Στον εντοπισμό των περιπτώσεων πολιτών με πολλαπλό ΑΦΜ, ΑΜΚΑ και Αριθμό Μητρώου Ασφαλισμένου (ΑΜΑ) μέσω διαδικασίας ταυτοποίησης αλλά και επικαιροποίησης των στοιχείων τους προχωρεί ήδη η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακού Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (ΓΓΠΣΔΔ).
Στη συνέχεια θα λειτουργήσει ένα φιλόδοξο πρόγραμμα όπου όλα τα παιδιά που θα γεννιούνται θα αποκτούν έναν μοναδικό Προσωπικό Αριθμό ( ΠΑ) που θα τους συνοδεύει σε όλη τους τη ζωή για συναλλαγές με την εφορία, ασφαλιστικά ταμεία, Αστυνομία.
Τα ίδια στοιχεία
Όπως αναφέρει στην εφημερίδα “ΤΟ ΒΗΜΑ”, ο Γενικός Γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων και Δημόσιας Διοίκησης, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, “στόχος είναι σε σύντομο χρονικό διάστημα κάθε πολίτης να διαθέτει τα ίδια στοιχεία σε όλα τα πληροφοριακά συστήματα του Δημοσίου. Αυτό θα έχει σημαντικό όφελος για τον πολίτη καθώς θα συμβάλει στην καλύτερη εξυπηρέτηση του σε όλες τις συναλλαγές του πιο ενιαία και πιο γρήγορα αφού θα μπορεί να εντοπιστεί σε καθένα σύστημα . Στόχος είναι να εξυπηρετείται ο πολίτης από τις υπηρεσίες του Δημοσίου που θα είναι εκείνες που θα αναζητούν και θα βρίσκουν ψηφιακά μέσω της διαλειτουργικότητας οτιδήποτε χρειάζεται χωρίς ο πολίτης να προσκομίζει έγγραφα και στοιχεία που διαθέτουν άλλες δημόσιες υπηρεσίες”.
Επικαιροποίηση
Για πρώτη φορά πραγματοποιείται η ενιαία ταυτοποίηση των πολιτών αλλά και η διασταύρωση στοιχείων βάσει ονοματεπωνύμου , ημερομηνίας γέννησης, πατρώνυμου, μητρωνύμου κ.α ενώ θα υπάρχει συνεχής επικαιροποίηση των στοιχείων ταυτοποίησης μέσω διαδικτυακής υπηρεσίας από το υπουργείο Εσωτερικών προς το Κέντρο Διαλειτουργικότητας της Γραμματέας προκειμένου να αποφεύγονται λάθη και να εμφανίζονται οι πολίτες στα μητρώα με τα πρόσφατα στοιχεία τους. Επίσης ολοκληρώνεται η ταυτοποίηση μεταξύ των 4 βασικών μητρώων –Ασφαλιστικού, Φορολογικού, Δημόσιας Τάξης, υπουργείου Εσωτερικών.
Έλεγχοι
Τα έως τώρα στοιχεία που προκύπτουν από τους ελέγχους και τις διασταυρώσεις που πραγματοποιούνται εκτός από τους δεκάδες χιλιάδες διπλούς ΑΦΜ που υποκρύπτουν φοροδιαφυγή και “κομπίνες” είναι πράγματι αποκαλυπτικά:
– Περίπτωση που ο ίδιος φορολογούμενος με άλλον ΑΦΜ ήταν έως 8 φορές καταχωρημένος σε μητρώα
– Άνθρωποι εμφανίζονται ως ζωντανοί σε έναν δημόσιο φορέα και ως θανόντες σε άλλους.
– Διαζευγμένη γυναίκα πηγαίνει να ψηφίσει στον τόπο καταγωγής της και διαπιστώνει ότι στους εκλογικούς καταλόγους φαίνεται ακόμη παντρεμένη με τον πρώην σύζυγο της ο οποίος είχε ξαναπαντρευτεί και αποκτήσει παιδί.
– Πολίτες βαπτισμένοι με δύο ονόματα αποκτούν δελτίο αστυνομικής ταυτότητας στο οποίο αναγράφεται από λάθος μόνο το ένα όνομα.
Τα προβλήματα
Τα πιο συνήθη προβλήματα είναι:
– Πολίτες χωρίς ημερομηνία γέννησης.
-Άτομα ηλικίας άνω των 90 ετών με ελλιπή στοιχεία.
-Γυναίκες καταχωρημένες και με το επώνυμο συζύγου και με το πατρικό τους.
-Επώνυμα με διαφορετική ορθογραφία.
-Εγγραφή με πλήρη ημερομηνία γέννησης και άλλη με μόνο έγκυρο έτος.
-Καταχώρηση με τη λατινική μορφή στο ένα μητρώο και στην ελληνική σε άλλο.
Επόμενο άρθρο Μείωση της γερμανικής παραγωγής κατά 390 δισ.