«Κανείς δεν μπορεί να έχει ιδιοκτησία επί του νόμου», και κάτι τέτοιο ισχύει και για το σχολιασμό του
Σε μία ενδιαφέρουσα υπόθεση (Georgia ν. public.Resources.Org) το Ανώτατο Δικαστήριο των Ηνωμένων Πολιτειών έκρινε, με οριακή πλειοψηφία, ότι τα σχόλια της Πολιτείας σε επίσημο νομοθετικό της κείμενο (state code) δεν μπορούν να προστατευτούν με δικαιώματα πνευματικής ιδιοκτησίας.
Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, κάθε χρόνο η Επιτροπή Αναθεώρησης καταρτίζει τον Κώδικα της Georgia, δηλαδή την επίσημη συλλογή των νόμων της Πολιτείας.
Η Επιτροπή προσλαμβάνει για το σκοπό αυτό τη LexisNexis, μια ιδιωτική εταιρεία, για την προετοιμασία σχολιασμών, όπως περιλήψεις υποθέσεων, οι οποίες περιλαμβάνονται στον επίσημο κώδικα.
Η συμφωνία της Επιτροπής με τη LexisNexis προβλέπει ότι η Πολιτεία είναι δικαιούχος των πνευματικών δικαιωμάτων επί των σχολιασμών.
Το Public.Resource.Org δημοσίευσε πλήρη αντίγραφα του επίσημου κώδικα στο διαδίκτυο, συμπεριλαμβανομένων των σχολίων, με την Πολιτεία να υποβάλει αγωγή κατά του Public.Resource.Org για παραβίαση δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας.
Η υπόθεση δίχασε το Ανώτατο Δικαστήριο, το οποίο κατέληξε στην απόφασή του με ψήφους 5-4.
Σύμφωνα με την άποψη του Ανώτατο Δικαστή Roberts, η οποία επικράτησε υποστηριζόμενη από τους δικαστές Sotomayor, Kagan, Gorsuch και Kavanaugh, οι σχολιασμοί του κειμένου δεν μπορούν να αποτελέσουν αντικείμενο προστασίας με βάση τη νομοθεσία για την πνευματική ιδιοκτησία.
Το Δικαστήριο εξήγησε ότι σύμφωνα με το δόγμα «goverment edicts», τα έργα που δημιουργούν δικαστές (νομολογία) και νομοθέτες (νομοθεσία) υπό την επίσημη ιδιότητά τους δεν προστατεύονται από πνευματικά δικαιώματα, επειδή «κανείς δεν μπορεί να έχει ιδιοκτησία επί του νόμου».
Το Δικαστήριο έκρινε ότι το δόγμα αυτό ισχύει και σε ό,τι αφορά τους σχολιασμούς, επειδή η Επιτροπή Αναθεώρησης Κώδικα λειτουργεί ως τμήμα του νομοθέτη της Georgia, αναθέτοντας τη δημιουργία σχολίων ως μέρος των νομοθετικών του καθηκόντων.
Σύμφωνα με μία από τις απόψεις της μειοψηφίας, το δόγμα «goverment edicts» δεν πρέπει να ισχύει και για τους σχολιασμούς, καθώς αυτοί δεν έχουν ισχύ νόμου.
Σύμφωνα με μία δεύτερη άποψη της μειοψηφίας, δεν μπορεί να θεωρηθεί πως η Επιτροπή Αναθεώρησης Κώδικα δημιούργησε τα σχόλια ως μέρος της νομοθετικής διαδικασίας, καθώς αυτό έγινε αφότου το νομοθετικό σώμα θέσπισε τους νόμους.
Η απόφαση είναι διαθέσιμη στο supremecourt.gov