Απόφαση Ειρηνοδικείου: Στο νόμο «Κατσέλη» συνταξιούχος με ενήλικα αλλά εξαρτώμενα μέλη

2111
466820780

Την υπαγωγή συνταξιούχου διαζευγμένης γυναίκας με ενήλικα αλλά εξαρτώμενα από εκείνην μέλη της οικογένειας της, στον νόμο «Κατσέλη» αποφάσισε το Ειρηνοδικείο Νέας Ιωνίας, το οποίο ενέκρινε την ευνοϊκή ρύθμιση των οφειλών της προς την τράπεζα εξαιρώντας όλα τα περιουσιακά στοιχεία της από την εκποίηση τους.

Το ειρηνοδικείο Ν. Ιωνίας πρόσθεσε ακόμα μία απόφαση στις χιλιάδες που έχουν εκδώσει τα τελευταία χρόνια τα αρμόδια δικαστήρια υπέρ των υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων, γλιτώνοντας περιουσίες και κύριες κατοικίες από τους πλειστηριασμούς των τραπεζών εξαιτίας της αδυναμίας των δανειοληπτών να εξοφλήσουν τις οφειλές τους. 

Η παρούσα απόφαση έχει έναν ιδιαίτερο χαρακτήρα εξαιτίας του μηνιαίου εισοδήματος της 63χρονης αιτούσας, πρώην υπαλλήλου της ΔΕΗ, η οποία αν και με μηνιαίο εισόδημα 1.270 ευρώ, προερχόμενο από τη σύνταξη της, δεν μπορούσε πλέον να αποπληρώσει το υπόλοιπο του δανεισμού της, ποσού 54 χιλιάδων ευρώ, αφού είχε εξαρτώμενα μέλη τα ενήλικα και έγγαμα τέκνα της, αντίστοιχα, λόγω οικονομικής δυσχέρειας τους.

Η ευνοϊκή ρύθμιση

Σύμφωνα με τις αποδείξεις που παρουσιάσθηκαν στο δικαστήριο η συνταξιούχος μητέρα και γιαγιά, με μεγάλα παιδιά 40 και 38 ετών, έχει ένα γιο που εργάζεται περιστασιακά και διαμένει στην ίδια κατοικία με την μητέρα του και η κόρη της που είναι παντρεμένη και μητέρα δύο ανήλικων παιδιών, είναι άνεργη και ο σύζυγος της δεν μπορεί να εργαστεί γιατί αντιμετωπίζει προβλήματα υγείας. Κατά συνέπεια όλοι να εξαρτώνται από την σύνταξη της μητέρας τους και αιτούσας. 

Το ειρηνοδικείο με την υπ’ αριθμ 105/2020, απόφαση του  καθορίζει τις μηνιαίες επί μία τριετία καταβολές της αιτούσας προς τους πιστωτές της στο ποσό των 108,89 ευρώ. 

– Εξαιρεί από την εκποίηση την κύρια κατοικία της αιτούσας

– Επιβάλλει στην αιτούσα την υποχρέωση να καταβάλει στους καθ’ ών-πιστωτές για τη διάσωση της ως άνω κύριας κατοικίας της επί δέκα έξι (16) έτη το ποσό των σαράντα χιλιάδων (40.000) ευρώ το οποίο θα καταβληθεί σε 192 μηνιαίες καταβολές, ποσού 208,33 ευρώ εκάστης.

Τι έλαβε υπόψη το δικαστήριο

Η αιτούσα διαμένει σε διαμέρισμα πολυκατοικίας στη Μεταμόρφωση Αττικής, το οποίο αποτελεί την κύρια κατοικία της.

Η αιτούσα υπήρξε υπάλληλος της ΔΕΗ και ήδη συνταξιούχος του ΕΦΚΑ. Λαμβάνει, κατά τον χρόνο συζήτησης της αίτησης, μηνιαίως το ποσό των 1050,39 ευρώ στο οποίο ανέρχεται η κύρια σύνταξη της καθώς και το ποσό των 219,65 ευρώ ως επικουρική σύνταξη. Δεν αποδείχθηκε ότι η αιτούσα λαμβάνει εισόδημα από άλλη πηγή, πλην της ως άνω σύνταξης της. Οι μηνιαίες βιοτικές ανάγκες της  όπως ένδυση, υπόδηση, διατροφή, μετακινήσεις, λογαριασμοί, ΔΕΚΟ και φορολογικές επιβαρύνσεις (ήδη έχει ρυθμίσει με δόσεις οφειλές της προς Δ.Ο.Υ. (για ΕΝΦΙΑ) και (προς ΔΕΗ) ιατρική και φαρμακευτική περίθαλψη εκτιμώνται, λαμβανομένου υπόψη ότι διαμένει σε ιδιόκτητη κατοικία, στο ποσό των 1000 ευρώ. Στο ποσό αυτό συμπεριλαμβάνεται και η κάλυψη κατά ένα μέρος των βιοτικών αναγκών της θυγατέρας της, η οποία είναι μακροχρόνια άνεργη, παντρεμένη με τον άνδρα της που  πάσχει από συμπτώματα άπνοιας και επιληψίας και ως εκ τούτου αδυνατεί να εργασθεί, έχουν δε δύο ανήλικα τέκνα, και τους έχει χορηγηθεί από το αρμόδιο Υπουργείο κάρτα αλληλεγγύης η οποία περιλαμβάνει επιδότηση σίτισης και δωρεάν επανασύνδεσης και παροχής ηλεκτρικού ρεύματος.  Επίσης στο ίδιο ως άνω ποσό συμπεριλαμβάνεται και η οικονομική συνδρομή της αιτούσας προς τον γιο της, ο οποίος εργάζεται μόνο περιστασιακά και διαμένει στην κατοικία της σιτίζεται δε από την μητέρα του. Ενόψει της ως άνω δυσχερούς οικονομικής κατάστασης των ως άνω τέκνων της αιτούσας κρίνεται ότι αυτά θεωρούνται αν και ενήλικα ως προστατευόμενα μέλη από την αιτούσα δεδομένου ότι βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας ανεργίας η θυγατέρα της και σε περιστασιακή εργασία ο γιος της, μη δυνάμενοι να καλύπτουν πλήρως τις προσωπικές και οικογενειακές ανάγκες τους.

https://www.dikastiko.gr/%ce%b1%ce%ba%cf%81%ce%bf%ce%b1%cf%84%ce%b7%cf%81%ce%b9%ce%bf/apofasi-eirinodikeioy-sto-nomo-katseli-syntaxioychos-me-enilika-alla-exartomena-meli/

ΠΗΓΗdikastiko.gr