Βαθύ το χάσμα μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ. Μη διαπραγματεύσιμοι οι επιπλέον όροι για τον Βορρά. Συμφωνία επί της αρχής τον Ιούλιο και διαπραγματεύσεις για τους όρους αργότερα, στο βασικό σενάριο. Τι γίνεται στο παρασκήνιο.
Οι διαφορές μεταξύ των χωρών-μελών της ΕΕ για το Ταμείο Ανάκαμψης είναι «μεγάλες» και το χάσμα «βαθύ», με αποτέλεσμα οι επικεφαλής της ΕΕ και η προεδρία της Γερμανίας να προσδοκούν μια συμφωνία επί της αρχής, μια πολιτική συμφωνία, πριν το καλοκαίρι και με την πρόθεση οι όροι να αποσαφηνιστούν από το φθινόπωρο και μετά. Αυτό μετέφεραν στο Euro2day.gr πηγές της ΕΕ και της Κομισιόν που έχουν γνώση των διαπραγματεύσεων.
Σύμφωνα με τις πηγές, αυτό που φαίνεται να μην είναι πλέον διαπραγματεύσιμο είναι οι επιπλέον όροι –conditionality– που θα προστεθούν στις επιχορηγήσεις και θα είναι επιπλέον του ελέγχου μέσω του Ευρωπαϊκού Εξαμήνου της Κομισιόν. Αυτός ήταν ο όρος για να αποδεχθούν χώρες όπως η Φινλανδία και η Ολλανδία να υπάρχουν και επιχορηγήσεις και όχι μόνο δάνεια.
Μάλιστα, κορυφαία πηγή της ΕΕ που είχε πρόσφατα τηλεδιάσκεψη με μια ομάδα μεγαλοεπενδυτών από Αμερική και Κίνα, ανέφερε ότι το Ταμείο έχει «σπάσει» σε δύο διαφορετικές φιλοσοφίες:
- Η συλλογική δράση για τον κορωνοϊό πρώτα και
- ακολουθεί η πολυετής οικονομική προοπτική και αντιμετώπιση για τα έτη 2021-2028 (multi-financial perspective and response 2021-2028).
Ανέφερε η πηγή: «Κάποιες χώρες ζητούν ποσοτικοποίηση των επιπτώσεων της κρίσης, που είναι πρακτικά αδύνατο να εκτιμηθεί τώρα. Άλλωστε διαφαίνεται στις (καλοκαιρινές) προβλέψεις της Κομισιόν».
«Συνεπώς η μέση λύση είναι να διαχωριστούν οι δράσεις για την Covid-19 και το πακέτο ανάκαμψης. Στο δεύτερο σκέλος αναμένεται να ενσωματωθούν οι επιπλέον όροι για τις χώρες που θέλουν να κάνουν χρήση επιχορηγήσεων», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι υπάρχει και μια μικρή μερίδα χωρών που θεωρεί ότι πρώτα πρέπει να δοθούν τα δάνεια και μετά οι επιχορηγήσεις.
«Όπως αντιλαμβάνεστε, για να ενσωματωθεί η λύση αυτή σε πολυετές πλάνο, χρειάζεται χρόνος και περαιτέρω διαπραγμάτευση», συμπλήρωσε.
To Euro2day.gr είχε ήδη γράψει από τον προηγούμενο μήνα για τα 6 «αγκάθια» που έχουν προκύψει στη διαπραγμάτευση και τον κίνδυνο να υπάρξουν επιπλέον όροι και πιθανότατα οι διαπραγματεύσεις να κρατήσουν έως τον Δεκέμβριο.
Από χθες, πολλοί αξιωματούχοι της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου και του νέου προέδρου του Eurogroup Π. Ντόναχιου άρχισαν σιγά σιγά να κατεβάζουν τον πήχη των προσδοκιών για λύση στη Σύνοδο Κορυφής της επόμενης εβδομάδας, κάνοντας λόγο για μεγάλες διαφορές σε κύρια ζητήματα.
Αυτό που αποκαλύπτει αξιωματούχος του Eurogroup είναι ότι η λογική της Γερμανίας να διαπραγματευτεί σπάζοντας την Ευρώπη σε 5 ομάδες προκάλεσε αλλεπάλληλα μπλοκαρίσματα, γιατί η κάθε χώρα βάζει στο τραπέζι όρους και διευκολύνσεις για άλλα θέματα, που δεν συνδέονται με το Ταμείο Ανάπτυξης, ώστε να «ενδώσουν» σε μια μέση λύση.
Για την Ελλάδα, όμως, το ερώτημα που προκύπτει είναι αν μπορεί να σηκώσει το βάρος και να θέσει θέμα βέτο σε οποιοδήποτε σχέδιο περιλαμβάνει επιπλέον όρους, δεδομένης και της απάντησης που έδωσε ο Κ. Μητσοτάκης σε συνέντευξή του στους FT.
Σε κάθε περίπτωση, οι επιπλέον όροι θα αφορούν όλες τις χώρες. Όμως, όπως είπε χθες στη συνέντευξη Τύπου του Eurogroup ο αρμόδιος επίτροπος Π. Τζεντιλόνι, οι προβλέψεις για την ανάκαμψη στις χώρες-μέλη της ευρωζώνης δείχνουν ότι θα είναι ασύμμετρη.
Συνεπώς, ο Νότος είναι αυτός που αναμένεται να χρειαστεί περισσότερο τις επιχορηγήσεις. Και τυχόν επιπλέον όροι αναμένεται να «κοστίσουν» τόσο σε οικονομικό όσο και σε πολιτικό επίπεδο…