Διιαδικασία επί παραβάσει κατά της Ελλάδας για τα κουπόνια ως μόνη μορφή αποζημίωσης – Παράβαση και της Οδηγίας για τα οργανωμένα ταξίδια
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κινεί διαδικασίες επί παραβάσει κατά της Ελλάδας και της Ιταλίας λόγω μη συμμόρφωσής τους με τους ενωσιακούς κανόνες για την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών
Σήμερα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κίνησε διαδικασία επί παραβάσει με την αποστολή προειδοποιητικών επιστολών στην Ελλάδα και την Ιταλία, επειδή παραβιάζουν τους ενωσιακούς κανόνες για την προστασία των δικαιωμάτων των επιβατών.
Τόσο η Ελλάδα όσο και η Ιταλία έχουν λάβει μέτρα που δεν συμμορφώνονται με τους ενωσιακούς κανόνες για τα δικαιώματα των επιβατών αεροπορικών μεταφορών [κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 261/2004] και πλωτών μεταφορών [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 1177/2010]. Επιπλέον, η Ιταλία έχει λάβει μέτρα που δεν συμμορφώνονται με τους ενωσιακούς κανόνες για τα δικαιώματα των επιβατών λεωφορείων και πούλμαν [κανονισμός (ΕΕ) αριθ. 181/2011] και σιδηροδρομικών γραμμών [κανονισμός (ΕΚ) αριθ. 1371/2007]. Λόγω της πανδημίας κορονοϊού, πολλές εταιρείες στον τομέα των μεταφορών αντιμετωπίζουν μη βιώσιμες καταστάσεις όσον αφορά τις ταμειακές ροές και τα έσοδα. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, η Επιτροπή κατέστησε συστηματικά σαφές ότι τα δικαιώματα των επιβατών εξακολουθούν να είναι σημαντικά στην τρέχουσα πρωτόγνωρη συγκυρία και ότι τα εθνικά μέτρα για τη στήριξη του συγκεκριμένου τομέα δεν πρέπει να υποβαθμίζουν τα δικαιώματα αυτά.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί επίσης την κατάσταση σε άλλα κράτη μέλη, ζητώντας περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την εφαρμογή των κανόνων. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν θεσπίσει νομοθεσία που επιτρέπει στους μεταφορείς να προσφέρουν κουπόνια ως τη μόνη μορφή αποζημίωσης.
Ωστόσο, σύμφωνα με τους κανονισμούς της ΕΕ για τα δικαιώματα των επιβατών, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής χρημάτων και άλλων μορφών επιστροφής του αντιτίμου, όπως τα κουπόνια. Εάν προσφερθούν στους επιβάτες κουπόνια ως εναλλακτική, απαιτείται η συμφωνία τους μ’ αυτή τη λύση. Η Ελλάδα και η Ιταλία έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στις αιτιάσεις της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
Η Επιτροπή καλεί δέκα κράτη μέλη να συμμορφωθούν με την ενωσιακή νομοθεσία για την προστασία των δικαιωμάτων των καταναλωτών και των ταξιδιωτών
Σήμερα η Επιτροπή αποφάσισε να κινήσει διαδικασία επί παραβάσει αποστέλλοντας προειδοποιητική επιστολή στην Τσεχία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία, με το επιχείρημα ότι οι εθνικοί κανόνες τους παραβαίνουν το δίκαιο της ΕΕ για τα δικαιώματα των καταναλωτών και των ταξιδιωτών.
Τα εν λόγω δέκα κράτη μέλη παραβιάζουν το άρθρο 12 παράγραφος 4 της οδηγίας (ΕΕ) 2015/2302, της οδηγίας σχετικά με τα οργανωμένα ταξίδια. Λόγω της πανδημίας κορονοϊού, ταξιδιωτικές κρατήσεις χρειάστηκε να ακυρωθούν. Καθ’ όλη τη διάρκεια της κρίσης, η Επιτροπή κατέστησε συστηματικά σαφές ότι τα δικαιώματα των καταναλωτών εξακολουθούν να είναι σημαντικά στην τρέχουσα πρωτόγνωρη συγκυρία και ότι τα εθνικά μέτρα για τη στήριξη του συγκεκριμένου τομέα δεν πρέπει να υποβαθμίζουν τα δικαιώματα αυτά.
Στις 13 Μαΐου 2020 η Επιτροπή εξέδωσε ειδική σύσταση σχετικά με τα κουπόνια στο τρέχον πλαίσιο, με σκοπό τη στήριξη των κρατών μελών όσον αφορά τη θέσπιση ελκυστικών, αξιόπιστων και ευέλικτων συστημάτων κουπονιών. Ωστόσο, στα δέκα προαναφερόμενα κράτη μέλη, εξακολουθούν να ισχύουν ειδικοί εθνικοί κανόνες για τα οργανωμένα ταξίδια οι οποίοι επιτρέπουν στους διοργανωτές οργανωμένων ταξιδίων να εκδίδουν κουπόνια ως εναλλακτική δυνατότητα αντί της επιστροφής εξόδων για ακυρωθέντα ταξίδια, ή να αναβάλλουν την επιστροφή εξόδων πολύ πέραν της περιόδου των 14 ημερών που ορίζεται στην οδηγία για τα οργανωμένα ταξίδια.
Ωστόσο, σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, οι επιβάτες έχουν το δικαίωμα να επιλέξουν μεταξύ της επιστροφής χρημάτων και άλλων μορφών επιστροφής του αντιτίμου, όπως τα κουπόνια. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή αποφάσισε να αποστείλει προειδοποιητικές επιστολές στην Τσεχική Δημοκρατία, την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, την Κροατία, τη Λιθουανία, την Πολωνία, την Πορτογαλία και τη Σλοβακία. Τα οικεία κράτη μέλη έχουν πλέον προθεσμία δύο μηνών για να απαντήσουν στην Επιτροπή και να λάβουν τα αναγκαία μέτρα για την αντιμετώπιση των ελλείψεων που διαπιστώθηκαν από αυτήν. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένες γνώμες.