Αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους και χωρίς να μπουν στη διαδικασια εξαγορας πλασματικων ετών
Γιώργος Αυτιάς 5-6 λεπτά
Οι προϋποθέσεις, οι κινήσεις που πρέπει να γίνουν και τι συμβαίνει με τη διαδοχική, τις μητέρες με ανήλικα παιδιά και τους άνδρες με 35 έτη ασφάλισης
Η νομοθεσία παρέχει σε αρκετούς συνταξιούχους την ευκαιρία να βγουν έως και δύο έτη νωρίτερα σε σύνταξη, υπό προϋποθέσεις. Η εξέλιξη αυτή αφορά χιλιάδες ασφαλισμένους, αλλά και την περίπτωση της διαδοχικής σύνταξης. Δηλαδή, μητέρες µε ανήλικο τέκνο και έχοντας 5.500 ένσημα, με ασφάλιση σε δύο Ταμεία, αδυνατούσαν να βγουν σε σύνταξη. Τόσο η ηλικία για συνταξιοδότηση όσο και το ποσό που θα λάμβαναν ήταν απαγορευτικά. Πλέον, η εξέλιξη αυτή παύει.
Ήδη ο ΕΦΚΑ με εγκύκλιό του τελειώνει οριστικά μια αδικία και αίρει τα εμπόδια. Έγγραφοτου ΕΦΚΑ για ασφαλισµένους των ΟΑΕΕ και ΙΚΑ και σε περίπτωση διαδοχικής σύνταξης με τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρώην ΟΑΕΕ αλλάζει τα δεδομένα.
Συγκεκριμένα, όπως τονίζει η δικηγόρος Ολυμπία Νικολοπούλου, «με το έγγραφο Σ22/5/15/4/2019 του ΕΦΚΑ, όταν η παροχή σύνταξης αποφασίζεται µε τις διατάξεις της νοµοθεσίας του πρώην ΟΑΕΕ και εκ των πραγμάτων διαπιστώνεται ότι δεν είναι αρµόδιος φορέας ή ότι δεν πληρούνται οι διατάξεις της νοµοθεσίας του, θα κρίνεται µε τις διατάξεις του προηγούµενου Ταµείου, µε τον περισσότερο χρόνο ασφάλισης, εφόσον ο αιτών έχει συµπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας του ή µικρότερο όριο ηλικίας, αν το προβλέπει η νοµοθεσία του τελευταίου».
Αυτό σημαίνει ότι ξεμπλοκάρει, πλέον, η όλη εξέλιξη. Δηλαδή, «αν ο ΟΑΕΕ είναι ο τελευταίος φορέας ασφάλισης και ο ενδιαφερόμενος έχει ασφάλιση και στο ΙΚΑ, όπου θεμελιώνει δικαίωµα για σύνταξη, ο ΟΑΕΕ είναι εκ του νόμου υπεύθυνος και υπόχρεος να μεταβιβάσει την αίτηση για σύνταξη του ενδιαφερομένου στο 60ό έτος και όχι στο 62ο, κάτι που έως τώρα γινόταν, με αποτέλεσμα να παραπέμπεται από τον ΟΑΕΕ για σύνταξη στα 62 έτη! Μετά την εξέλιξη αυτή, λύνεται ένα κορυφαίο θέμα, καθώς χιλιάδες βγαίνουν τουλάχιστον δύο χρόνια νωρίτερα σε σύνταξη».
Ένα δεύτερο στοιχείο που αναφέρει η κ. Νικολοπούλου είναι ότι «πλέον δεν απαιτείται η εξαγορά ενσήμων για να συμπληρωθεί το 62ο έτος που ήθελε ο ΟΑΕΕ, με αποτέλεσμα να υπάρχει λύση και στο θέμα αυτό».
Η όλη εξέλιξη ενδιαφέρει ιδίως γυναίκες με ανήλικο τέκνο, με 5.500 ηµέρες ασφάλισης και 18,4 έτη ασφάλισης µέχρι τις 31/12/2012. Αν είχαν τελευταίο φορέα ασφάλισης τον πρώην ΟΑΕΕ, βγαίνουν πριν από τα 62. Επίσης, άνδρες με 35 έτη έως το 2012, που τότε δεν καλύπτονταν χρονολογικά, γιατί δεν ήταν 60 ετών στις 18 Αυγούστου του 2015 και δεν τους κάλυπτε, ενώ θεμελίωναν στο ΙΚΑ, τώρα βγαίνουν κανονικά.
Οι ασφαλισµένοι του πρώην ΟΑΕΕ που έχουν και χρόνο ασφάλισης σε άλλο Ταµείο πρέπει να δουν λεπτομερώς τις προϋποθέσεις να βγουν σε σύνταξη, γιατί με τις νέες συνθήκες ενδέχεται να λαμβάνουν πλήρη σε ηλικία 60 ετών, χωρίς να το γνωρίζουν και χωρίς την αναγνώριση πλασματικών ετών!
ΤΙ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΝΕΤΕ
Κατά τον ΕΦΚΑ, οι κινήσεις σας πρέπει να έχουν ως εξής:
1. Με τη συμπλήρωση του 60ού έτους της ηλικίας το 2020 και εφόσον έχετε ένσημα από ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, μπορείτε να καταθέσετε αίτηση για σύνταξη στον ΟΑΕΕ. Αν ο ΟΑΕΕ διαπιστώσει μη πλήρωση κριτηρίων για χορήγηση σύνταξης, αυτόματα μεταβιβάζει την αίτηση στο πρώην ΙΚΑ.
2. Αυτό μπορείτε να το παρακολουθήσετε με επιτόπια προσέλευση ή, αν κατατεθεί ηλεκτρονικά η αίτηση, να το βλέπετε από τον υπολογιστή σας στο σπίτι.
3. Μετά την ολοκλήρωση της μεταφοράς, θα συνταξιοδοτηθείτε από το πρώην ΙΚΑ σε ηλικία 60 ετών, καθώς το 58ο έτος της ηλικίας του που υπήρχε ως προϋπόθεση το συµπληρώσατε το 2018, με συμπληρωμένα ένσημα το έτος 2011, που ο νόμος τα ορίζει, δηλαδή 36 έτη. Ουσιαστικά, βγαίνετε δύο χρόνια νωρίτερα.
Άρα, με την κατάθεση της αίτησης στον ΟΑΑΕ μεταβιβάζεται ο φάκελος στο ΙΚΑ και λύνεται αυτόματα το πρόβλημά σας. Κατά τον ΕΦΚΑ, «όλα τα αιτήµατα συνταξιοδότησης που απορρίφθηκαν θα επανεξεταστούν, εφόσον υποβληθεί αίτηση από τους ενδιαφεροµένους».
Επίσης, οι ασφαλισµένοι του πρώην ΟΑΕΕ, νυν ΕΦΚΑ, µη µισθωτοί, που έχουν και προγενέστερο χρόνο ασφάλισης σε άλλο Ταµείο, π.χ. πρώην ΙΚΑ, θα πρέπει να ελέγξουν προσεκτικά τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησής τους εκ νέου, καθώς είναι πολύ πιθανόν να µπορούν να συνταξιοδοτηθούν µε πλήρη σύνταξη νωρίτερα, δηλαδή σε ηλικία 60 ετών και χωρίς να χρειαστεί να αναγνωρίσουν πλασµατικά έτη για να συµπληρώσουν 40 χρόνια ασφάλισης και να συνταξιοδοτηθούν σε ηλικία 62 ετών.