της Δήμητρας Καδδά
Οι αντοχές της ελληνικής οικονομίας στο ξεκίνημα της υγειονομικής κρίσης, το πόσο μεγάλη θα είναι η πτώση του τουρισμού το καλοκαίρι, αλλά και το ύψος των κονδυλίων της βοήθειας της ΕΕ που θα καταστεί εφικτό να έρθουν φέτος στα κρατικά ταμεία, είναι τρεις παράγοντες που θα καθορίσουν το βάθος της ύφεσης που θα υποστεί φέτος η χώρα.
Τις εν λόγω παραμέτρους περιέγραψε χθες ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, και τα αποκαλυπτήρια αρχίζουν από σήμερα μέσα από 2 διαφορετικά γεγονότα.
Η ΕΛΣΤΑΤ προγραμματίζει να ανακοινώσει τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2020. Σημειώνεται ότι στο τέταρτο τρίμηνο του 2019 το ΑΕΠ αυξήθηκε με ρυθμό 1% και η κυβέρνηση ανέμενε πριν ξεσπάσει η κρίση μεγάλη επιτάχυνση του ΑΕΠ, με την εκτίμηση ότι σε ετήσια βάση θα μπορούσε να επιτύχει ρυθμό ανόδου πολύ πάνω από 2%.
Τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν σήμερα, περιλαμβάνουν το ξέσπασμα της κρίσης και τις πρώτες εβδομάδες του lockdown. Οπότε θα δείχνουν το σημείο εκκίνησης της ύφεσης στην οποία θεωρείται δεδομένο ότι θα εισέλθει η Ελλάδα φέτος.
Το εύρος της υπολογίζεται μετά τα μέτρα στήριξης σε 5%- 8% φέτος με τους πιο έντονους τριγμούς να γίνονται φανεροί στο β΄ τρίμηνο. Χωρίς τα μέτρα στήριξης η ύφεση είναι πάνω από 10% σύμφωνα με την Κομισιόν η οποία εκτιμά μάλιστα πως κάποιες από τις ελληνικές περιφέρειες θα δεχόταν (αν δεν υπήρχαν τα μέτρα) πλήγμα σημαντικά υψηλότερο του 20%.
Όπως εξήγησε ο υπουργός Οικονομικών, η πορεία του ΑΕΠ εξαρτάται από την πορεία του τουρισμού και το μέγεθος των απωλειών που θα υποστεί ο κλάδος το καλοκαίρι. Εξαρτάται και από την αντίδραση της ΕΕ.
Δηλαδή, από το κατά πόσο θα φτάσουν εγκαίρως όχι μόνο τα κονδύλια που προκύπτουν από τις αποφάσεις που έχουν ήδη ληφθεί (πακέτο 540 δισ. της 9ης Απριλίου, το οποίο, όπως και τα χρήματα του ΕΣΠΑ δεν έχουν προς το παρόν εισρεύσει στα κρατικά ταμεία), αλλά και από τα χρήματα του νέου πακέτου που τελεί υπό συζήτηση.
Σήμερα αναμένεται να συνεδριάσει και το Euroworking Group προκειμένου να επικυρώσει την ενεργοποίηση του επόμενου πακέτου “δόσεων” που συνδέονται με την το καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας και ξεπερνούν τα 700 εκατ ευρώ, αλλά και να συζητήσει την πρόταση της Κομισιόν για το νέο ταμείο των 750 δισ. ευρώ.
Στόχος των κρατών του “Νότου” είναι η λήψη της πολιτικής απόφασης άμεσα (δηλαδή εντός του Ιουνίου – Ιουλίου) σε επίπεδο Συνόδου Κορυφής. Θεωρείται αποφασιστικής σημασίας ούτως ώστε να μπορέσει ένα πρώτο μέρος από τα χρήματα αυτά να φτάσει στα κρατικά ταμεία εντός του 2020 στηρίζοντας έτσι τα κρατικά διαθέσιμα αλλά και τη δυνατότητα της Κυβέρνησης να προβεί σε περαιτέρω μέτρα στήριξης της αγοράς και της κοινωνίας.
Βεβαίως οι πιέσεις εντείνονται από τον “Βορρά” που αναμένεται σήμερα να δείξει τη θέση του. Και θα φανεί πως το επόμενο διάστημα θα προχωρήσει η διαπραγμάτευση για έναν συμβιβασμό.