Ποια είναι τα τρία αγκάθια που θέτουν χώρες του Βορρά. Ο κορωνοϊός θα πλήξει ισχυρά την Ελλάδα και τον τουρισμό της, εκτιμά η Κομισιόν. Τι θα γίνει με τον στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα φέτος και το 2021.
Η Ουγγαρία, η Τσεχία και το Βέλγιο είναι οι νέες χώρες που έρχονται να προστεθούν στις Φινλανδία, Ολλανδία, Αυστρία, Δανία και Σουηδία, που εγείρουν ενστάσεις και «βέτο» για την πρόταση της Κομισιόν των 750 δισεκατομμύρια ευρώ. Ο αριθμός, δε, υποστηρίζουν κάποιοι, αναμένεται να αυξηθεί καθώς μπαίνουμε στο στάδιο των διαπραγματεύσεων των χωρών-μελών με την Κομισιόν.
Σήμερα, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να πάρουν τη σκυτάλη και να συζητήσουν το θέμα του λεγόμενου Ταμείου Ανάκαμψης, υπό το βάρος των 8 «βέτο». Οι διαπραγματεύσεις αναμένεται να κορυφωθούν εντός του εξαμήνου της γερμανικής προεδρίας, που ξεκινάει από την 1η Ιουλίου.
Πριν την έναρξη του Eurogroup, αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ του ESM, όπου θα αποφασιστεί εάν η Ελλάδα, βάσει της 6ης αξιολόγησης της μεταμνημονιακής εποπτείας, δικαιούται να λάβει συνολικά 748 εκατομμύρια ευρώ, από τα οποία τα 640 εκατ. είναι από τα κέρδη από τα ομόλογα SΜP και ANFAs και έμμεσο κέρδος 108 εκατομμύρια ευρώ από την κατάργηση δανείων του EFSF.
Κοινοτικός αξιωματούχος, που ενημέρωσε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες χθες ενόψει του σημερινού Eurogroup, δεν ήθελε να ξεκαθαρίσει εάν θα εγκριθεί η εκταμίευση. Είπε όμως ότι η χώρα μας θα πληγεί ισχυρά από τον κορωνοϊό και ότι και ο τουρισμός -στον οποίο βασίζεται η οικονομία- θα πληγεί και αυτός. Συνεπώς, οι υπουργοί Οικονομικών θα πρέπει να δείξουν κατανόηση.
Πρόσθεσε ότι η 6η αξιολόγηση είναι γενικά θετική, κατανοώντας ότι η ελληνική κυβέρνηση αναγκάστηκε να αναπροσαρμόσει την πολιτική της, λόγω του ιού. Παραμένει, όμως, δεσμευμένη να εκπληρώσει όλους τους στόχους και μέτρα που έχει αναλάβει.
Σε αυτό το πλαίσιο συζήτησης, η Ελλάδα ζητάει να μη ληφθούν υπόψη οι στόχοι του πρωτογενούς πλεονάσματος για φέτος και το 2021. Κληθείς να απαντήσει, ο κοινοτικός αξιωματούχος είπε ότι οι στόχοι θα ληφθούν υπόψη με ένα διαφορετικό τρόπο, λόγω κορωνοϊού, όμως υπογράμμισε ότι δεν γνωρίζει να γίνεται καμία συζήτηση για μόνιμη αλλαγή στους δημοσιονομικούς στόχους.
Θα αναλογούν τελικά 32 δισεκατομμύρια ευρώ στην Ελλάδα;
Ο επίτροπος Οικονομικών της Κομισιόν Πάολο Τζεντιλόνι, μιλώντας στο Φόρουμ των Δελφών, παραδέχτηκε ότι οι «Βόρειοι» θέτουν τρία μεγάλα «αγκάθια» στην διαπραγμάτευση για το λεγόμενο Ταμείο Ανάκαμψης:
- Την αναλογία δανείων – επιδοτήσεων.
- Το συνολικό ύψος του πακέτου των 750 δισεκατομμυρίων. Η Φινλανδία για παράδειγμα θεωρεί ότι το πακέτο πρέπει να είναι μικρότερο και τα κονδύλια προς τον Νότο λιγότερα.
- Το σύστημα διαχείρισης και εκταμίευσης πόρων.
Το τρίτο είναι και το μεγάλο «αγκάθι» που θα καθορίσει τους όρους και τις προϋποθέσεις της εκταμίευσης των κονδυλίων. Ήδη η πρόταση της Κομισιόν είναι αρκετά «σφικτή», με την ελληνική πλευρά να εκφράζει τον προβληματισμό της για το εάν θα είναι τελικά εύκολο να εκταμιευθούν τα κονδύλια, τα οποία δεν θα είναι εμπροσθοβαρή αλλά θα διατεθούν σε βάθος 7ετίας.
Σύμφωνα με τον κ. Τζεντιλόνι, τα στρατηγικά σχέδια της κάθε χώρας για την 7ετία θα πρέπει να προσαρμοστούν στους στρατηγικούς στόχους που έθεσε η Κομισιόν, όπως η πράσινη ανάπτυξη και η προστασία του περιβάλλοντος αλλά και η ψηφιακή μετάβαση.
Επίσης, ο κ. Τζεντιλόνι επιβεβαίωσε τα λόγια του Εκτελεστικού Αντιπροέδρου της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις ότι η βιωσιμότητα του χρέους παραμένει κριτήριο και ότι η γενική αρχή είναι ότι η κάθε χώρα θα πρέπει να έχει στο μυαλό της τους δημοσιονομικούς κανόνες, που, όμως, φέτος δεν αναμένεται να ισχύσουν.
Υπενθυμίζεται ότι ο Βορράς θέλει να σταματήσει από το 2021 να εφαρμόζεται η λεγόμενη «ρήτρα διαφυγής» με τον τρόπο που ισχύει σήμερα.
Η ατζέντα του Eurogroup
Εκτός από την 6η αξιολόγηση της Ελλάδας, θα συζητηθούν: η τραπεζική ένωση, τα μεταμνημονιακά προγράμματα Ισπανίας και Κύπρου, η αλλαγή στην ατζέντα των θεμάτων του Eurogroup, η διαδοχή του προέδρου του σώματος και βεβαίως οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού.
Το ελληνικό ενδιαφέρον μονοπωλεί το πάρε-δώσε της διαπραγμάτευσης με τους θεσμούς για τον πτωχευτικό νόμο, καθώς οι θεσμοί πιέζουν να κλείσουν τα παραθυράκια που ενδέχεται να επιτρέψουν σε στρατηγικούς κακοπληρωτές να καλύπτονται υπό τον νέο νόμο.