Η Πρόεδρος της Επιτροπής είπε «Δεν μπορούμε να επιβαρύνουμε με άλλα δάνεια τις πλέον χρεωμένες χώρες της Ευρωζώνης», αλλά προανήγγειλε αυστηρότερους όρους έναντι βοήθειας
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε ότι η υπέρβαση της πανδημίας του κορωνοϊού είναι η κύρια προτεραιότητα για την προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης της χώρας της, την ώρα που η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει προτρέψει τα κράτη μέλη να δώσουν το πράσινο φως στο τεράστιο πακέτο τόνωσης ως τα τέλη Ιουλίου.
Μιλώντας στο εβδομαδιαίο podcast της σήμερα Σάββατο, η Μέρκελ είπε ότι θα καταβάλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να επιτύχει συμφωνία για το σχέδιο των 750 δισεκατομμυρίων ευρώ (840 δισεκατομμύρια δολάρια) για να βοηθήσει τις οικονομίες της ΕΕ να ανακάμψουν από τις κλειδαριές με στόχο τον περιορισμό της εξάπλωσης του ιού. Πρόσθεσε ότι η χώρα της θα παίξει «έντιμο μεσίτη» στις διαπραγματεύσεις.
«Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι ευρωπαϊκές οικονομίες θα αρχίσουν να αναπτύσσονται ξανά, θέλουμε να αξιοποιήσουμε τις δυνατότητές μας για καινοτομία και πρέπει να διασφαλίσουμε την κοινωνική μας συνοχή», δήλωσε η Μέρκελ. «Γι ‘αυτό είναι σημαντικό να συμφωνήσουμε το συντομότερο δυνατό σχετικά με τον νέο προϋπολογισμό της ΕΕ και τα μέτρα ανάκαμψης».
Η γερμανίδα καγκελάριος έχει ήδη προειδοποιήσει τους συναδέλφους ηγέτες της ότι θα θέσουν σε κίνδυνο την οικονομική ανάκαμψη του μπλοκ και θα διακινδυνεύσουν μια αναταραχή στις αγορές εάν δεν ολοκληρώσουν τις διαπραγματεύσεις για το πακέτο τον επόμενο μήνα.
Το πρώτο τεστ της γερμανικής προεδρίας
Η διασφάλιση της επίτευξης της συμφωνίας θα είναι η πρώτη μεγάλη δοκιμασία της εξάμηνης προεδρίας της ΕΕ στη Γερμανία, η οποία ξεκινά τον Ιούλιο.
Το πρόγραμμα ανάκαμψης, το οποίο πρέπει να κερδίσει την υποστήριξη καθενός από τα 27 έθνη του μπλοκ, θα χρηματοδοτηθεί από κοινή έκδοση χρέους -κάτι που αποτελεέι ένα σημαντικό βήμα προς μια στενότερη οικονομική ολοκλήρωση.
Στο ίδιο μήκος κύματος η Φον ντερ Λέϊεν
Η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα Φον ντερ Λέϊεν τόνισε το κατεπείγον του θέματος σε συνέντευξή της με τη Handelsblatt το Σάββατο, αλλά έδειξε ότι η επίτευξη της συμφωνίας στην επόμενη σύνοδο κορυφής της ΕΕ στις 17 Ιουλίου θα μπορούσε να αποδειχθεί δύσκολη.
«Πρέπει να δούμε αν μια τέτοια συμφωνία θα είναι επιτυχής στην πρώτη προσπάθεια», δήλωσε ο von der Leyen στη γερμανική εφημερίδα. «Είτε το κάνουμε το πρώτο είτε χρειαζόμαστε ένα δεύτερο. Σε κάθε περίπτωση, πρέπει να εργαστούμε μέχρι να συμφωνήσουμε στο πακέτο».
Τέσσερις «δημοσιονομικά σφιχτές» χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ολλανδίας και της Αυστρίας, αντιστέκονται στην ιδέα οι φορολογούμενοι τους να καταλήξουν υπεύθυνοι για δαπάνες σε χώρες που είχαν προβλήματα ακόμα και πριν χτυπήσει ο ιός. Για αυτούς, η βοήθεια πρέπει να έρθει πιο γρήγορα, να είναι περισσότερο στοχευμένη, να επικεντρωθεί σε δάνεια και να διανεμηθεί με αυστηρότερα κριτήρια.
Ο Φον ντερ Λέϊεν είπε το Σάββατο ότι η ΕΕ δεν μπορεί να προσθέσει περισσότερα δάνεια στα πιο χρεωμένα μέλη της και «να τους προκαλέσουμε ασφυξία με ακόμα υψηλότερους τόκους».
Ωστόσο, σε μια προσπάθεια να καθησυχάσει τα κράτη μέλη, διαβεβαίωσε ότι η υποστήριξη θα πρέπει να περιλαμβάνει απαιτήσεις μεταρρύθμισης. Η πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε είχε «δίκιο με το αίτημά του ότι οι επενδύσεις πρέπει να συμβαδίζουν με μεταρρυθμίσεις», είπε.