Του Δημήτρη Δελεβέγκου
Ισχυρή ζήτηση, που μένει να φανεί εάν θα μετουσιωθεί σε πράξεις αγοραπωλησίας, προσελκύει η ελληνική αγορά ακινήτων λόγω της επιτυχημένης διαχείρισης της πανδημικής κρίσης, σε συνδυασμό με το χαμηλό κόστος διαβίωσης, σε σύγκριση με αυτό άλλων μεγάλων πόλεων του εξωτερικού. Η διαπίστωση αυτή δεν προέρχεται μόνο από εγχώριους, αλλά και από ξένους παίκτες που προωθούν ελληνικά ακίνητα διεθνώς.
Σύμφωνα με το βρετανικό δίκτυο προώθησης ακινήτων Rightmove Overseas, τον Ιούνιο η Ελλάδα βρέθηκε στην πρώτη πεντάδα των χωρών (μαζί με την Ισπανία, τη Γαλλία, την Πορτογαλία και την Ιταλία) που προσέλκυσαν τον υψηλότερο αριθμό διαδικτυακών αναζητήσεων.
Χθες η διαδικτυακή έκδοση του περιοδικού International Living, που εκδίδεται από το 1979, είχε ως κεντρικό θέμα άρθρο με τίτλο “καλή ζωή στην Αθήνα για λιγότερο από 1.000 δολάρια το μήνα”. Η συγγραφέας του κειμένου Lynn Roulo διαφημίζει τα πλεονεκτήματα της Ελλάδας, όπου το κόστος “είναι ιδιαίτερα χαμηλότερο το σύνολο, ως επί το πλείστον, των ΗΠΑ”.
Εν μέσω της οικονομικής κρίσης, αγόρασε δύο διαμερίσματα κοντά στην Ακρόπολη -το πρώτο εμβαδού 25 τ.μ. προς 28 χιλ. ευρώ-τα οποία διαθέτει μέσω Airbnb “για να ενισχύσει το εισόδημά της”.
Η Roulo ίσως είναι… ιδιαίτερα θετικά προκατειλημμένη με την Ελλάδα. Εγκατέλειψε την καριέρα πιστοποιημένου ορκωτού ελεγκτή στο Σαν Φρανσίσκο για να εγκατασταθεί στην Ελλάδα το 2012, ενόσω η αβεβαιότητα σε επίπεδο οικονομίας και χώρας χτυπούσε κόκκινο.
Παρόλα αυτά, η πλειονότητα, εντός κι εκτός χώρας, όσων έχουν ως αντικείμενο την πώληση και προώθηση ακινήτων στην Ελλάδα πιστοποιούν ότι η ζήτηση έχει ισχυροποιηθεί.
Όπως έχει αναφέρει στο Capital.gr o Γιώργος Πετράς, διευθύνων σύμβουλος της Engel & Völkers Ελλάδος, η ζήτηση για δεύτερη κατοικία είναι σημαντικά αυξημένη, σε σχέση με την περίοδο πριν την εκδήλωση του κορονοϊού. Για ενισχυμένο ενδιαφέρον για ελληνικά ακίνητα από ξένους και από Γερμανούς έκανε λόγο σε πρόσφατο ρεπορτάζ και ο ιστότοπος της Deutsche Welle.
Αναμφισβήτητα, όπως αναφέρουν παράγοντες της αγοράς, οι αναταράξεις που έχει προκαλέσει στην εγχώρια και παγκόσμια οικονομία η πανδημία θα επιφέρουν πλήγμα και στην ελληνική αγορά ακινήτων. Γι’ αυτό, τα βλέμματα είναι στραμμένα (και) στον αριθμό των deals που θα πραγματοποιηθούν σε συνέχεια της αυξημένης ζήτησης.
Οι πολυεκατομμυριούχοι
Μία ακόμη απτή ένδειξη ότι το “brand” Ελλάδα έχει αναβαθμιστεί σχετίζεται με το καθεστώς του φορολογικού κατοίκου (non-dom) που βρίσκεται σε ισχύ μόλις τους τελευταίους επτά μήνες.
Βάσει του non-dom, ένας πολυεκατομμυριούχος έχει τη δυνατότητα, εφόσον μεταφέρει τη φορολογική κατοικία του στη χώρα μας, να φορολογηθεί για το σύνολο των παγκόσμιων εισοδημάτων του, πληρώνοντας κατ’ αποκοπή φόρο 100 χιλ. ευρώ.
Προϋπόθεση είναι να πραγματοποιήσει επένδυση ύψους τουλάχιστον 500 χιλ. ευρώ είτε σε ακίνητα είτε σε άυλα περιουσιακά στοιχεία (τίτλους, μετοχές κτλ). Έως σήμερα έχουν υποβληθεί στην ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού 21 αιτήσεις -από τις οποίες οι περισσότερες το δίμηνο Μάρτιος-Απρίλιος- ενώ έχουν εγκριθεί 18.
Στη δυναμική που έχει η Ελλάδα ως προορισμός στηρίζουν στο υπουργείο Οικονομικών τις προσδοκίες για την επιτυχία της πρωτοβουλίας για χορήγηση κινήτρων σε αλλοδαπούς συνταξιούχους που εγκαθίστανται στην Ελλάδα.
Το επόμενο μέτρο, που αναφέρουν οι πληροφορίες ότι εξετάζει να λανσάρει η κυβέρνηση, είναι η χορήγηση διαβατηρίου έναντι υλοποίησης μίας σημαντικού ύψους-στην Κύπρο τοποθετείται σε 2 εκατ. ευρώ- επένδυσης στην Ελλάδα. Ωστόσο, απαιτούνται ιδιαίτερα προσεκτικές κινήσεις και η υιοθέτηση αυστηρών κριτηρίων προκειμένου να αποφευχθούν περιπτώσεις ξεπλύματος μαύρου χρήματος, όπως αναφέρουν οι επαΐοντες.