Αναιρέθηκε καταδικαστική απόφαση για να εφαρμοστεί η ευμενέστερη διάταξη για τη … ληγμένη σαλάτα

63

Αναιρέθηκε από τον Άρειο Πάγο καταδικαστική απόφαση σε βάρος υπεύθυνου εταιρείας τροφίμων ο οποίος διέθεσε στην αγορά 12 τεμάχια έτοιμης «σαλάτας του Καίσαρα» ακατάλληλα προς βρώση.
Οι αρεοπαγίτες έκαναν δεκτή την αναίρεση του κατηγορουμένου και επέστρεψε την υπόθεση για νέα κρίση πίσω στο Τριμελές Πλημμελιοδικείο Αθηνών προκειμένου να εφαρμοστούν αυτεπαγγέλτως οι ευμενέστερες διατάξεις που έχουν τεθεί σε ισχύ μετά την εφαρμογή του νέου ποινικού κώδικα.
Σε βάρος του υπεύθυνου της εταιρείας έχει επιβληθεί σε φυλάκιση 5 μηνών με τριετή αναστολή, οι συσκευασίες έτοιμης «σαλάτας του Καίσαρα», καθαρού βάρους 400gr που διέθεσε στην αγορά είχαν ημερομηνία λήξης…
Όμως, σε έλεγχο που έγινε από ελεγκτή τροφίμων της περιφέρειας Αττικής, κρίθηκε ότι τα συγκεκριμένα 12 κουτιά της «σαλάτας του Καίσαρα», περιείχαν μη ασφαλές τρόφιμο και ακατάλληλο για ανθρώπινη κατανάλωση, για το λόγο αυτό καταστράφηκαν. Ο ελεγκτής διαπίστωσε ότι είχε παρέλθει το όριο συντήρησης και διάθεσής του προϊόντος στην κατανάλωση.

Οι αρεοπαγίτες έκαναν δεκτή την αίτηση αναίρεσης, επισημαίνοντας ότι ο νέος Ποινικός Κώδικας, στην προκειμένη περίπτωση, προβλέπει ευμενέστερη ποινική μεταχείριση.
Δηλαδή, κατά άρθρο 19 του νόμου 4177/2013 που αφορά τους «κανόνες ρύθμισης της αγοράς προϊόντων και της παροχής υπηρεσιών», σύμφωνα με το οποίο καταδικάστηκε ο υπεύθυνος της εταιρείας κατασκευής της «σαλάτας του Καίσαρα», προβλέπει ότι «όποιος παράγει, διακινεί ή διαθέτει τρόφιμα μη ασφαλή ή ακατάλληλα για ανθρώπινη κατανάλωση ή νοθεύει τρόφιμα τιμωρείται με φυλάκιση τουλάχιστον 3 μηνών».
Με το νέο Ποινικό Κώδικα (νόμος 4619/2019), στην προβλεπόμενη σχετική διάταξη, εκεί που προέβλεπε ποινή στερητικής της ελευθερίας φυλάκισης τουλάχιστον 3 μηνών, προστίθεται διαζευκτικά και η χρηματική ποινή, η οποία είναι ηπιότερη της φυλάκισης.

https://www.dikastiko.gr/e%ce%b9%ce%b4%ce%b7%cf%83%ce%b7/anairethike-katadikastiki-apofasi-gia-na-efarmostei-i-eymenesteri-diataxi-gia-ti-ligmeni-salata/