Του Δημήτρη Κατσαγάνη
Κατά 1 δισ. ευρώ λιγότερα αναμένονται φέτος τα έσοδα του κλάδου της κύριας ασφάλισης από εισφορές σε σχέση με τις αρχικές προβλέψεις.
Ασφαλείς πληροφορίες αναφέρουν πως η πρόβλεψη στην οποία έχουν κατασταλάξει αρμόδια κυβερνητικά στελέχη είναι πως θα ανέλθουν μόλις στα 9,3 δισ. ευρώ, έναντι 10,3 δισ. ευρώ που προέβλεπε το τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού του ΕΦΚΑ για φέτος (πριν ενοποιηθεί με το ΕΤΕΑΕΠ).
Εφόσον επαληθευθεί η νεότερη κυβερνητική πρόβλεψη για έσοδα από εισφορές μόλις 9,3 δισ. ευρώ, θα έχει προκύψει μείωση 500 εκατ. ευρώ σε σχέση με πέρσι, καθώς το 2019 οι εισπράξεις από εισφορές είχαν ανέλθει στα 9,8 δισ. ευρώ.
Και όχι μόνο αυτό, αλλά έως το τέλος του τρέχοντος έτους, υπό αυτούς τους όρους της καθίζησης των εσόδων από εισφορές δημιουργείται δυναμική για ανάλογη αύξηση κατά 1 δισ. ευρώ των νέων χρεών εργοδοτών, επαγγελματιών και αγροτών προς τα Ταμεία, τα οποία θα προστεθούν στα ήδη υφιστάμενα χρέη άνω των 35 δισ. ευρώ τα οποία έχουν ήδη μεταφερθεί στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ).
Μαζί με εκείνα που δεν έχουν ακόμα μεταφερθεί (περίπου 5 δισ. ευρώ), οι συνολικές ασφαλιστικές οφειλές θα ξεπεράσουν στις αρχές του 2021 τα 41 δισ. ευρώ.
Από αυτήν την άποψη, κρίσιμο είναι το αν η χθεσινή εξαγγελία του Πρωθυπουργού, κ. Κυριάκου Μητσοτάκη, η οποία αργότερα εξειδικεύθηκε από τον ΥΠΟΙΚ, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, σε σχέση με τις φορολογικές οφειλές θα “μεταφερθεί” και για τις ασφαλιστικές οφειλές.
Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Σταϊκούρας χθες ανέφερε πως θα θεσπιστούν 12 άτοκες δόσεις ή 24 δόσεις με χαμηλό επιτόκιο για όλες τις φορολογικές οφειλές, φυσικών και νομικών προσώπων, από τον Μάρτιο έως τον Σεπτέμβριο.
Το μέτρο της αναστολής καταβολής εισφορών έχει εφαρμοστεί για τους πληττόμενους εργοδότες και επαγγελματίες. Αναλυτικά, οι εργοδοτικές εισφορές του Φεβρουαρίου πρέπει να καταβληθούν έως τέλη Σεπτεμβρίου, του Μαρτίου έως τέλη Οκτωβρίου κ.λπ.
Επίσης οι εισφορές των επαγγελματιών για τον Φεβρουάριο-Μάρτιο έχουν μεταφερθεί για τον Σεπτέμβριο με πλάνο πληρωμής σε 4 δόσεις, ενώ οι εισφορές για τον Απρίλιο έχουν μεταφερθεί για τον Οκτώβριο με πλάνο επίσης 4 δόσεων.
Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της Κομισιόν για την Ελλάδα (20/5/2020), το κόστος των αναστολών πληρωμών εισφορών έχει ανέλθει σε 286 εκατ. ευρώ.
Σε περίπτωση που μεταφερόταν η ρύθμιση Σταϊκούρα για τις υπό αναστολή φορολογικές υποχρεώσεις και στα Ταμεία -όπως προβλέπει ήδη σενάριο που εξετάζεται- τότε θα μπορούσαν και υπό αναστολή ασφαλιστικές υποχρεώσεις -αν μη τι άλλο των εργοδοτών (δεδομένου ότι οι υπό αναστολή εισφορές των επαγγελματιών έχουν ήδη ενταχθεί σε ειδική ρύθμιση 4 δόσεων)- να εξοφληθούν είτε σε έως 12 άτοκες δόσεις, είτε σε έως 24 έντοκες δόσεις, σύμφωνα με πληροφορίες του Capital.gr.
Tην ίδια ώρα, ανοιχτό παραμένει το ζήτημα της “μεταφοράς” της νέας πάγιας ρύθμισης για φορολογικά χρέη σε 24-48 δόσεις (αντί για 12) και για τα χρέη στα Ταμεία, ειδικά καθώς ένα τέτοιο μέτρο θα απαντούσε στο ζήτημα της αύξησης των ληξιπρόθεσμων ασφαλιστικών χρεών συνολικά και όχι μόνο των υπό αναστολή.
Οι ίδιες πηγές αναφέρουν πως πέραν μίας ενδεχόμενης έκτακτης ρύθμισης (έως 12 ή 24 δόσεων) των ασφαλιστικών οφειλών που τέθηκαν σε αναστολή στο διάστημα μεταξύ Φεβρουαρίου-Σεπτεμβρίου, πιθανή είναι και η θέσπιση μίας νέας πάγιας ρύθμισης για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές στα Ταμεία, π.χ. 24 ή 36 δόσεων.