Ανάμεσα στις υποχρεώσεις του εργοδότη, περιλαμβάνεται και η υποχρέωση σεβασμού των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα των εργαζομένων, η οποία βαρύνει κάθε εργοδότη, είτε άμεσο είτε έμμεσο (όταν πρόκειται για σύμβαση δανεισμού) ακόμα και όταν η σύμβαση εργασίας είναι άκυρη ή έχει λυθεί.
Πιο συγκεκριμένα, ο εργοδότης οφείλει να μην προβαίνει σε συλλογή και επεξεργασία δεδομένων, που αφορούν τις κλήσεις και γενικά τις επικοινωνίες (στις οποίες συμπεριλαμβάνεται το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο) στο χώρο εργασίας, παρά μόνον εφόσον αυτό είναι απολύτως αναγκαίο για την οργάνωση και τον έλεγχο διεκπεραίωσης συγκεκριμένης και ιδίως τον έλεγχο των δαπανών. Σε κάθε περίπτωση, ο εργοδότης οφείλει να ενημερώνει σαφώς τους εργαζόμενους σχετικά με τη θεμιτή χρήση των ηλεκτρονικών επικοινωνιών στο χώρο εργασίας. Ως εκ τούτου, δεν επιτρέπεται η μυστική παρακολούθηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου από τους εργοδότες.
Η παρακολούθηση του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου των εργαζομένων μπορεί να θεωρείται απαραίτητη μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις, όταν πρόκειται για εγκληματική δραστηριότητα εκ μέρους του εργαζομένου και η παρακολούθηση είναι απαραίτητη για την υπεράσπιση των νομίμων συμφερόντων του εργοδότη. Ωστόσο, σε καμία περίπτωση δεν επιτρέπεται η καταχώριση και επεξεργασία ολόκληρου του αριθμού ή του συνόλου των στοιχείων της επικοινωνίας, ούτε στοιχείων από το περιεχόμενό τους.
Η πρόσβαση και η καταγραφή στοιχείων ηλεκτρονικής επικοινωνίας όπως, οι παραλήπτες και το περιεχόμενο της ηλεκτρονικής επικοινωνίας των εργαζομένων, δεν είναι νόμιμη, και τέτοια στοιχεία δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον έλεγχο της συμπεριφοράς των εργαζομένων.