Με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, οι ευρωπαϊκοί οργανισμοί αναθεωρούν επί τα χείρω τις προβλέψεις τους για την ύφεση στην ευρωπαϊκή οικονομία. Μόλις χθες η ΕΚΤ προχώρησε σε νέα αναθεώρηση για την ύφεση στην Ευρωζώνη. Από 5% με 12% που εκτιμούσε το Μάιο εκτιμά πλέον ότι θα κυμανθεί μεταξύ 8,7% και 12,6%. Σύμφωνα με το βασικό της σενάριο, η οικονομία στην Ευρωζώνη θα συρρικνωθεί κατά 8,7% για να αυξηθεί κατά 5,2% το 2021 και κατά 3,3% το 2022. Με βάση όμως το δυσμενές σενάριο, η ύφεση στην Ευρωζώνη το 2020 θα φτάσει στο 12,6% για να επιστρέψει σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης 3,3% το 2021 και 3,8% το 2022.
Ο μεγαλύτερος «φόβος» είναι τι θα δείξουν τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ το δεύτερο τρίμηνο του έτους με την πρόεδρο της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ να δηλώνει στη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε χθες, ότι η ευρωπαϊκή οικονομία φαίνεται να έχει πιάσει «πάτο» το Μάιο. Με βάση τις προβλέψεις της ΕΚΤ το δεύτερο τρίμηνο η Ευρωζώνη εκτιμάται ότι θα καταγράψει ύφεση 13% και το δεύτερο εξάμηνο, οπότε και η χαλάρωση των περιορισμών που είχαν επιβληθεί θα αρχίσει να αποδίδει, θα επιστρέψει στην ανάπτυξη. Ωστόσο, η Κριστίν Λαγκάρντ δεν έπαψε να τονίζει ότι ακόμα επικρατεί μεγάλη αβεβαιότητα, ώστε να μπορεί να προσδιοριστεί με ακρίβεια το μέγεθος αλλά και η ταχύτητα ανάκαμψης των ευρωπαϊκών οικονομιών. «Οι σοβαρές απώλειες θέσεων εργασίας και εισοδήματος και η εξαιρετικά αυξημένη αβεβαιότητα σχετικά με τις οικονομικές προοπτικές έχουν οδηγήσει σε σημαντική πτώση των καταναλωτικών δαπανών και των επενδύσεων» ανέφερε η πρόεδρος της ΕΚΤ.
Όσον αφορά τα στοιχεία του πρώτου τριμήνου, οπότε και άρχισαν να φαίνονται τα πρώτα σημάδια των επιπτώσεων του κορωνοϊού στις οικονομίες των κρατών-μελών της Ε.Ε., η Εurostat ανακοίνωσε στα μέσα Μαΐου ότι η ύφεση στην Ευρωζώνη διαμορφώθηκε στο 3,2%. Τα μεγαλύτερα ποσοστά ύφεσης κατέγραψαν:
Όσον αφορά την Ελλάδα, η Ελληνική Στατιστική Αρχή ανακοίνωσε χθες ότι η ύφεση το πρώτο τρίμηνο του 2020 διαμορφώθηκε στο 0,9% σε ετήσια βάση, αν και η επίπτωση των περιοριστικών μέτρων που επιβλήθηκαν εξαιτίας της πανδημίας ήταν περιορισμένα, καθώς ξεκίνησαν μετά τις 15 Μαρτίου.
Σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα το ακριβές μέγεθος της ύφεσης για φέτος αποτελεί μία από τις πιο δύσκολες παραμέτρους λόγω της αβεβαιότητας που υπάρχει. Ωστόσο το οικονομικό επιτελείο με τα δεδομένα που έχει έως τώρα, δεν αλλάζει την πρόβλεψη που είχε συμπεριλάβει στο Πρόγραμμα Σταθερότητας που κατέθεσε στην Κομισιόν στα τέλη Απρίλιου. Με βάση την πρόβλεψη αυτή, η ύφεση στην Ελλάδα θα κυμανθεί από 5% έως 8%. «Εκτιμούμε ότι η Ελλάδα θα καταγράψει μικρότερη ύφεση από άλλες χώρες» συμπλήρωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας.