χώρες μέλη της ενδεχομένως να ξαναβρεθούν στα πρόθυρα μιας νέας κρίσης.
Πιο ειδικά, κάνουν αναφορά σε Ισπανία και Ιταλία, λόγω του ισχυρού πλήγματος που δέχθηκαν από την πανδημία του κορονοϊού και την ήδη αδύναμη δημοσιονομική τους θέση.
“Τα κράτη της νότιας Ευρώπης αναρρώνουν ακόμη από χρόνια λιτότητας, σε συνδυασμό με υψηλά επίπεδα δημοσίου χρέους, γήρανση του πληθυσού τους (που τον καθιστά πιο ευάλωτο στον κορονοϊό) και δημοσιονομικά ελλείμματα που επιμένουν”, τονίζεται στην έκθεση.
“Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δρούσε άμεσα για την αποφυγή ενός εκτροχιασμού, ωστόσο μια κρίση σε οποιαδήποτε από αυτές τις χώρες θα οδηγούσε σε τεράστιες αναταράξεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Στη συνέχεια, δε, η κρίση αυτή θα μεταδιδόταν σε ολόκληρο τον πλανήτη”, καταλήγουν οι αναλυτές της EIU.