Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ΕΚΤ φαίνεται να έχει υποχωρήσει περισσότερο από ό,τι σε άλλους κυβερνητικούς οργανισμούς την τελευταία δεκαετία, παρά το ότι η εμπιστοσύνη στο ευρώ παραμένει ισχυρή, αναφέρει paper της ΕΚΤ.
Έχοντας οδηγήσει την νομισματική πολιτική κοντά στα όριά της από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, η ΕΚΤ έχει αντιμετωπίσει ένα μπαράζ κριτικής και νομικών προκλήσεων, εγείροντας ερωτήματα τόσο για την πολιτική όσο και για τον τρόπο με τον οποίο επικοινωνεί με το κοινό.
Η τράπεζα είχε ξεκινήσει μια αναθεώρηση στρατηγικής, αλλά αυτό έπρεπε να αναβληθεί εξαιτίας της κρίσης του κορονοϊού –κάτι που επίσης οδήγησε την τράπεζα να λάβει ακόμη πιο ριζοσπαστικά μέτρα.
“Σε σχέση με την ΕΕ και τα εθνικά θεσμικά όργανα, η εμπιστοσύνη στην ΕΕ φαίνεται να έχει επηρεαστεί δυσανάλογα από την κρίση, βιώνοντας μια μεγαλύτερη πτώση και μια πιο βραδεία ανάκαμψη”, αναφέρει paper της ΕΚΤ για την δεκαετία μετά από την χρηματοπιστωτική κρίση.
Ως αποτέλεσμα, η εμπιστοσύνη στην ΕΚΤ ήταν χαμηλότερη από αυτή της Κομισιόν και του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, παρά το ότι το 76% των πολιτών της ευρωζώνης εξέφρασε εμπιστοσύνη στο ίδιο το ευρώ.
Χώρες που επλήγησαν περισσότερο κατά τη διάρκεια της κρίσης χρέους, όπως η Ελλάδα και η Ισπανία, ήταν επίσης μεταξύ των σκεπτικιστών.
https://www.capital.gr/diethni/3461025/eurozoni-upoxorise-i-empistosuni-ton-politon-stin-ekt