Της Νένας Μαλλιάρα
Το τεστ ευπάθειας που διενήργησε στις ευρωπαϊκές συστημικές τράπεζες, μεταξύ αυτών και τις ελληνικές, αναμένεται να παρουσιάσει ο SSM τις αμέσως προσεχείς ημέρες, αποτυπώνοντας τον αντίκτυπο της κρίσης του κορονοϊού στο χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, το “τεστ κορονοϊού” στις τράπεζες αναμένεται να δείξει διαχειρίσιμες τις επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης στη δημιουργία νέων κόκκινων δανείων, θα ανοίξει, όμως, τη συζήτηση για το μέλλον των τραπεζών, τον Σεπτέμβριο.
Τα αποτελέσματα του τεστ ευπάθειας δεν πρόκειται να ανακοινωθούν ξεχωριστά ανά τράπεζα. Ωστόσο, η καθεμία από τις τέσσερις ελληνικές συστημικές τράπεζες έχει ενημερωθεί κατ΄ ιδίαν για το πόρισμα που την αφορά και το οποίο δείχνει ότι οι επιπτώσεις της κρίσης (νέα NPLs) είναι διαχειρίσιμες. Επόμενος κρίσιμος σταθμός θα είναι ο Σεπτέμβριος, όταν θα μπορούν να αποτιμηθούν οι απώλειες από τον Τουρισμό και να δοθεί μία ξεκάθαρη προοπτική για τα νέα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η εικόνα του Σεπτεμβρίου θα θέσει επί τάπητος την πορεία του τραπεζικού συστήματος σε Ελλάδα και Ευρώπη, με τις εποπτικές Αρχές να αποφασίζουν και μία νέα, ενιαία πολιτική προβλέψεων έναντι επισφαλειών για το τραπεζικό σύστημα.
Τα παραπάνω αναφέρθηκαν, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Capital.gr, στη χθεσινή τηλεδιάσκεψη – σύνοψη των εξελίξεων στα τραπεζικά θέματα μεταξύ Θεσμών και κυβέρνησης (με τη συμμετοχή και της Τράπεζας της Ελλάδος και του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας).
Οι Θεσμοί αναμένεται να κλείσουν την έκθεσή τους για την έβδομη αξιολόγηση της χώρας σε καθεστώς ενισχυμένης εποπτείας, στις 15 Σεπτεμβρίου. Κρίσιμη εκκρεμότητα στα τραπεζικά θέματα είναι ο νέος πτωχευτικός νόμος, του οποίου το τελικό σχέδιο θα στείλει στους Θεσμούς η κυβέρνηση σε δέκα ημέρες. Μαζί με τον πτωχευτικό νόμο, θα νομοθετηθεί η ρύθμιση των εκκρεμών υποθέσεων Κατσέλη, ενώ δεν αποκλείεται να παραμείνει προς ρύθμιση για αργότερα (πέραν του Αυγούστου) το θέμα του φορέα που θα αποκτά την πρώτη κατοικία όσων πτωχεύουν. Σύμφωνα με τις πληροφορίες, οι Θεσμοί δεν πιέζουν την κυβέρνηση να έχει ρυθμίσει και το συγκεκριμένο θέμα μαζί με την ψήφιση του νέου πτωχευτικού νόμου στα τέλη Αυγούστου, αν και η κυβέρνηση θέλει να έχει περάσει στη Βουλή και το θέμα του φορέα.
Ο “Ηρακλής” και η μείωση των NPLs
Στο χθεσινό ραντεβού κυβέρνησης – Θεσμών, το ενδιαφέρον επικεντρώθηκε στην πρόοδο του “Ηρακλή” για τη συστημική μείωση των κόκκινων δανείων. Το Υπουργείο Οικονομικών ενημέρωσε τους Θεσμούς ότι έχουν δοθεί οι εγκρίσεις για τη μεταβίβαση και των τριών τιτλοποιήσεων της Eurobank στον “Ηρακλή” και όλες οι υπόλοιπες τράπεζες, με προπορευόμενη την Alpha Bank, ετοιμάζουν τις δικές τους αιτήσεις για συμμετοχή των τιτλοποιήσεών τους στο ελληνικό APS. Όπως αναφέρθηκε στους Θεσμούς, αν χρειαστεί, η κυβέρνηση θα δώσει 2 -3 παρατάσεις στη λειτουργία του “Ηρακλή”.
Ο “Ηρακλής” βρέθηκε χθες στο επίκεντρο ενόψει και της παρουσίασης των αποτελεσμάτων του τεστ ευπάθειας από τον SSM.
Όπως είχε γράψει το Capital.gr, στο πλαίσιο της διενέργειας του τεστ, ο SSM είχε ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες συνεχή ενημέρωση για την πορεία των δανείων τους, τόσο ως προς τη ροή των καταβολών δόσεων, όσο και ως προς τη ζήτηση δανειοληπτών να ενταχθούν σε προγράμματα αναστολής πληρωμών.
Από την πλευρά τους, οι τράπεζες εφάρμοσαν μακρο – σενάρια για την αναμενόμενη ύφεση και, ακολουθώντας τις επιταγές του λογιστικού προτύπου IFRS 9 για τον προληπτικό σχηματισμό προβλέψεων έναντι πιθανών μελλοντικών επισφαλειών, αύξησαν τις προβλέψεις τους.
Σημειώνεται ότι οι μέχρι στιγμής εκτιμήσεις των τραπεζών για τα νέα κόκκινα δάνεια που θα αφήσει πίσω της η κρίση του κορονοϊού, κάνουν λόγο για ποσό της τάξεως των 7 – 10 δισ. ευρώ. Η τελική εικόνα θα αποκρυσταλλωθεί το α΄ τρίμηνο του 2021, όταν θα έχουν λήξει τόσο τα μορατόρια που έχουν συνάψει οι τράπεζες με επιχειρήσεις και νοικοκυριά, όσο και η επιδότηση των δόσεων στεγαστικών δανείων για δανειολήπτες που έχουν πληγεί από την πανδημική κρίση (το μέτρο συζητήθηκε με τους Θεσμούς και θα οριστικοποιηθεί τις προσεχείς ημέρες για να ψηφιστεί μέχρι το τέλος Ιουλίου).
Ο SSM έχει ζητήσει από τις ελληνικές τράπεζες να μην υπάρξει εφησυχασμός στη μείωση του υφιστάμενου όγκου μη εξυπηρετούμενων δανείων που ανέρχονται σε 60,9 δισ. ευρώ. Σημειώνεται ότι μόνο η Eurobank έχει καταφέρει, υλοποιώντας ένα πλάνο που είχε ξεκινήσει από τα τέλη του 2018, να μειώσει εν μέσω κορονοϊού τον δείκτη NPE κάτω του 20%, στο 15,6%. Η επόμενη πιο “κοντινή” τράπεζα στη Eurobank είναι η Εθνική, με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στο 30,9%. Ακολουθούν η Alpha Bank, με δείκτη NPE στο 43,5% και η Τράπεζα Πειραιώς με δείκτη NPE στο 49,6%.