Προϋπόθεση ότι, αφενός, έχουν πληγεί από την πανδημία, αφετέρου έχουν προηγουμένως ρυθμίσει τις οφειλές τους με τις τράπεζες – Ξεκίνησαν από σήμερα οι συζητήσεις με τα τεχνικά κλιμάκια
Δικαίωμα επιδότησης της δόσης για εννέα μήνες θα έχουν και οι δανειολήπτες του Νόμου Κατσέλη, με την προϋπόθεση ότι, αφενός, έχουν πληγεί από την πανδημία και αφετέρου, έχουν προηγουμένως ρυθμίσει τις οφειλές τους με τις τράπεζες.
Όπως εξηγούν αρμόδιες πηγές στο ΝΜ, η συγκεκριμένη κατηγορία, μολονότι αποτελεί… κόκκινο πανί για τους θεσμούς, κυρίως εξαιτίας των αργών αντανακλαστικών των δικαστηρίων, στις συζητήσεις που έχουν ξεκινήσει από σήμερα με τα τεχνικά κλιμάκια, αναμένεται να υπάρξει συμφωνία ως προς το σκέλος της ένταξής τους στο μεταβατικό πλαίσιο προστασίας.
«Οι δανειολήπτες, που αναμένουν την εκδίκαση της υπόθεσής τους, θα μπορούν να κάνουν αίτηση, χωρίς να χρειάζεται η παραίτησή τους από το δικόγραφο. Οι οφειλές, άλλωστε, που μπορεί κάποιος να ρυθμίσει μέσω του νόμου Κατσέλη, δεν είναι μόνο προς τις τράπεζες, αλλά και προς το Δημόσιο (εφορία, τελωνεία, ΟΤΑ)», σημειώνουν χαρακτηριστικά, υπενθυμίζοντας πως περίπου το 60% των 70.000 υποθέσεων αφορά και σε προστασία της πρώτης κατοικίας.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η μοναδική εκκρεμότητα που υπάρχει μεταξύ κυβέρνησης και θεσμών, όσον αφορά στο μεταβατικό πλαίσιο προστασίας, είναι τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια των δικαιούχων, με τους εταίρους να επιμένουν, ώστε να ισχύσουν αυτά του νόμου 4605, δηλαδή:
Αντικειμενική αξία: Έως 250.000 ευρώ
Εισόδημα: Έως 12.500 ευρώ για ένα άτομο, συν 8.500 ευρώ για τον/την σύζυγο και 5.000 για κάθε παιδί (έως τρία παιδιά)
Οφειλή: Έως 130.000 ευρώ ανά οφειλέτη
Περιουσία: Τα ακίνητα που έχει στην κατοχή του ο οφειλέτης δεν θα πρέπει να υπερβαίνουν σε αξία τα 80.000 ευρώ.
Για την εξυπηρέτηση του συγκεκριμένου προγράμματος – γέφυρα, πάντως, αναπτύσσεται από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων και Δημόσιας Διοίκησης (Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ) σχετική πλατφόρμα, η οποία θα είναι ενσωματωμένη στην ιστοσελίδα της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους.
Οι δικαιούχοι θα μπορούν μέσα σε έναν μήνα να υποβάλλουν την αίτησή τους, χρησιμοποιώντας τους κωδικούς του taxisnet.
Η κυβέρνηση εκτιμά πως τα δάνεια των κορωνοϊόπληκτων, που συνδέονται με την πρώτη κατοικία, είναι 330.000, ύψους 20 δισ. ευρώ. Από αυτά, τα 250.000 εμπίπτουν στην κατηγορία εξυπηρετούμενα – σε ρύθμιση, ενώ τα υπόλοιπα 80.000 είναι στο… κόκκινο. Το «μπρα ντε φερ» με τους θεσμούς για τα κριτήρια δεν αποκλείεται να περιορίσει τους δικαιούχους στις 250.000.
Στο μεταξύ, οι τράπεζες έχουν πολλάκις υπογραμμίσει πως η υπαγωγή στο νέο καθεστώς δεν σηματοδοτεί αυτομάτως και προστασία της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς. Τόσο οι ίδιες, όσο και οι θεσμοί, άλλωστε, επιμένουν πως υπάρχει σαφής διαχωρισμός μεταξύ της πτωχευτικής διαδικασίας και των προγραμμάτων επιδότησης, που μία κυβέρνηση αποφασίζει να υλοποιήσει, στο πλαίσιο μιας κοινωνικής πολιτικής.