Στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ θα πρέπει να εγκριθεί η πρόταση της Κομισιόν για το «πακέτο ανάπτυξης»
Ικανοποίηση αλλά όχι εφησυχασμός στην κυβέρνηση μετά την πρόταση της Κομισιόν για το Ταμείο Αλληλεγγύης, η οποία προβλέπει «πακέτο» ύψους 32 δισ. ευρώ για την Ελλάδα. Και αυτό καθώς η πρόταση αυτή πρέπει να εγκριθεί στην επόμενη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης στις 19 Ιουνίου, όπου ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης θα δώσει μία ακόμη μάχη.
Γράφει η Βίκυ Σαμαρά
Στο διάστημα που μεσολαβεί ο πρωθυπουργός θα έχει επαφές με Ευρωπαίους ηγέτες όπως ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, μαζί με τον οποίο και με άλλους επτά ηγέτες στις 25 Μαρτίου είχαν στείλει κοινή επιστολή τους προς τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ζητώντας έναν μηχανισμό κοινού ευρωπαϊκού δανεισμού. Αίτημα που έμοιαζε με ουτοπία και, όμως, έγινε, πραγματικότητα, αφού αυτό επί της ουσίας προτείνει η Κομισιόν.
«Τώρα εξαρτάται από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο να σταθεί στο ύψος των περιστάσεων» δήλωσε χαρακτηριστικά χθες στο briefing ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, ξεκαθαρίζοντας παράλληλα ότι δεν υπάρχει ζήτημα νέου μνημονίου. Καθώς άλλωστε σημείωσε με νόημα ότι η κυβέρνηση έχει ένα μεταρρυθμιστικό σχέδιο, διαμηνύοντας έτσι προς πάσα κατεύθυνση ότι τα χρήματα αυτά δε θα δοθούν σε παροχές, αλλά σε αναπτυξιακές δράσεις, χωρίς να τίθεται εν αμφιβόλω η δημοσιονομική σταθερότητα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ ονειρεύεται μνημόνια για να βρει λόγο ύπαρξης» σχολίαζαν χαρακτηριστικά εξάλλου κυβερνητικά στελέχη. Κατηγορούσαν την αξιωματική αντιπολίτευση ότι παρακαλά να υπάρξουν στο Ταμείο Αλληλεγγύης όροι μνημονιακού χαρακτήρα, πλην όμως όπως τόνιζαν αυτό δεν προκύπτει από πουθενά, καθώς άλλωστε η κυβέρνηση δεν πρόκειται να αλλάξει δημοσιονομική ρότα.
Όσον αφορά όμως στο πλαίσιο ενισχυμένης εποπτείας, στο οποίο αναφέρθηκε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις (Νέα), κυβερνητικά στελέχη επισήμαιναν πως αυτό είχε συμφωνηθεί το 2018 επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και ισχύει ούτως ή άλλως μέχρι το 2022, αλλά αφορά δημοσιονομικά και μεταρρυθμίσεις, όχι το «πακέτο» των 32 δισ. ευρώ.
Η κυβέρνηση ταυτόχρονα, εκτός από τη δημοσιονομική υπευθυνότητα και τη μεταρρυθμιστική προσήλωση, διαμηνύει ότι στο σχέδιο ανάπτυξης που ετοιμάζει προτεραιότητες παραμένουν η προσέλκυση επενδύσεων και η «χαλάρωση της φορολογικής θηλιάς στο λαιμό της μεσαίας τάξης». Όπως διαβεβαίωναν κυβερνητικά στελέχη, «το σχέδιο αυτό δεν έχει αλλάξει, για αυτό ψηφίστηκε η ΝΔ και αυτό θα εφαρμόσει».
Το timing όμως των φοροελαφρύνσεων είναι ένα άλλο ζήτημα. Το βέβαιο είναι πως το φθινόπωρο, όπως έχει δεσμευτεί ο πρωθυπουργός, η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε νέα μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, εκτιμώντας ότι έτσι θα ενισχύσει την απασχόληση. Εν τω μεταξύ βεβαίως θα έχει κλειδώσει και το Ταμείο Αλληλεγγύης αλλά και θα έχει καταρτιστεί από την επιτροπή σοφών με επικεφαλής το νομπελίστα Χριστόφορο Πισσαρίδη το σχέδιο για την κατανομή του, το οποίο στη συνέχεια θα ενταχθεί στο επόμενο μεσοπρόθεσμο. Σημειωτέον ότι ο σχεδιασμός για τα 32 δισ. ευρώ θα είναι κεντρικός, δηλαδή υπό τον άμεσο έλεγχο του Μαξίμου και όχι των υπουργείων.