Της Αναστασίας Παπαϊωάννου
Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών με στόχο, εντός του Ιουνίου, να μπει η τελική σφραγίδα στο νέο πρόγραμμα προστασίας της πρώτης κατοικίας, το οποίο θα έχει 9μηνη διάρκεια, κρατική επιδότηση της δόσης και για πρώτη φορά θα απευθύνεται και στους συνεπείς έως τις 29 Φεβρουαρίου 2020 δανειολήπτες. Η Realnews φέρνει στο φως την πρόταση που έχει καταθέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με τους θεσμούς η Αθήνα και επί της οποίας θα διεξαχθούν οι συζητήσεις τις επόμενες ημέρες. Με βάση τις εκτιμήσεις, η «κορωνο-ρύθμιση» αφορά 300.000 δανειολήπτες.Το νέο πρόγραµµα-γέφυρα, όπως το αποκαλεί ο υπουργός Οικονοµικών Χρήστος Σταϊκούρας, θα εφαρµοστεί από την 1η Ιουλίου 2020 έως και τις 31 Μαρτίου 2021. Η κυβέρνηση προτείνει να δοθούν στους δανειολήπτες 2 µήνες (Ιούλιος – Αύγουστος) για να κάνουν την αίτησή τους στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρµα που θα δηµιουργηθεί, αλλά οι θεσµοί, σύµφωνα µε τις πληροφορίες, επιµένουν στον έναν µήνα (µόνο τον Ιούλιο). Η ευνοϊκή ρύθµιση αφορά οποιοδήποτε δάνειο φυσικού προσώπου και επαγγελµατία (π.χ. φαρµακοποιοί, γιατροί, ιδιοκτήτες συνεργείου αυτοκινήτων κ.λπ.) και φέρει ως εγγύηση/εξασφάλιση την πρώτη κατοικία. ∆εν αφορά επιχειρηµατίες, δηλαδή δάνεια επιχειρήσεων, ακόµη κι αν το ενέχυρο είναι η πρώτη κατοικία του επιχειρηµατία. Στόχος του νέου πλαισίου είναι να προστατεύσει µέχρι τον Μάρτιο του 2021 τους υγιείς δανειολήπτες που δέχθηκαν, όµως, εισοδηµατικό πλήγµα από την κρίση του κορωνοϊού, αλλά και αυτούς που τα δάνειά τους ήταν στα τέλη Φεβρουαρίου καταγγελµένα, προκειµένου να µη χάσουν την πρώτη κατοικία τους όταν από τον Σεπτέµβριο ξεκινήσουν εκ νέου οι πλειστηριασµοί.
Τα βασικά σηµεία της πρότασης, η κλιµακωτή φθίνουσα ανά τρίµηνο πληρωµή της δόσης από το ∆ηµόσιο ανάλογα µε το προφίλ του δανειολήπτη (ενήµερα, σε καθυστέρηση άνω των 90 ηµερών στα τέλη Φεβρουαρίου και καταγγελµένα δάνεια), το ύψος του υπολοίπου του δανείου, η αξία της κατοικίας, το ύψος των καταθέσεων αλλά και τα εισοδηµατικά κριτήρια.
Ποιους αφορά
Η νέα ρύθµιση αφορά όλους τους δανειολήπτες που µπήκαν σε αναστολή και επιδοτήθηκαν µε 800 ευρώ από το ∆ηµόσιο και όσους έχουν υποστεί -λόγω της κρίσης του κορωνοϊού- µείωση του εισοδήµατός τους συγκρινόµενου µε αυτό που είχαν τον Φεβρουάριο του 2019 από 20% και πάνω.
Το ζήτηµα των εισοδηµατικών κριτηρίων αποτελεί ακόµη θέµα έντονης διαπραγµάτευσης µε τους θεσµούς, ωστόσο η πρόταση της Αθήνας ορίζει το εισόδηµα ως υψηλό σε σχέση µε τις προηγούµενες ρυθµίσεις προστασίας της πρώτης κατοικίας, καθώς η κρίση του κορωνοϊού και το υποχρεωτικό κλείσιµο των καταστηµάτων έπληξαν οριζόντια όλους τους εργαζοµένους, µε αιχµή τη µεσαία τάξη, ενώ έχουν προκαλέσει ζηµία στους εργαζοµένους ακόµη και αν η επιχείρηση που εργάζονται παρέµεινε ανοιχτή. Τα κριτήρια που προτείνει η κυβέρνηση είναι τα εξής:
-Εισόδηµα έως 25.000 ευρώ για ένα άτοµο.
-Εισόδηµα έως 40.000 ευρώ για το ζευγάρι.
-Συν 5.000 ευρώ ανά τέκνο για οικογένειες έως 3 παιδιά, δηλαδή 55.000 ευρώ για 5µελή οικογένεια
Διαβάστε εδώ το δημοσίευμα της Realnews