Του Σπύρου Δημητρέλη
Κρίσιμες λεπτομέρειες πρέπει να προσέξουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων προκειμένου να καρπωθούν πλήρως το όφελος από τη μερική αποζημίωση για την απώλεια εισοδήματος που είχαν λόγω του “κουρέματος” των ενοικίων. Η σχετική εφαρμογή άνοιξε στην αρχές της εβδομάδας και θα παραμείνει ανοικτή έως και την ερχόμενη Δευτέρα 22 Ιουνίου, αν και είναι ανοικτό το ενδεχόμενο να δοθεί ολιγοήμερη παράταση.
Για να δηλώσουν οι ιδιοκτήτες ακινήτων την απώλεια εισοδήματος από ενοίκια που είχαν λόγω του μέτρου μείωσης των μισθωμάτων κατά 40% που εφαρμόστηκε για σημαντικό αριθμό των ενοικιαστών ως μέσο στήριξής τους κατά τη διάρκεια της καραντίνας στην οποία μπήκε η οικονομία θα πρέπει:
– Να εισέλθουν στην ηλεκτρονική διεύθυνση του taxisnet, στο www.gsis.gr.
– Να κάνουν την επιλογή mytaxisnet.
– Να κάνουν στη συνέχεια την επιλογή “Εφαρμογές”.
– Μετά θα πρέπει να επιλέξουν “Δήλωση Πληροφοριακών Στοιχείων Μισθώσεων Ακίνητης Περιουσίας”.
– Αφού εμφανιστούν όλες οι δηλώσεις μισθώσεων που έχει υποβάλλει ο ιδιοκτήτης ή αυτές που έχουν υποβληθεί άλλους ιδιοκτήτες στο πλαίσιο συνιδιοκτησίας.
– Σε όλες τις μισθώσεις εμφανίζεται στη δεξιά πλευρά η επιλογή “Δήλωση Covid”.
– Αφού ο ιδιοκτήτης επιλέξει τη “Δήλωση Covid” τότε εμφανίζονται τα στοιχεία της μίσθωσης μαζί με τις επιλογές των περιπτώσεων ενοικιαστών που δικαιούνται τη μείωση ενοικίου:
α) Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να επιλέξει μεταξύ: Η μείωση μισθώματος αφορά κύρια κατοικία στην οποία μισθωτής είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του;
β) Η μείωση μισθώματος αφορά κύρια κατοικία στην οποία ο/η σύζυγος/Μέρος Συμφώνου Συμβίωσης (Μ.Σ.Σ.) του μισθωτή είναι εργαζόμενος και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας του;
γ) Η μείωση μισθώματος αφορά την φοιτητική κατοικία τέκνου – εξαρτώμενου μέλους του πληττόμενου;
δ) Η μείωση μισθώματος αφορά την επαγγελματική στέγη του πληττόμενου;
ε) Η μείωση μισθώματος αφορά την κύρια κατοικία ναυτικού;
– Αφού επιλέξει την αντίστοιχη περίπτωση που αφορά τον ενοικιαστή ο οποίος καρπώθηκε τη μείωση του μισθώματος καλείται να δηλώσει το σύνολο του μισθώματος αλλά και το ποσό του μειωμένου μισθώματος.
– Η επιλογή γίνεται μεταξύ των τεσσάρων μηνών Μαρτίου έως και Ιουνίου, που ήταν σε ισχύ στο παρελθόν το μέτρο της μείωσης ενοικίων.
– Στις περιπτώσεις που μια μίσθωση έχει λήξει αλλά ο ενοικιαστής παραμένει στο μίσθιο με σιωπηρή ή έγγραφη παράταση αλλά αυτό δεν εμφανίζεται στο taxis θα πρέπει πρώτα να γίνει τροποποιητική δήλωση μίσθωσης με παράτασή της και στη συνέχεια ανοίγει η επιλογή για δήλωση μείωσης μισθωμάτων λόγω Covid.
