Η βελτιωμένη επίδοση του δείκτη διευθυντών προμηθειών (ΡΜΙ) του Ιουνίου στην Ευρωζώνη, η οποία ξεπέρασε τις προσδοκίες, έρχεται ως μια ακόμα ένδειξη για την αργή πορεία ανάκαμψης. Εν τω μεταξύ, έχουν προηγηθεί και τα θετικά στοιχεία των καταναλωτικών δαπανών τόσο στη Γηραιά Ηπειρο όσο και στις ΗΠΑ, που συμπληρώνουν την εικόνα. Βέβαια, όπως παρατηρεί στη σχετική αναφορά της η Berenberg Bank, αν και η άνοδος του ΡΜΙ είναι η δεύτερη στη σειρά μετά τον Μάιο, ο δείκτης παραμένει κάτω από τα επίπεδα των 50 μονάδων, από τα οποία ξεκινάει να καταγράφεται ανάπτυξη δραστηριοτήτων. Συνολικά στις χώρες της Ευρωζώνης, τον Ιούνιο ο δείκτης διευθυντών προμηθειών είχε άνοδο στις 47,5 μονάδες έναντι 31,9 μονάδων του Μαΐου και 43 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές.
Ειδικότερα, σε επίπεδο κλάδων, ο ΡΜΙ της μεταποίησης εμφάνισε ενίσχυση στις 46,9 μονάδες έναντι 39,4 του Μαΐου και 45 μονάδων των προβλέψεων, ενώ ο ΡΜΙ του κλάδου παροχής υπηρεσιών ανήλθε στις 47,3 μονάδες από τις 30,5 του Μαΐου και τις 41,5 των προβλέψεων. Στην περίπτωση των δύο μεγαλύτερων οικονομιών της Ευρωζώνης, τα πράγματα έχουν ως εξής: Στη Γερμανία ο συνολικός δείκτης διευθυντών προμηθειών διαμορφώθηκε τον Ιούνιο στις 45,8 μονάδες έναντι 32,3 μονάδων τον Μάιο και των 44,4 μονάδων που προέβλεπαν οι αναλυτές. Στη δε Γαλλία, ο ΡΜΙ της μεταποίησης και του κλάδου παροχής υπηρεσιών ενισχύθηκε εντυπωσιακά, από τις 32,1 μονάδες τον Μάιο, στις 51,3 μονάδες τον Ιούνιο – οι προβλέψεις έκαναν λόγο για 46,8 μονάδες.
Οπως παρατηρούν αναλυτές της τράπεζας Goldman Sachs, η εν γένει πορεία του δείκτη διευθυντών προμηθειών είναι ενδεικτική της συνεχιζόμενης ανάκαμψης στην οικονομική δραστηριότητα της Ευρωζώνης – κι αυτό παρά το ότι κάποιοι επιμέρους δείκτες βρίσκονται κάτω των επιπέδων των 50 μονάδων. Η ανάκαμψη αυτή ξεκίνησε δε τον Μάιο, αφήνοντας πίσω την πρωτόγνωρη συρρίκνωση του Μαρτίου και του Απριλίου ως απότοκο των μέτρων κατά της πανδημίας.
Συνολικά η οικονομική δραστηριότητα είναι 10%-15% χαμηλότερη από τον δυνητικό ρυθμό ανάπτυξής της στις μεγαλύτερες ευρωπαϊκές οικονομίες, αλλά βρίσκεται σε σαφώς καλύτερη κατάσταση από τις χειρότερες ημέρες του Απριλίου – όπως εκτιμά η Berenberg, τότε ήταν κατά 25%-30% χαμηλότερη από τον δυνητικό ρυθμό της. Αλλωστε, η πορεία του δείκτη διευθυντών προμηθειών φανερώνει και τον βαθμό στον οποίο η κάθε χώρα στην Ευρωζώνη έχει άρει τα περιοριστικά μέτρα και έχει θέσει σε επανεκκίνηση την οικονομία της.
