Μετά την επιστολή Κύπρου και Αρμενίας που επισήμαιναν ότι για τη θέση αυτή πρέπει να επιλεγεί ο υποψήφιος ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ που «είναι υποδειγματικό όσον αφορά τη συμμόρφωσή του με τους κανόνες και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών», κάτι που δεν ισχύει με την Τουρκία, αντίστοιχη επιστολή έστειλε και η Ελλάδα
Την ώρα που η Τουρκία προχωρά βήμα – βήμα στην υλοποίηση της στρατηγικής της σε Αιγαίο και Ανατολική Μεσόγειο απειλώντας τα ελληνικά συμφέροντα, η Αθήνα συντασσόμενη πλήρως -και με τον πιο επίσημο τρόπο- με την Κύπρο και την Αρμενία έσπασε τη «σιωπηρή διαδικασία» για την εκλογή του τούρκου Βολκάν Μποζκίρ στη θέση του προέδρου της 75ης Συνόδου της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Μετά την επιστολή Κύπρου και Αρμενίας που επισήμαιναν ότι για τη θέση αυτή πρέπει να επιλεγεί ο υποψήφιος ενός κράτους μέλους του ΟΗΕ που «είναι υποδειγματικό όσον αφορά τη συμμόρφωσή του με τους κανόνες και τις αξίες των Ηνωμένων Εθνών», κάτι που δεν ισχύει με την Τουρκία, αντίστοιχη επιστολή έστειλε και η Ελλάδα. Σε αυτή, μεταξύ άλλων, αναδεικνύει τον παραβατικό και αποσταθεροποιητικό ρόλο της Άγκυρας.
Να σημειωθεί ότι επιστολές στάλθηκαν «σπάζοντας» τη σιωπηρή διαδικασία που προκρίθηκε λόγω της πανδημίας του κοροναϊού. Οι αρχαιρεσίες έχουν οριστεί για τις 17 Ιουνίου, την ίδια ημέρα με τις εκλογές για την ανάδειξη πέντε νέων μελών του Σ.Α.
Καθώς δεν έχει ανθυποψήφιο, η εκλογή του τούρκου βουλευτή – υποψηφίου της Ευρωπαϊκής Ομάδας – θεωρείται βέβαιη και στις επιστολές διατυπώνονται απλά αντιρρήσεις σχετικά με αυτή και αίτημα για μυστική ψηφοφορία.
Τι αναφέρει η επιστολή
Στην επιστολή της, όπως αναφέρει η ιστοσελίδα liberal.gr, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας Μαρία Θεοφίλη δηλώνει ότι η χώρα που προτείνει τον κ. Μποζκίρ έχει «μακρά ιστορία παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου και του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και κάνει αναφορά στις «προκλητικές και επιθετικές ενέργειες εναντίον της Ελλάδας. Σε αυτές καταγράφεται η «οργανωμένη υποστήριξη πολιτών για να περάσουν παράνομα τα ελληνοτουρκικά σύνορα σε μια εργαλειοποίηση της δεινής κατάστασης των ανθρώπων που ζητούν ένα καλύτερο μέλλον».
Στην ελληνική επιστολή επισημαίνεται ότι η Τουρκία έχει προχωρήσει σε μια σειρά πρωτόγνωρων προκλήσεων με την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου και των χωρικών υδάτων σε καθημερινή βάση, ενώ σημειώθηκαν περισσότερες από 300 υπερπτήσεις ελληνικού εδάφους τους τελευταίους πέντε μήνες.
Η Ελληνίδα Μόνιμη Αντιπρόσωπος, σύμφωνα με την ίδια πηγή, κάνει ειδική μνεία στις τελευταίες εξελίξεις με την δημοσίευση στην τουρκική εφημερίδα της κυβέρνησης στις 30 Μαΐου των αιτήσεων της ΤΡΑΟ για άδειες ερευνών σε περιοχές που εμπίπτουν στην ελληνική υφαλοκρηπίδα στην ανατολική Μεσόγειο, ειδικότερα νότια, νοτιοανατολικά της Ρόδου, νότια της Καρπάθου και της Κάσου και νοτιοανατολικά της Κρήτης. Επαναλαμβάνει ότι αυτές οι άδειες «είναι παράνομες, μαρτυρούν την προσπάθεια της Τουρκίας να σφετερισθεί τα ipso facto και ab initio κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας στην υφαλοκρηπίδα της, μέσω της αποστέρησης των ελληνικών νησιών από θαλάσσιες ζώνες σε μια κατάφωρη παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.
Παράλληλα, η Αθήνα με την επιστολή δηλώνει ότι δεν στρέφεται προσωπικά εναντίον του κ. Μποζκίρ, ενώ εκφράζει την ευχή για την αποκατάσταση ενός εποικοδομητικού διαλόγου με την Τουρκία και για την διατήρηση ανοικτών των διαύλων επικοινωνίας.
«Ωστόσο, η Τουρκία, αναλαμβάνοντας μια σειρά επιθετικών ενεργειών, έρχεται σε αντίθεση με τις πράξεις της στις προφορικές διαβεβαιώσεις για ετοιμότητα για διάλογο και σχέσεις καλής γειτονίας. Υπό το πρίσμα των ανωτέρω και σε απάντηση της επιστολής σας, με ημερομηνία 27 Μαΐου 2020, θα ήθελα να σας ενημερώσω ότι η χώρα μου δεν είναι σε θέση να προχωρήσει στην εκλογή του επόμενου Προέδρου της Γενικής Συνέλευσης με την σιωπηρή διαδικασία κατά την εβδομηκοστή πέμπτη Σύνοδο. Ως εκ τούτου, ζητάμε η εκλογή του να διεξαχθεί με μυστική ψηφοφορία» καταλήγει η επιστολή.