– Εφόσον η μίσθωση δεν εμφανίζεται επειδή έχει συναφθεί νωρίτερα από το 2014 που η θεώρηση των μισθωτηρίων ήταν χειρόγραφη ή δεν έχει υποβληθεί δήλωση της μίσθωσης τότε θα πρέπει πρώτα να υποβληθεί και μετά θα ανοίξει η επιλογή “Δήλωση Covid”.
– Aυτό που πρέπει να προσέξουν οι φορολογούμενοι με συνιδιοκτησία είναι ότι πρέπει να δηλώσουν το συνολικό μίσθωμα και το αντίστοιχο μειωμένο μίσθωμα και όχι το μίσθωμα που τους αναλογεί βάσει του ποσοστού συνιδιοκτησίας τους.
Παράδειγμα
Για παράδειγμα, ένας φορολογούμενος είναι ιδιοκτήτης ακινήτου το οποίο είναι μισθωμένο σε επιχείρηση εστίασης. Το συνολικό μηνιαίο μίσθωμα είναι 1.000 ευρώ. Για τους μήνες Μάρτιο έως και Ιούνιο το μίσθωμα μειώθηκε στα 600 ευρώ λόγω του “κουρέματος” κατά 40%. Ο φορολογούμενος θα δηλώσει στη “δήλωση Covid” ως συνολικό μίσθωμα στα τέσσερα κουτάκια των μηνών Μάρτιο έως και Ιούνιο το ποσό των 1.000 ευρώ και το μειωμένο μίσθωμα 600 ευρώ στα κουτάκια “μειωμένο μίσθωμα”.
Οι ενοικιαστές μπορούν να επικυρώσουν τη μείωση του μισθώματος αλλά αυτό δεν είναι προϋπόθεση για να δοθεί η έκπτωση φόρου που δικαιούνται οι ιδιοκτήτες.
Η πίστωση φόρου
Η έκπτωση φόρου θα είναι της τάξης του 30% του εισοδήματος που έχασαν οι φορολογούμενοι. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με όσα προβλέπει η σχετική διάταξη του υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε στη Βουλή, η μερική αποκατάσταση της απώλειας εισοδήματος που είχαν οι ιδιοκτήτες θα γίνει μέσω έκπτωσης φόρου.
Η έκπτωση φόρου θα υπολογιστεί έως το 20% του 60% του μισθώματος. Ο έμμεσος αυτός υπολογισμός οδηγεί σε έκπτωση φόρου ίση με το 30% του εισοδήματος από ενοίκια που απώλεσε ο ιδιοκτήτης των ακινήτων. Υπενθυμίζεται ότι το μέτρο ελάφρυνσης των πληττόμενων και νοικοκυριών από την κρίση ήταν το “κούρεμα” του ενοικίου επαγγελματικής στέγης ή κύριας κατοικίας κατά 40%, που σημαίνει ότι οι ιδιοκτήτες ακινήτων δικαιούνται την είσπραξη του υπόλοιπου 60%.
Οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα μπορέσουν να εκπέσουν από φορολογικές υποχρεώσεις που καθίστανται απαιτητές από την 31η Ιουλίου 2020 και μετά το 30% της απώλειας εισοδήματος που είχαν λόγω του “κουρέματος” κατά 40% των ενοικίων. Η έκπτωση φόρου θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την απόσβεση φορολογικών οφειλών, όπως είναι ο φετινός φόρος εισοδήματος ή ο ΕΝΦΙΑ αλλά όχι για δόσεις ρυθμισμένων οφειλών.
Για παράδειγμα, ένας ιδιοκτήτης ακινήτων έχασε λόγω της μείωσης του ενοικίου το ποσό των 1.000 ευρώ. Θα του πιστωθεί ποσό 300 ευρώ με το οποίο θα μπορεί να εξοφλήσει μέρος ή το σύνολο του φετινού φόρου εισοδήματος ή του ΕΝΦΙΑ.