Το πρόγραμμα – γέφυρα που έχει εξαγγείλει το υπ. Οικονομικών προσκρούει στις αντιρρήσεις των θεσμών
Την πρόθεση του να «τρέξει» πολύ σύντομα το πρόγραμμα – «γέφυρα» για την επιδότηση δανείων με εξασφάλιση πρώτης κατοικίας σε όσους έχουν πληγεί από την πανδημία επανέλαβε το υπουργείο Οικονομικών, αλλά ήδη έχει βρεθεί εκτός αρχικού χρονοδιαγράμματος η υλοποίηση αυτού του σχεδίου, καθώς η Κομισιόν ασκεί έντονη πίεση για να «κουρευτεί» ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων και, ενδεχομένως, να είναι χαμηλότερη η επιδότηση των δόσεων από τους αρχικούς σχεδιασμούς.
Με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς είχε συμφωνηθεί το πρόγραμμα – «γέφυρα» να ενεργοποιηθεί τον Ιούλιο και να είναι ανοικτό σε υποβολή αιτήσεων μόνο γι’ αυτό το μήνα, αλλά ήδη οι καθυστερήσεις που σημειώνονται ανατρέπουν το χρονοδιάγραμμα. Παρουσιάζοντας σήμερα την 3η Έκθεση Προόδου για το ιδιωτικό χρέος, το υπουργείο Οικονομικών σημειώνει ότι «δρομολογεί την υλοποίηση του προγράμματος “γέφυρα”, στο οποίο το Κράτος θα επιδοτεί, για ορισμένο χρονικό διάστημα, σημαντικό μέρος των μηνιαίων δόσεων όσων πλήττονται από τις συνέπειες του κορονοϊού και έχουν δάνεια με υποθήκη στην κύρια κατοικία. Με αυτό το πρόγραμμα θα επιβραβευτούν για πρώτη φορά οι συνεπείς δανειολήπτες».
Όμως, οι όροι του προγράμματος παραμένουν απροσδιόριστοι, καθώς εκκρεμεί η έγκρισή τους από τους Θεσμούς των δανειστών, η οποία δεν έχει δοθεί ακόμη, σύμφωνα με πληροφορίες, και είναι πολύ πιθανό να γίνουν σημαντικές αλλαγές. Σύμφωνα με όσα έχουν ανακοινωθεί ως τώρα, η περίμετρος των δικαιούχων είναι πολύ μεγάλη, καθώς σχεδιάζεται να καλυφθούν όλοι οι δανειολήπτες, με καθυστερούμενα αλλά και εξυπηρετούμενα δάνεια, που έχουν υποστεί πλήγμα από την κρίση του κορονοϊού. Σύμφωνα με εκτιμήσεις των τραπεζών, ο αριθμός των δυνητικών δικαιούχων μπορεί να φθάνει και τους 300.000.
Με το νέο πρόγραμμα στόχος είναι να εξασφαλίζεται η προστασία της πρώτης κατοικίας μέχρι την ολοκλήρωση του πτωχευτικού κώδικα ο οποίος θα βάλει ένα σύγχρονο πλαίσιο για την μόνιμη αντιμετώπιση του προβλήματος. Τα βασικά στοιχεία του προγράμματος είναι ότι στην περίμετρο των δυνητικών δικαιούχων εντάσσονται όλοι όσοι έχουν λάβει δάνεια για την πρώτη κατοικία τους, αλλά και οι επιχειρηματίες που έχουν λάβει δάνεια με ενέχυρο/προσημείωση πρώτης κατοικίας.Θα χορηγηθεί για 9 μήνες επιδότηση δόσης (κεφάλαιο και τόκος) σε ποσοστό άνω του 50% και, όσο θα διαρκεί το πρόγραμμα, οι τράπεζες δεν θα κινηθούν νομικά εναντίον δανειοληπτών, άρα ουσιαστικά θα μείνουν «παγωμένοι» οι πλειστηριασμοί.
Όμως, όπως έχει γράψει το Σin, η Κομισιόν δίνει στην πρόσφατη έκθεση αξιολόγησης της Ελλάδας μια αρκετά διαφοροποιημένη εκδοχή του νέου προγράμματος, που σίγουρα δεν είναι τόσο «ανοικτή» σε μεγάλες ομάδες δανειοληπτών, όσο το σχέδιο που παρουσίασε ο κ. Σταϊκούρας. Η Επιτροπή σημειώνει ότι το νέο πρόγραμμα θα «τρέξει» μόνο για ένα μήνα, τον Ιούλιο και θα έχουν δικαίωμα υποβολής αιτήσεων μόνο οι δανειολήπτες που επηρεάσθηκαν οικονομικά από την πανδημία.
Το σημαντικότερο που σημειώνει η Κομισιόν, όμως, είναι ότι θα αποτελεί προϋπόθεση συμμετοχής ενός δανειολήπτη στο νέο σχήμα να αναδιαρθρώνεται πρώτα το δάνειό του, σε συμφωνία με την τράπεζα. Τον πρώτο λόγο θα έχουν οι τράπεζες, στη διακριτική ευχέρεια των οποίων θα βρίσκεται η υποβολή μιας πρότασης στους δανειολήπτες για την αναδιάρθρωση των δανείων τους.
Εξάλλου, η Κομισιόν τονίζει ότι, επειδή είναι πολύ μεγάλη η περίμετρος των δανείων που εμπίπτουν στο νέο σχήμα, θα είναι απολύτως απαραίτητο να περιληφθούν ισχυρές ασφαλιστικές δικλίδες, ώστε να αναδιαρθρωθούν μόνο όσα δάνεια κρίνονται βιώσιμα από τις τράπεζες, ώστε να περιορισθούν και οι αρνητικές επιδράσεις στην κουλτούρα πληρωμών.
https://www.sofokleousin.gr/koureyei-i-komision-to-programma-epidotisis-daneion-a-katoikias