Οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες που υπογράφουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα, Γαλλία, Γερμανία και Βρετανία, τάχθηκαν σήμερα κατά της άρσης του εμπάργκο όπλων κατά του Ιράν, συμφωνώντας στο σημείο αυτό με τις ΗΠΑ.
«Θεωρούμε ότι η προγραμματισμένη άρση για τον προσεχή Οκτώβριο του εμπάργκο του ΟΗΕ για τα συμβατικά όπλα, που επιβλήθηκε με το ψήφισμα 2231, μπορεί να έχει μείζονες επιπτώσεις για την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα», γράφουν οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών σε κοινή δήλωση.
Ωστόσο, οι τρεις ευρωπαϊκές χώρες απηύθυναν επίσης προειδοποίηση στις ΗΠΑ, οι οποίες ενδεχομένως να προσπαθήσουν να καταστρέψουν τη συμφωνία για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα του 2015, ενεργώντας για την επαναφορά στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ των κυρώσεων σε βάρος της Ισλαμικής Δημοκρατίας που ίσχυαν παλαιότερα.
Οι τρεις χώρες δεν θα στηρίξουν τις αμερικανικές προσπάθειες να ενεργοποιηθεί η επιβολή εκ νέου των κυρώσεων του ΟΗΕ στο Ιράν, τονίζουν.
«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι οποιαδήποτε μονομερής απόπειρα προσφυγής στον μηχανισμό ‘snapback’ των κυρώσεων, δηλαδή ενεργοποίησης εκ νέου των κυρώσεων του ΟΗΕ, θα έχει σοβαρές δυσμενείς συνέπειες στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ», τονίζουν οι τρεις υπουργοί Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, Χάικο Μάας και Ντόμινικ Ράαμπ στην κοινή δήλωση, μετά τη συνάντησή τους στο Βερολίνο όπου συζήτησαν το θέμα του Ιράν.
«Δεν θα στηρίξουμε μια τέτοια απόφαση, η οποία θα είναι ασύμβατη με τις τρέχουσες προσπάθειές μας για την προάσπιση της συμφωνίας για το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν (JCPoA)».
Από τότε που οι ΗΠΑ κατήγγειλαν μονομερώς τη συμφωνία, το 2018, και που το Ιράν απάντησε με την επανάληψη των δραστηριοτήτων του στον εμπλουτισμού ουρανίου, η διάσωση της συμφωνίας αυτής κρέμεται από μια κλωστή και κυρίως τη συνέχιση των επιθεωρήσεων της Διεθνούς Επιτροπής Ατομικής Ενέργειας στο Ιράν.
Λόγω των παραβιάσεων αυτών, αν γίνει προσφυγή στον ΟΗΕ, το σύνολο των ψηφισμάτων και των κυρώσεων που ίσχυαν κατά του Ιράν πριν από τη συμφωνία του 2015 επαναφέρονται αυτόματα, εκτός αν ψηφίσει αντίθετα το Συμβούλιο Ασφαλείας, αδιανόητο δεδομένου του αμερικανικού δικαιώματος αρνησικυρίας. Είναι η λεγόμενη ρήτρα επαναφοράς των κυρώσεων (snapback).
Οι Ευρωπαίοι υιοθέτησαν επίσης σήμερα από την ΙΑΕΑ απόφαση με την οποία επιπλήττουν το Ιράν, το οποίο αρνείται την επιθεώρηση σε δύο ύποπτες εγκαταστάσεις.
Επί του παρόντος, η υιοθέτηση αυτού του κειμένου έχει αρχικά συμβολική σημασία αλλά μπορεί να είναι το προοίμιο μιας μεταβίβασης της διαφοράς στο Συμβούλιο Ασφαλείας, το οποίο δικαιούται να επιβάλλει κυρώσεις.
Ιρανός ΥΠΕΞ: «Εξαρτήματα» του Τραμπ και του Νετανιάχου η Γαλλία, η Γερμανία και η Βρετανία
Το υπουργείο Εξωτερικών του Ιράν επέκρινε σήμερα απόφαση της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ), τονίζοντας ότι η Τεχεράνη συνεργάζεται με το όργανό αυτό του ΟΗΕ, σύμφωνα με ανακοίνωση που μετέδωσαν τα κρατικά μέσα ενημέρωσης.
«Ενώ το Ιράν έχει το υψηλότερο επίπεδο συνεργασίας με την ΙΑΕΑ, η έκδοση απόφασης από το Συμβούλιο των Κυβερνητών αποτελεί ένα εντελώς μη εποικοδομητικό και απογοητευτικό βήμα», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Αμπάς Μουσαβί, σε ανακοίνωση.
Το Συμβούλιο των Κυβερνητών της ΙΑΕΑ, στο οποίο μετέχουν εκπρόσωποι 35 χωρών, κάλεσε το Ιράν με την απόφασή του νωρίτερα σήμερα να σταματήσει να αρνείται την πρόσβαση της διεθνούς υπηρεσίας σε δύο ύποπτες πρώην εγκαταστάσεις και να συνεργαστεί πλήρως μαζί του, δήλωσαν διπλωμάτες που μετείχαν στη συνεδρίαση αυτή.
Ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ κατηγόρησε σήμερα τρεις ευρωπαϊκές χώρες, τη Γαλλία, τη Γερμανία και τη Βρετανία ότι εξυπηρετούν τους εχθρούς του Ιράν, τις ΗΠΑ και το Ισραήλ, συντάσσοντας μια απόφαση για το πυρηνικό πρόγραμμα κατά της Τεχεράνης.
«Πίσω από την πρόσοψη, οι Ε3 είναι εξαρτήματα του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ και του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου και δεν είναι σε θέση να νουθετούν το Ιράν», έγραψε ο Ζαρίφ στο Twitter.