Της Νένας Μαλλιάρα
Πλήρη “φραγή” στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και ενστάσεις για την απόκτηση ακινήτων όσων πτωχεύουν από κρατικό φορέα, προβάλλουν οι Θεσμοί στην τελική ευθεία των διαπραγματεύσεων με την κυβέρνηση για τον νέο πτωχευτικό νόμο.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στην τηλεδιάσκεψη των δύο πλευρών χθες το απόγευμα, οι Θεσμοί εμφανίστηκαν ιδιαίτερα δύσπιστοι για το κατά πόσον ο νέος πτωχευτικός νόμος δεν θα είναι μία επανάληψη του νόμου Κατσέλη. Τη δυσπιστία τους προκαλούν διατυπώσεις στο νομοσχέδιο, κυρίως για τους “αδύναμους οφειλέτες” και την “κρίση των δικαστών”, τις οποίες θεωρούν αόριστες και με μεγάλα περιθώρια ερμηνείας κατά το δοκούν και άρα δυνατότητας κατάχρησης από στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Αυτό που θέλουν οι Θεσμοί, όπως το δήλωσαν χαρακτηριστικά κατά την χθεσινή τηλεδιάσκεψη, είναι ένας νόμος “γυμνός από διφορούμενα”. Έδωσαν δε, περιθώριο μιας εβδομάδας ώστε το νομοσχέδιο (ή εναλλακτικά η ΚΥΑ που θα εκδοθεί για την εφαρμογή του νόμου) να συμπληρωθεί με σαφείς ορισμούς για κάθε έννοια που μπορεί να αφήνει δυνατότητες διασταλτικής ερμηνείας. Φοβούμενοι, ειδικότερα, ότι ο νέος νόμος μπορεί να σωρεύσει νέο βουνό αιτήσεων στα δικαστήρια, όπως συνέβη με τον νόμο Κατσέλη, οι Θεσμοί ζήτησαν ρητά να κλείσουν όλα τα “παράθυρα” για χρήση από τους δικηγόρους και να απαλειφθεί από το νομοσχέδιο η ευχέρεια “ερμηνείας από τον δικαστή”. Πράγμα που σημαίνει ότι ο κάθε ορισμός που θα σχετίζεται με την αδυναμία του οφειλέτη θα στοιχειοθετείται από νούμερα και τα βήματα της πτωχευτικής διαδικασίας θα είναι αυστηρά καθορισμένα και δεν θα επιδέχονται, σε κανένα σημείο, ερμηνεία από τον δικαστή.
Στο ίδιο μήκος κύματος και προκειμένου ο νόμος να θωρακιστεί έναντι στρατηγικών κακοπληρωτών, οι Θεσμοί ζητούν ο νόμος να περιλαμβάνει, και να προϋποθέτει, όλα τα μέτρα για τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις για την εξακρίβωση της πραγματικής οικονομικής και περιουσιακής κατάστασης όσων αιτούνται την πτώχευση.
Ενστάσεις για τον κρατικό φορέα που θα αποκτά πρώτες κατοικίες πτωχών
Οι Θεσμοί εμφανίζονται επιφυλακτικοί και για τη σύσταση κρατικού φορέα που προβλέπει το νομοσχέδιο για την απόκτηση της πρώτης κατοικίας των αδύναμων οφειλετών που θα πτωχεύουν. Αν και ο αντίστοιχος κρατικός φορέας δεν είναι ελληνική “πατέντα” και υπάρχει και σε άλλες χώρες, οι Θεσμοί φοβούνται ότι το Ελληνικό Δημόσιο θα καταλήξει να σωρεύσει χιλιάδες ακίνητα, μεταξύ αυτών ακίνητα που δεν θα θέλουν να πάρουν οι τράπεζες από τους πλειστηριασμούς, τα οποία μπορεί να αναγκαστεί να πουλήσει χωρίς να υπάρχει αγοραστικό ενδιαφέρον.
Υπενθυμίζεται ότι, μεριμνώντας να μην μείνουν άστεγοι οι οφειλέτες που θα πτωχεύουν, ο νέος πτωχευτικός νόμος προβλέπει τη σύσταση δημόσιου φορέα που θα αποκτά τις πρώτες κατοικίες αυτών, με βάση συγκεκριμένα κριτήρια (αντικειμενική αξία α΄ κατοικίας, εισοδηματικά, οικογενειακά, περιουσιακά). Ο κρατικός φορέας θα μπορεί να επαναμισθώνει τις κατοικίες στους πτωχεύσαντες οφειλέτες, δίνοντάς τους τη δυνατότητα να συνεχίσουν να μένουν στο ακίνητο έναντι καταβολής ενοικίου. Για τους οφειλέτες που κρίνονται ευάλωτοι, θα υπάρχει δυνατότητα και καταβολής στεγαστικού επιδόματος από το κράτος.
Ο πτωχεύσας οφειλέτης θα μπορεί να νοικιάσει το ακίνητο για 12 χρόνια, ενώ θα έχει δικαίωμα να ζητήσει, εντός τριετίας από την έναρξη της ενοικίασης, τη μετατροπή της σύμβασης σε μίσθωση με δικαίωμα επαναγοράς στην εικοσαετία.
Η μεταβίβαση της πρώτης κατοικίας του πτωχεύσαντα στον κρατικό φορέα θα γίνεται σε τίμημα ίσο με την εμπορική αξία του ακινήτου, ενώ το μίσθωμα θα ορίζεται με βάση το μέσο κυμαινόμενο επιτόκιο στεγαστικού δανείου, αναπροσαρμοζόμενο με το επιτόκιο αναφοράς της ΕΚΤ.