Ομόφωνα ενέκριναν τα μέλη της αμερικανικής Γερουσίας το σχέδιο νόμου σχετικά με τις κυρώσεις σε Κινέζους αξιωματούχους οι οποίοι υποβαθμίζουν το ημιαυτόνομο καθεστώς του Χονγκ Κογκ. Σύμφωνα με το σχετικό νομοσχέδιο, σε κυρώσεις θα υπόκεινται παράλληλα όσες τράπεζες και κρατικές οντότητες συνεργάζονται με το Πεκίνο για την καταπάτηση των δικαιωμάτων των πολιτών του Χονγκ Κονγκ.
Κατά τον Κρις βαν Χόλεν, έναν από τους συντάκτες του νομοσχεδίου και βουλευτή των Δημοκρατικών, η πρόταση νόμου θα επιτρέπει στην κυβέρνηση Τραμπ να καταδικάζει τις κινήσεις των Κινέζων αξιωματούχων που υποτιμούν τα δικαιώματα των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ.
Παράλληλα, οποιαδήποτε τράπεζα ή κρατική επιχείρηση «συνεισφέρει και υποθάλπει» τις πολιτικές του Πεκίνου έναντι του Χονγκ Κονγκ ενδέχεται να υποστεί κυρώσεις. Συγκεκριμένα, η αμερικανική κυβέρνηση θα μπορεί να αποκόψει τις σχέσεις της επιχείρησης ή της τράπεζας με τους συνεργάτες της στις ΗΠΑ και θα έχει τη δυνατότητα να περιορίσει την πρόσβασή της σε συναλλαγές σε δολάρια.
Προκειμένου να εφαρμοστεί, το νομοσχέδιο απαιτεί επιπλέον έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων και υπογραφή του Αμερικανού προέδρου, ενώ είναι ακόμα αμφίβολο εάν θα επιβληθεί από την αμερικανική κυβέρνηση. Προ ημερών, ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επεσήμανε πως είχε καθυστερήσει γενικά την επιβολή κυρώσεων εναντίον της Κίνας, καθώς επεδίωκε τη σύναψη εμπορικής συμφωνίας με το Πεκίνο.
Σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα των Financial Times, πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι το Πεκίνο αμφισβητεί την αυτονομία του Χονγκ Κονγκ, έπειτα από μήνες έντονων διαμαρτυριών σχετικά με την ανεξαρτησία της περιοχής.
Μαζί με το νομοσχέδιο εγκρίθηκε και η πρόταση του Ρεπουμπλικανού Τζος Χόλεϊ για καταδίκη της απόφασης της Κίνας να επιβάλει νόμο για την εθνική ασφάλεια του Χονγκ Κονγκ. «Ελπίζω πως έπειτα από αυτό το μεγάλο βήμα που έκανε η Γερουσία –σε δύο σκέλη, αφενός να καταδικάσει την κινεζική απόφαση, αφετέρου να επιτρέψει τις κυρώσεις–, το νομοσχέδιο θα βρεθεί σύντομα στο γραφείο του προέδρου για έγκριση», τόνισε ο Χόλεϊ.
«Είναι μια καλή στιγμή για τη Γερουσία των ΗΠΑ», σχολίασε ο Χόλεϊ έπειτα από την ομόφωνη έγκριση των μελών της Γερουσίας. «Είναι μια στιγμή κατά την οποία έχουμε τη δυνατότητα να μιλήσουμε με μια φωνή και να στείλουμε ένα ξεκάθαρο μήνυμα στο Πεκίνο, ότι αυτή η προσπάθεια να ισοπεδώσει και να καταστρέψει τις ελευθερίες των κατοίκων του Χονγκ Κονγκ δεν θα περάσει απαρατήρητη και χωρίς να ληφθούν κατάλληλα μέτρα», επεσήμανε ο Χόλεϊ.