Στο «απυρόβλητο» παραμένει η πρώτη κατοικία καθώς οι πλειστηριασμοί παραμένουν… «παγωμένοι»
Στην «κατάψυξη» παραμένουν οι πλειστηριασμοί ακινήτων μέχρι τα τέλη του καλοκαιριού.
Το πλαίσιο προστασίας της πρώτης κατοικίας έληγε τέλος Απριλίου αλλά η κυβέρνηση έδωσε τρίμηνη παράταση λόγω της πανδημίας. Δείτε επίσης: Οργή για το φρικτό θάνατο εγκύου ελεφαντίνας – Έφαγε φρούτα παγιδευμένα με κροτίδα
Έτσι, τουλάχιστον για την ώρα δεν απειλείται η πρώτη κατοικία από το «ηλεκτρονικό σφυρί», ενώ η πλατφόρμα eauction.grβρίσκεται ουσιαστικά εκτός λειτουργίας καθώς οι περισσότεροι ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί βρίσκονται σε αναστολή.
Οι πλειστηριασμοί
Από τον Σεπτέμβριο, οι πλειστηριασμοί επανέρχονται στο προσκήνιο, μετά την αναστολή τους στο πλαίσιο των μέτρων για τον κοροναϊό.
Σημειώνεται ότι για το 2020 είχαν αναρτηθεί πάνω από 58.000 ακίνητα για πλειστηριασμό.
Το πρόγραμμα, που πάγωσε στα μέσα Μαρτίου, αναμένεται να «τρέξει» με εντατικούς ρυθμούς από τον Σεπτέμβριο, με τις τράπεζες μάλιστα να έχουν ζητήσει μείωση της τιμής εκκίνησης των πλειστηριασμών, που σήμερα ορίζεται από τον δικαστικό επιμελητή και είναι κοντά στις ισχύουσες αντικειμενικές αξίες, ώστε να διευκολύνεται η επίτευξη αποτελέσματος.
Σύμφωνα με τα υπάρχοντα στοιχεία το 80% των ακινήτων που βγαίνουν σε πλειστηριασμό από τις τράπεζες καταλήγουν στις ίδιες. Με αποτέλεσμα να έχουν σχηματίσει ένα μεγάλο στοκ περί τα 30.000 ακίνητα.
Στόχος των τραπεζών, προ κοροναϊού, ήταν να γίνουν 20.000-25.000 πλειστηριασμοί ακινήτων μέσα στο 2020. Άρα και υπό την πίεση των εποπτικών αρχών, αναμένεται το τελευταίο τετράμηνο του έτους, να «ανεβάσουν ταχύτητες», προκειμένου να πλησιάσουν όσο γίνεται τον στόχο τους.
Το πρόγραμμα – γέφυρα για την πρώτη κατοικία
Σε εξέλιξη βρίσκεται η διαμόρφωση του νέου προγράμματος – γέφυρα που θα παρατείνει την προστασία της πρώτης κατοικίας με έμφαση όσους έχουν πληγεί πραγματικά από την πανδημία.
Το εν λόγω πρόγραµµα θα εφαρµοστεί από την 1η Ιουλίου 2020 έως και τις 31 Μαρτίου 2021.
Στόχος του νέου πλαισίου είναι να προστατεύσει µέχρι τον Μάρτιο του 2021 τους υγιείς δανειολήπτες που δέχθηκαν εισοδηµατικό πλήγµα από την κρίση του κοροναϊού, αλλά και αυτούς που τα δάνειά τους ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου καταγγελµένα, προκειµένου να µη χάσουν την πρώτη κατοικία τους όταν από τον Σεπτέµβριο ξεκινήσουν εκ νέου οι πλειστηριασµοί.
«Καμπανάκι» για τα κόκκινα δάνεια κρούει η Moody’ s
Τον κώδωνα του κινδύνου για τα «κόκκινα δάνεια» κρούει σε νέα της έκθεση η Moody’s.
Σύμφωνα με τον οίκο αξιολόγησης, από τα οικονομικά στοιχεία πρώτου τριμήνου που δημοσίευσαν οι τέσσερις συστημικές τράπεζες, προκύπτει σε χορηγήσεις συνολικού ύψους 16,3 δισ. ευρώ έχουν εξασφαλίσει το δικαίωμα να μην πληρωθούν δόσεις κεφαλαίου.
Ο οίκος εκτιμά ότι μέρος αυτών των δανείων υπάρχει ο κίνδυνος στην πορεία του έτους να καταστούν «κόκκινα», γεγονός που δημιουργεί πτωτικούς κινδύνους για την ποιότητα ενεργητικού των τραπεζών.