Στα 400 ευρώ αυξάνεται το επίδομα ανεργίας του ΟΑΕΔ που δικαιούνται οι ελεύθεροι επαγγελματίες και οι αυτοαπασχολούμενοι, σε περίπτωση που μείνουν εκτός εργασίας.
της Έλενας Λάσκαρη
Δύο υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε ο αρμόδιος υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης ορίζουν την αύξηση του ποσού κατά 40 ευρώ, και συγκεκριμένα στα 400 από 360 ευρώ που είναι σήμερα. Παράλληλα ορίζει μια σειρά από αλλαγές, προκειμένου να εξομοιωθούν οι μη μισθωτοί άνεργοι με τους μισθωτούς. Για παράδειγμα, το φορολογητέο εισόδημα βάσει του οποίου καθίσταται κάποιος δικαιούχος, αυξάνεται πλέον στις 30.000 ευρώ. Μετά δε, από 14 έτη ασφάλισης, το επίδομα παρέχεται για 9 μήνες.
Βάσει των όσων προβλέπουν οι δύο υπουργικές αποφάσεις, το βοήθημα ανεργίας παύει να είναι σταθερό ποσό (καθορισμένο στα 360 ευρώ) και ευθυγραμμίζεται με το βασικό μηνιαίο επίδομα ανεργίας των κοινών ανέργων, που μετά την τελευταία αύξηση του κατώτατου μισθού έχει πλέον διαμορφωθεί στα 399,25 ευρώ.
Παράλληλα, αυξάνεται και το φορολογητέο εισόδημα βάσει του οποίου καθίσταται δικαιούχος κάποιος ελεύθερος επαγγελματίας ή αυτοτελώς απασχολούμενος. Συγκεκριμένα, το όριο του ατομικού φορολογητέου εισοδήματος από οποιαδήποτε πηγή των δύο φορολογικών ετών που προηγούνται του έτους υποβολής της αίτησης αυξάνεται στις 30.000 από 20.000 ευρώ. Αντίστοιχα αυξάνεται το όριο του οικογενειακού φορολογητέου εισοδήματος στις 40.000 ευρώ από 30.000 ευρώ.
Να σημειωθεί ότι οι αλλαγές επέρχονται και για τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους ασφαλισμένους δηλαδή του πρώην ΟΑΕΕ και για τους αυτοαπασχολούμενους του πρώην ΕΤΑΑ.
Ειδικά για τους ελεύθερους επαγγελματίες (πρ. ΟΑΕΕ), η νέα απόφαση ορίζει πως οι άνεργοι επαγγελματίες δεν αποκλείονται από το βοήθημα, αν εισπράττουν σύνταξη λόγω θανάτου ή έχουν υποβάλει αίτηση για σύνταξη λόγω θανάτου. Αντίθετα αποκλείονται αν εισπράττουν ή αναμένουν σύνταξη γήρατος ή αναπηρίας.
Το βοήθημα θα δικαιούνται πλέον και οι οφειλέτες του πρ. ΟΑΕΕ. Όπως ξεκαθαρίζει η νέα υπουργική απόφαση, δεν προβλέπεται πλέον ως προϋπόθεση ο δικαιούχος να έχει εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία προς τον ασφαλιστικό φορέα.
Βέβαια, προστίθεται ως νέα προϋπόθεση ότι η διακοπή της επαγγελματικής δραστηριότητας δεν είναι προκειμένου να υπηρετήσει ο επαγγελματίας τη στρατιωτική του υπηρεσία ή προκειμένου να μετέχει σε πανεπιστημιακές ή μεταπτυχιακές ή διδακτορικές σπουδές.
Τέλος, για πάνω από 14 πλήρη έτη ασφάλισης, το βοήθημα θα καταβάλλεται στους μη μισθωτούς για 9 μήνες.