Αφαντοι παραμένουν οι Κινέζοι επενδυτές από την ελληνική αγορά κατοικίας, στερώντας μια σημαντική πηγή εσόδων και ρευστότητας για τον κλάδο, ιδίως για το πρόγραμμα χορήγησης αδειών παραμονής «χρυσή βίζα».
Το αξιοπερίεργο μάλιστα είναι ότι αυτό δεν συμβαίνει με ενδιαφερόμενους από άλλες χώρες, όπου γίνεται το ακριβώς αντίθετο, δηλαδή το αγοραστικό ενδιαφέρον είναι υψηλότερο συγκριτικά με πέρυσι.
Σε πρόσφατη ανάλυση, το δίκτυο ηλεκτρονικών αγγελιών Spitogatos επισήμανε ότι τον Μάιο ο αριθμός των επισκέψεων από ξένους χρήστες που ενδιαφέρονται για την αγορά ή ενοικίαση ακινήτου εκτινάχθηκε κατά 30% σε σχέση με τον αντίστοιχο περυσινό μήνα. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον σημείωσαν άνθρωποι από τη Γερμανία, το Ην. Βασίλειο, τις ΗΠΑ, την Κύπρο, την Αυστραλία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Ελβετία και τον Καναδά.
Οπως αντιλαμβάνεται κανείς, από τη σχετική λίστα απουσιάζουν οι Κινέζοι ενδιαφερόμενοι, οι οποίοι κατά το αντίστοιχο περυσινό διάστημα (Απριλίου – Μαΐου) κατατάσσονταν εντός της πρώτης δεκάδας με τους πιο κινητικούς επενδυτές στην ελληνική αγορά. Αντιθέτως, φέτος δεν βρίσκονται ούτε στην πρώτη 20άδα χωρών.
Πρόκειται για μια στροφή 180 μοιρών σε σχέση με τις αρχές του 2020, όταν φαινόταν ότι οι Κινέζοι θα κυριαρχούσαν ακόμα περισσότερο στην ελληνική κτηματαγορά.
Μάλιστα, σε σχετική εκδήλωση που είχε πραγματοποιηθεί τον προηγούμενο Ιανουάριο στο Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών, μέλη της Ενωσης Κινέζων Επενδυτών Ελλάδας είχαν προβλέψει ότι οι κινεζικές επενδύσεις στην ελληνική αγορά ακινήτων θα προσεγγίσουν το 1 δισ. ευρώ κατά τη διάρκεια του 2020, ξεπερνώντας κάθε προηγούμενο.
Η πλήρης αλλαγή στάσης οφείλεται ασφαλώς στις συνέπειες της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, οι οποίες απ’ ό,τι φαίνεται έχουν επηρεάσει πολύ περισσότερο την ψυχολογία των Κινέζων επενδυτών, σε σχέση με άλλων χωρών. Η εικόνα αυτή αποτυπώνεται εναργώς και στην πορεία του προγράμματος «χρυσή βίζα», το οποίο έχει σχεδόν βαλτώσει.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία της Γενικής Γραμματείας Μεταναστευτικής Πολιτικής του υπουργείου Μετανάστευσης, από τις αρχές του έτους έχουν εκδοθεί μόλις 271 νέες άδειες παραμονής, ανεβάζοντας τον συνολικό αριθμό από την έναρξη του προγράμματος σε 7.550. Αν υπολογιστεί ότι 73% των εν λόγω αδειών, ή 5.504, αφορούν Κινέζους επενδυτές, είναι προφανές το πρόβλημα για την πορεία του προγράμματος. Ασφαλώς, η σημαντική αυτή επιβράδυνση οφείλεται στα μέτρα περιορισμού και δη στην αδυναμία των Κινέζων επενδυτών να ταξιδέψουν στην Ελλάδα, προκειμένου να ολοκληρώσουν τις σχετικές διαδικασίες αγοράς ακινήτου και κατάθεσης των εγγράφων για τη χορήγηση άδειας παραμονής.
Με δεδομένο ότι αυτό συνεχίζεται εν πολλοίς μέχρι σήμερα, φαίνεται πως οι ενδιαφερόμενοι στην πλειονότητά τους έχουν αναστείλει πλήρως κάθε σχετική επένδυση, μεταθέτοντας τα πλάνα τους σε μεταγενέστερο χρόνο, πιθανότατα από το 2021 και μετά. Παράλληλα, με δεδομένο ότι αρκετοί Κινέζοι προτιμούσαν να αγοράσουν κάποια εμπορικά καταστήματα, ή διαμερίσματα κατάλληλα προς βραχυχρόνια μίσθωση, είναι πιθανό οι σχετικές αποφάσεις να εξαρτηθούν από την πορεία των συγκεκριμένων κατηγοριών ακινήτων το επόμενο διάστημα.
Τόσο τα καταλύματα βραχυχρόνιας μίσθωσης, όσο και τα εμπορικά καταστήματα υποαποδίδουν, καθώς στην πρώτη περίπτωση τα έσοδα έχουν καταρρεύσει, συμβαδίζοντας με τη γενικότερη εικόνα των τουριστικών αφίξεων από το εξωτερικό, ενώ στη δεύτερη, οι πιέσεις για μειωμένα ενοίκια θα συνεχιστούν και κατά τη διάρκεια του δευτέρου εξαμήνου. Ως εκ τούτου, η μοναδική προοπτική επί του παρόντος είναι οι Κινέζοι επενδυτές που εξετάζουν την ελληνική αγορά για την απόκτηση κατοικίας για ίδια χρήση, π.χ. στα νότια προάστια ή σε κάποιο νησί.