Στη Γαλλία, όπου παρατηρήθηκε εντυπωσιακή άνοδος του ΡΜΙ, είχαν επιβληθεί από τα πιο σκληρά περιοριστικά μέτρα από τα μέσα Μαρτίου έως και τα μέσα Μαΐου. Αποτέλεσμα ήταν ο δείκτης να κατακρημνισθεί στις 11,1 μονάδες τον Απρίλιο. Τις προηγούμενες εβδομάδες, όμως, σταδιακά απέσυρε τα μέτρα, οπότε η εκτίναξη του ΡΜΙ του Ιουνίου αποτυπώνει και το ότι οι διαδικασίες παραγωγής και τροφοδοσίας σταδιακά ενεργοποιήθηκαν και πάλι.
Στη Γερμανία, ο τύπος της καραντίνας που επιβλήθηκε από την κυβέρνηση δεν είχε τέτοιο εύρος. Αυτό σημαίνει πως ήταν λιγότερα εργοστάσια και καταστήματα κλειστά, οπότε και η εξασθένιση της οικονομικής δραστηριότητας κατά 17,4% αποδείχθηκε μικρότερη σε σύγκριση με την υπόλοιπη Ευρώπη. Κατά συνέπεια, η ενίσχυση του δείκτη διευθυντών προμηθειών στη Γερμανία δεν είναι συγκριτικά τόσο εντυπωσιακή, στις 45,8 μονάδες τον Ιούνιο, από τις 32,3 μονάδες τον Μάιο.
Ανεργία
Σε επίπεδο απασχόλησης, ο επικεφαλής της ομοσπονδιακής υπηρεσίας Απασχόλησης, Ντέλεφ Σέελε, σε συνέντευξή του δήλωσε πως «όπως όλα δείχνουν, τους καλοκαιρινούς μήνες θα ξεπεράσουν τα 3 εκατομμύρια οι άνεργοι στη Γερμανία», εκφράζοντας την ελπίδα πως η κατάσταση θα βελτιωθεί το φθινόπωρο, όταν θα έχουν αποδώσει τα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης και θα έχει αποκατασταθεί το παγκόσμιο εμπόριο. Οπως αναφέρει η Deutsche Welle, η ανεργία ξεπέρασε τον Μάιο το 6%, ενώ πριν ξεσπάσει η πανδημία είχε φθάσει σε χαμηλό πενταετίας, στο 5,3%.
Αξίζει να αναφερθεί ότι στη Βρετανία, όπου επιβλήθηκαν με καθυστέρηση τα περιοριστικά μέτρα για τη συγκράτηση του ιού και αποσύρθηκαν με πιο αργούς ρυθμούς από ό,τι στην υπόλοιπη Ευρώπη, ο δείκτης διευθυντών προμηθειών ενισχύθηκε, από τις 30 μονάδες τον Μάιο, στις 47,6 μονάδες τον Ιούνιο.
Οπως παρατηρεί στην ανάλυσή της η Berenberg Bank, οι καραντίνες πλήττουν και αποδιοργανώνουν την κατανάλωση πολύ περισσότερο από την παραγωγική διαδικασία. Η δε ζήτηση εξακολουθεί να είναι αποδυναμωμένη εν συγκρίσει με τα επίπεδα πριν από την πανδημία, ενώ οι παραγγελίες συνολικά, συμπεριλαμβανομένων και όσων αφορούν εξαγωγές, εξακολουθούν να φθίνουν. Τέλος, όπως υπογραμμίζει η Berenberg, αν και είναι δύσκολο να ερμηνευθούν τα επίπεδα του δείκτη διευθυντών προμηθειών στην Ευρωζώνη, η αξιόλογη ανάκαμψή του και το ότι οι προσδοκίες για τις οικονομικές προοπτικές έχουν δραστικά αναβαθμισθεί στέλνουν ένα ενθαρρυντικό μήνυμα.