Το ζήτημα στην Ελλάδα αποτελεί εδώ και μια δεκαετία το μεγάλο στόχο των εκάστοτε κυβερνώντωνΜε στόχο τη μείωση του χρόνου απονομής της Δικαιοσύνης, ζήτημα το οποίο στην Ελλάδα αποτελεί εδώ και μια δεκαετία τον μεγάλο στόχο των εκάστοτε κυβερνώντων, το υπουργείο Δικαιοσύνης, επιχειρεί τώρα με ένα νομοσχέδιο να αλλάξει το τοπίο στον δικαστικό χώρο. Συγκεκριμένα, και όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Κων. Τσιάρας, σε συνέντευξή του σε τηλεοπτικό σταθμό, με τον εν λόγω νομοσχέδιο, η χώρα επιχειρεί μια ευρεία μεταρρύθμιση στο χώρο της Δικαιοσύνης.
Συγκεκριμένα, ο κ. Τσιάρας ανέφερε: «Ψηφίστηκε επί της αρχής ένα νομοσχέδιο που συνιστά ένα τεράστιο βήμα μεταρρύθμισης στο χώρο της δικαιοσύνης και μάλιστα με ευρεία πλειοψηφία. Αντιλαμβάνεστε πως είμαι πολύ χαρούμενος. Η προσπάθεια που γίνεται θα έχει σαν αποτέλεσμα την πραγματική σύντμηση στο χρόνο απονομής της Δικαιοσύνης. Σε αυτό το νομοσχέδιο έχουμε τρεις βασικούς άξονες:
1. Τη νέα δικονομία του Ελεγκτικού Συνεδρίου. Είναι ένα από τα τρία ανώτατα δικαστήρια και ο ρόλος του είναι να ελέγχει συνταξιοδοτικές διαφορές και καταλογισμούς. Υπάρχει ένας τεράστιος όγκος δουλειάς που έχει συσσωρευθεί και θα πρέπει με κάποιο τρόπο να αντιμετωπιστεί και να ολοκληρωθεί. Με την καινούργια δικονομία, στην πραγματικότητα ενοποιούμε τμήματα της νομοθεσίας που υπάρχουν διάσπαρτα σε διαφορετικούς νόμους. Με το νομοσχέδιο πιστεύουμε πως θα εξοικονομήσουμε χρόνο και ανθρώπινους πόρους για να έχουμε μια αποτελεσματικότερη και ουσιαστικότερη λειτουργία του Ελεγκτικού Συνεδρίου.
2. Την ίδρυση ενός νέου Γραφείου για τα στατιστικά στο Υπουργείο Δικαιοσύνης (JustStat). Στο Γραφείο αυτό θα συγκεντρώνονται όλα τα στατιστικά στοιχεία και θα έχουμε ένα εργαλείο στα χέρια μας, με μια πραγματική καταγραφή όσων συμβαίνουν σε όλους τους σχηματισμούς στην Ελλάδα. Θα μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε αυτά τα αποτελέσματα και να λάβουμε αποφάσεις, για να λειτουργήσει η δικαιοσύνη με τον καλύτερο δυνατό τρόπο. Επίσης, θα μπορούμε να δούμε ποιες είναι οι ενδεχόμενες αλλαγές και μεταρρυθμίσεις στις οποίες πρέπει να προχωρήσουμε στο επόμενο χρονικό διάστημα.
3. Την ίδρυση ειδικών τμημάτων, στα μεγάλα εφετεία και πρωτοδικεία της χώρας, που θα αντιμετωπίζουν τα ζητήματα που αφορούν:
-στις ηλεκτρονικές επικοινωνίες
-στην ενέργεια
-στα προσωπικά δεδομένα».
Όπως ανέφερε ο κ Τσιάρας στόχος είναι να γίνει «ένα βήμα και να στείλουμε ένα ισχυρό μήνυμα προς όλους τους υποψηφίους επενδυτές, εντός και εκτός Ελλάδας, ότι η Ελλάδα γυρίζει σελίδα», καθώς και ότι «η δικαιοσύνη αναβαθμίζει το ρόλο και τη θέση της και πλέον αποκτά, ένα αναπτυξιακό πρόσημο σε μια συνολική προσπάθεια της χώρας να γυρίσει σελίδα και να πάει στην επόμενη ημέρα».
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, πρόκειται για ζητήματα που αφορούν στην ανάπτυξη και που θα δώσουν τη δυνατότητα «κυρίως να δείξουμε μια εντελώς διαφορετική εικόνα σε ότι αφορά το εσωτερικό της χώρας και ειδικά, τον τομέα της δικαιοσύνης».
Τέλος, όπως ανέφερε ο κ. Τσιάρας «η δικαιοσύνη δεν μπορεί να προσεγγίζεται ούτε μέσα από μια ιδεολογική, ούτε μέσα από μια πολιτική σκοπιά». Ζητούμενο παραμένει για τον ίδιο, όπως ανέφερε, η θωράκιση της Δικαιοσύνης, κάτι που θα δημιουργήσει στους Έλληνες πολίτες και πάλι το αίσθημα ανεξαρτησίας των θεσμών και της ασφάλειας. «Η Δικαιοσύνη έπρεπε να στέκεται θεσμικά μακριά και έξω από κάθε προσπάθεια εργαλειοποίησης που είχε επιχειρηθεί στο παρελθόν» τόνισε ο κ. Τσιάρας.